FOTO: Pepelnica u Međugorju

Danas na Pepelnicu ili Čistu srijedu započela je korizma – četrdesetodnevna posebna priprava za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Početak i kraj vremena korizme obilježeni su strogim postom i nemrsom. Također, na sam dan Pepelnice na svetim misama održava se i obred pepeljenja, to je vidljivi znak vjerničkog prihvaćanja posta i pokore. Pri posipanju blagoslovljenim pepelom na Pepelnicu, svećenik onomu koga pepeli kaže riječi: ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti’, ili riječi: ‘Obrati se i vjeruj Evanđelju!’, a tako je bilo i u Međugorju, gdje je nakon svetih misa upriličen obred pepeljenja.

Večernju svetu misu u crkvi sv. Jakova u Međugorju, koju su svojim pjevanjem uveličali članovi župnog zbora „Kraljica Mira”, predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, uz koncelebraciju brojnih svećenika. U svojoj večerašnjoj propovijedi fra Zvonimir Pavičić dotaknuo se današnjeg početka vremena korizme kada započinje vrijeme pokore, odnosno četrdesetodnevni post pred svetkovinu Kristova uskrsnuća.

„Korizma nam je uistinu vrijeme milosti i spasa ako se na početku izmirimo s Bogom, ako se pokajemo za svoje grijehe i ako odlučimo s Bogom graditi svoj život. Upravo nas na to poziva i prorok Joel kada kaže „razderite srca, a ne halje svoje”. Naime, u Starom Zavjetu kada bi netko započinjao pokoru onda bi razderao svoje haljine i tako hodao kako bi drugi vidjeli da on čini pokoru i da je spreman za jedan novi i bolji život. No ta se gesta očito počela iskorištavati i mnogi su je koristili kako bi se pokazali pred drugima, te je poprimila samo jedan društveni, izvanjski govor o pokori, a više nije doticala čovjekovu nutrinu, čovjekovo srce. I Bog preko proroka govori kako se njega ne može zavarati jednom gestom, jer Bog vidi čovjekovo srce, vidi ono što je u dubini njegovoga bića i zato poziva i govori „razderite srca”. Srce je simbol života, srce koje kuca daje život. No Bog nas nije stvorio kako bismo živjeli bilo kakav život. On nas je stvorio iz ljubavi i poziva nas da živimo u toj ljubavi. Život bez Boga, život u grijehu, možemo slobodno reći, jest promašen život. Ako se u srcu nagomilao grijeh, onda je potrebno razderati to srce, prekinuti takav način života, a Bog će nam onda dati novo srce, srce od mesa, srce koje kuca za vječni život”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, te naglasio riječi sv. Petra Krizologa koji je rekao da su molitva, post i milosrđe jedna zbilja, te primaju život jedno od drugoga: „Post je duša molitve, a djelo milosrđa je životnost posta. Neka ih nitko ne dijeli jer ne mogu živjeti odvojeni. Onaj tko ima samo jedno od ovo troje, a ne sve troje zajedno, nema ništa. Stoga, tko moli neka posti, a tko posti neka pokazuje milosrđe.”

„Ne smijemo nikada zaboraviti da Bog vidi u našu skrovitost, u naše srce, ali to nije neka negativna i teška opomena, nego upravo suprotno, pozitivna opomena. Pozitivna jer nas poziva da se popravimo i budemo bolje. A pozitivne su i riječi koje ćemo u obredu pepeljenja po završetku mise „Sjeti se, čovječe, da si prah i da se u prah vraćaš”. Ta nas rečenica, braćo i sestre, vraća na početke, na stvaranje kada je Bog stvorio čovjeka i upravo ga je tako prozvao čovjek – Adam, što znači zemlja, prah. Bog nas je u svojoj ljubavi stvorio iz praha, a prah je ništavilo. Zato su se starozavjetni vjernici posipali pepelom kad bi spoznali svoj grijeh. Spoznali su i da je život u grijehu ravan ništavilu, da nema smisla, ali isto tako da ih Bog može nanovo roditi iz praha, iz pepela. Tako, braćo i sestre, ovo posipanje pepelom označava u jednu ruku i stvaranje, a to je obraćenje. Jer obraćenje je, zapravo, novo stvaranje i novo rađanje. Rađanje za bolji život, za život s Bogom. Zato vrijeme pokore nije jedno strašno i mučno vrijeme, nego vrijeme milosti i vrijeme spasa”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, te propovijed završio riječima:

„Zato, braćo i sestre, uđimo kroz ova vrata korizme, kroz pepelnicu, u veliku duhovnu obnovu svoga života. Dopustimo korizmenoj šutnji da u nama progovara Božja riječ. Molimo, ali ne blebećimo kao pogani, nego molimo srcem, znajući da nas Bog ljubi i da je potrebno darovati mu čitav svoj život. I vrijeme molitve, i vrijeme rada, i vrijeme samoće, i vrijeme zajedništva. Sve treba biti obnovljeno i zahvaćeno Božjom ljubavlju. Zato danas u skrovitosti svoga srca, u tom svetištu našega bića, odlučimo biti Božji u svemu. Amen.”

Danas je u Međugorju započela i dvodnevna duhovna obnova za župljane Međugorja. Duhovna obnova se sastoji od molitve krunice u 17 sati i svete mise u 18 sati u crkvi sv. Jakova te se zatim nakon svete mise nastavlja u dvorani Ivana Pavla II. duhovnim nagovorom fra Josipa Vlašića, kapelana Polja i voditelja Franjevačke kuće molitve Masna Luka.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne