Blagdan Nevine dječice proslavljen u Međugorju

Danas se Crkva spominje Nevine dječice. Taj blagdan među pukom se zove i mladenci. Nevina dječica su ona dječica koja su svojim tek započetim životom obilježila Kristov dolazak na zemlju. Tadašnji kralj Herod, u strahu da bi ga novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, dao je poubijati svu djecu do dvije godine života, jer se nadao da će među tom dječicom biti ubijen i sam Isus, no Bog je imao drugi plan. Nevinu dječicu, koja su dala život za novorođenog Krista, kršćani su odavno štovali kao prvomučenike. Stoga se danas na njihov spomendan u crkvi sv. Jakova u Međugorju s početkom u 15 sati slavila sveta misa za svu djecu. Tako su malena dječica sa svojim roditeljima, starateljima, bakama i djedovima danas ispunili međugorsku župnu crkvu na svetoj misi koju je predslavio međugorski župni vikar fra Ivan Hrkać, koji je za vrijeme propovijedi sišao s oltara te svoju propovijed govorio na sredini crkve želeći tako biti bliže dječici da bi im lakše prikazao značenje današnjega blagdana.

„Danas je jedan blagdan, blagdan djece, blagdan Nevine dječice i mi znamo da su sva djeca nevina, draga, nisu zla, dobra su, ali kada dječica odrastaju uz nas odrasle koji griješimo tako i djeca mogu nekada postati pogana. Danas je fratar u crvenoj boji, a crvena boja je boja mučeništva. Vi curice volite crvenu boju, boju ruže, to je predivna boja, ali u Crkvi crvena boja označava one koji su kod Isusa, koji je tu u štalici, čiji smo rođendan proslavili, a zbog njega su neki ljudi, pa i mala djeca izgubili svoj život. Mi danas nećemo tako izgubiti svoj život zbog Isusa, ali mi trebamo svojim riječima, svojim ponašanjem, svojim djelima biti Isusovi učenici, biti Isusova ljubljena djeca”, kazao je fra Ivan Hrkać, te djeci objasnio kako je ”Herod zato što se bojao Isusa, mislio se kako bi Isusa ubio jer se bio bojao malenoga djeteta, onoga djeteta koji je bio obećan da će spasiti Izraelski narod”.

”On ga se bojao jer je mislio da će Isus kada naraste imati vojsku, da će vladati na nekom carstvu, da će biti snažni vladar s puno vojnika. No Isus nije takav bio, Isus je bio totalno drugačiji, ali su tada ljudi mislili da će on biti kao i svi ostali. Zato se Herod njega prepao i odlučio svu mušku djecu pogubiti, jako puno muške djece koja su se tek rodila i imala do dvije godine. Danas zapamtimo da mi svi, mala dječica i veliki, trebamo se pokloniti Isusu. A od koga ćemo to naučiti? Od pastira, mudraca – ona tri kralja, od mnoštva anđela. Sjećamo se što su anđeli pjevali Isusu? Slava Bogu na visini, a mir ljudima na zemlji. Obećat ćemo Isusu da ćemo biti dobra njegova ljubljena djeca”, kazao je fra Ivan te pozvao djecu da poslije mise vide jaslice i pomole se.

”Tako ćete i kod svojih kuća svaki dan dok su jaslice u kući moliti se kod maloga Isusa. Pitajte mamu i tatu da vam izvade malo dijete Isusa da ga primite u svoje ručice i da mu lijepo pjevate ‘Radujte se narodi’”, poručio je djeci na kraju svoje kratke propovijedi fra Ivan Hrkać. Današnju svetu misu svojim su pjevanjem uveličali članovi dječjega zbora „Golubići mira” pod vodstvom sestre Irene Azinović, a kako je to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne