Godišnja priznanja nazvana po dr. Ružici Ćavar za doprinos zaštiti ljudskog života

Tijekom Komemoracije udruga „Hrvatski pokret za život i obitelj“, koju je 25. ožujka 1990. utemeljila pokojna dr. Ćavar, po prvi put će zaslužnim pojedincima iz redova laika i svećenstva dodijeliti godišnje priznanje nazvano po dr. Ružici Ćavar, za njihov izniman doprinos zaštiti ljudskog života od začeća do naravne smrti te promicanju obiteljskih vrijednosti i bračnog zajedništva u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Priznanje „Dr. Ružica Ćavar“, mjesec i pol nakon smrti te ugledne liječnice, vrlo aktivne u zauzimanju za život i Domovinu, dodijeljeno je 13. ožujka u Zagrebu. Dobili su ga pater Marko Glogović, osnivač Udruge „Betlehem“ i voditelj Saveza Betlehema, te Ante Čaljkušić, predsjednik udruge „Hrvatska za Život“ i voditelj međunarodne inicijative „40 dana za život“ u Hrvatskoj.

U emisiji Oaza života uoči dodjele Priznanja, Martina Lukić, aktualna predsjednica Udruge „Hrvatski pokret za život i obitelj“, o utemeljiteljici te udruge dr. Ružici Ćavar „ Do pred smrt je bila puna energije, lucidna, bistra, žustra, britka na jeziku. I nije štedjela one koji su zaslužili kritiku, a isto tako je znala pohvaliti one koji su zaslužili pohvalu. Bila je iznimna žena, jako hrabra u trenucima koji su tražili hrabrost.“

„Mi smo bili veliki prijatelji. Imali smo isto Kristvo srce, Marijino srce za ove stvarnosti života, bolne i radosne stvarnosti života, najvažnije stvarnosti obrane života nerođene djece. I shvaćam da je ova nagrada priznanje cijelom našem Pokretu za život, našem pavlinskom apostolatu za život, našoj udruzi“, rekao je dobitnik priznanja p. Marko Glogović, osnivač Udruge „Betlehem“ i voditelj Saveza Betlehema.

A drugi dobitnik Ante Čaljkušić, predsjednik udruge „Hrvatska za Život“ i voditelj međunarodne inicijative „40 dana za život“ u Hrvatskoj je kazao: „Bogu zahvaljujem na tome što ljudi prepoznaju djelovanje moga tima i timova u svim drugim gradovima u Hrvatskoj. Gospođa Ružica je bila svima nama nadahnuće i motivacija kako autentično djelovati, a i živjeti život molitvom, riječima i djelima. Svaki osobni susret s njom mene je oplemenio“.

Cijelu emisiju poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne