Posjetili smo udrugu ‘Susret’ iz Čitluka: Rad s djecom i nas čini boljima

Znamo za osobe s posebnim potrebama, ali tek kada se s njima susretnemo i pokušamo ući u njihov svijet shvatimo koliko je u tom području potrebno razumijevanje i djelovanje institucija vlasti, te strpljenje, znanje i nadasve ljubav onih koji s njima rade.

To se može uočiti i u udruzi „Susret“ Čitluk, koja je prije tjedan dana počela koristiti prostorije novog namjenski izgrađenog objekta.

Posjetili smo ih jučer, tjedan dana nakon preseljenja i razgovarali s polaznicima radionica, volonterima i djelatnicima, odnosno pedagozima.

”Jednostavno sam osjetila neki poziv. Imam prijateljicu koja ovdje dugo radi, a uvijek sam htjela biti dio neke udruge u kojoj bi se osjećala sretno, zadovoljno korisno… i počela sam dolaziti i upotpunila tako svoje dragocjeno vrijeme i radujemo se svakom novom susretu”, kazala je volonterka u udruzi Susret Ivana Pehar.

”Moje dijete je s posebnim potrebama i član je udruge Susret. Pomažem im kada su neki sajmovi. Udruga je toliko pomogla mome djetetu i čast mi je doći ovdje pomagati. To je najmanje što mogu učiniti za udrugu. Ovakve institucije jako su bitna stvar. Vidimo koliko meni to znači i to je jako bitno da ovakve udruge postoje u zajednicama, a ljudi se uvijek odazovu u sve humanitarne akcije”, kazala je Dragica Jerkić iz Blizanaca kod Čitluka.

”Već niz godina radim s djecom kao odgajatelj. Na samom početku udruge Susret 2009. podine počela sam volontirati. Studirala sam socijalni rad, dolazila na praksu volontirati, a potom sam i dobila posao. Prilagodimo se djeci u svom radu, a na njima vidimo da su sretni i ispunjeni. Time pokazuju koliko im radionice znače i koliko vole boraviti ovdje. Ovo je jedina ovakva udruga u našoj općini. Tijekom dana 25 djece i mladih dolazi u udrugu Susret, najstarija osoba ima 41 godinu, a najmlađa 11 godina, a ovi stariji nam pomažu u brizi oko mlađih”, govori nam Lidija Pehar, koja u udruzi radi kao odgajatelj s djecom.

Matea Brekalo u udruzi susret je od 2013. godine, gdje radi kao odgajatelj i radni terapeut.

”Nije mi teško. S puno ljubavi radim ovaj posao, tako da su i djeca zadovoljna, ali i ona mene čine boljom. To je obostrana ljubav. Nije ovo klasični posao, više je poziv da činimo dobro drugima”, kazala je Matea istučući koliko im znače nedavno otvorene nove prostorije.

”Još smo svi pod dojmom zbog novih prostorija. Napravljene su namjenski, lakše je organizirati radionice. Ne možemo još shvatiti da nešto ovako lijepo i veliko baš nama pripada. I one male prostorije bile su ispunjene ljubavlju, a u ovim novim moći ćemo još bolje raditi. Zahvalni smo Bogu na providnosti i svim ljudima koji su pomogli da se ovaj centar izgradi”, kazala je Matea, a što su još rekli polaznici radionica, volonterke i djelatnice, poslušajte u prilogu kolegice Višnje Spajić, a kako izgledaju njihove nove prostorije pogledajte u fotogaleriji Matea Ivankovića.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne