FOTO: Zavjetno hodočašće Kraljici mira i ove godine održano za mir i zahvalnost Gospi

Zavjetno hodočašće Kraljici mira u organizaciji udruge ‘zavjet Gospi’ i župe Krista Kralja Čitluk od Čitluka do Međugorja održano je treći put. Mnoštvo vjernika iz Čitluka, okolnih župa, ali i hodočasnika iz drugih krajeva svijeta krenulo je od čitlučke crkve, a pred međugorskom crkvom sv. Jakova, gdje su došli s pjesmom na usnama, dočekao ih je međugorski župnik fra Marinko Šakota i poželio im dobrodošlicu u Međugorje, i dobrodošlicu Majci.

”Međugorje je dom svih nas. Gospa voli ovu župu i sve nas. Izabravši ovu župu, htjela je da župa pomogne Njoj i odgovori na njezine poruke. Vi ste odgovorili. Treći put! Ovo donosi plodove. Ovo ne može ostati bez plodova”, kazao je fra Marinko Šakota.

Fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk i vikar Hercegovačke franjevačke provincije u izjavi za medije podsjetio je kako su župni ured Krista Kralja i udruga ‘Zavjet Gospi’ već drugu godinu organizirali molitvu od Čitluka do Podbrda prethodnih osam nedjelja.

”Nakana je zahvalnost Gospi za 41 godinu Njezine prisutnosti među nama. Ove godine uz zahvalnost Gospi, nakana je bila i mir u svijetu. Želimo da i ova naša žrtva i ova naša molitva i sve ono što smo kroz ovo vrijeme našega hoda u sat i pol od Čitluka učinili da bude za mir u svijetu. Neka Gospodin udijeli po Kraljici Mira mira i našemu kontinentu i cijelome svijetu”, kazao je fra Miro Šego, a uz njega su u ovom hodočašću sudjelovali i župni vikari iz župe Čitluk fra Goran Azinović i fra Luka Ćorić te širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić.

”Jedinstven i neponovljiv osjećaj. Miješaju se osjećaji radosti i sreće, ali tuge i sjete jer je hodočašće završilo. Pozivam sve da nam se pridruže i iz ostalih župa i sljedeće godine jer je ovo nešto neponovljivo i jedinstveno, što treba doživjeti. Zahvaljujući našim fratrima fra Miri, fra Luki i fra Goranu već tradicionalno devetnica Kraljici Mira kroz svibanj i lipanj održava se svake nedjelje od crkve u Čitluku do Brda ukazanja, a u molitvi i zajedništvu zaista je nešto prekrasno. Kao što je rekao i međugorski župnik fra Marinko ovo mora donijeti ploda. I ovo će sigurno donijeti ploda i u naši osobnim životima i u župnim zajednicama”, kazao ej sudionik ovog zavjetnog hodočašća Dario Barbarić.

”Već treću godinu sudjelujem u ovoj zavjetnom hodočašću. Svake godine sve je veći broj ljudi koji se pridružuju ovom hodočašću. Svi smo ispunjeni radošću. Svi smo krenuli sa svojim nakanama i nadam se da će nam naša Nebeska Majka ispuniti naše nakane još i bolje nego što možemo zamisliti”, kazala nam je Božana Bevanda iz župe Čerin.

Vjernicima je na kraju Zavjetnog hodočašća Kraljici mira zahvalio i blagoslov podijelio fra Miro Šego, a potom su sudjelovali u molitvenom programu.

Tekst: Sanja Pehar i Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne