Fra Miro Šego: Dragi framaši, gazite put strpljivim koracima, prašnjavom stazom tražite Ga!

28. svibnja 2022. u povijesti Frame Hercegovina ostat će zabilježen kao dan proslave 30. rođendana, dan zajedništva, molitve i pjesme, a sve to pod Gospinim plaštem u Međugorju. Frama je pojava koja nas sve nadilazi, a svi oni koji su na bilo koji način bili dio Frame u proteklih 30 godina to mogu potvrditi. Pod geslom „Hvaljen budi, Gospodine moj“ preko tisuću framaša iz cijele Hercegovine došlo je svjedočiti Franjinu radost proslavljajući Gospodina onako kako to samo mladi ljudi puni Božjeg duha znaju. S vanjskog oltara crkve svetog Jakova odzvanjala je pjesma zbora Frame Hercegovina pod ravnanjem fra Zvonimira Pavičića, ali i zanimljive kateheze i svjedočanstva življenja života po uzoru na svetog Franju.

FOTO: Frama u Hercegovini danas u Međugorju proslavlja svoj 30. rođendan

Molitvom krunice u 17 sati mladi su se pripremili za misno slavlje koje je predslavio vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego koji je u svojoj homiliji mladima poručio: „Ovo je poseban dan za cijelu našu franjevačku obitelj u Hercegovini… Danas kada slavimo 30. obljetnicu Frame u Hercegovini valja nam se još jednom zagledati u svetog Franju kako bi i sami mogli doživjeti ono što je on primio kao dar od Boga – braću i sestre!

Dragi mladi, ne bojte se svoje talente darovati Bogu i njegovoj providnosti, On će od njih učiniti nešto nenadmašno, predivno i čudesno i onome čega se najviše bojimo, a to je patnja, darovati smisao i ljepotu, ljubav beskrajnu.

Svijet u kojem živimo nameće svoje vrijednosti- biti uspješan, produktivan, sposoban, mršav i kompetentan. Nije to život. Život je protkan i neuspjesima, i padovima, i suzama i odbačenostima. Tko će ti tada reći da si dobar? Tko će te voljeti neuspješnog? Tko te razumije kad ne možeš ispuniti sve ono što se od tebe traži? Tko će te potaknuti na život kad se tebi više ne da? Rekao bi nam život svetog Franje- Klekni pred križ! Dođi pred Raspetog Spasitelja i čut ćeš glas- Idi i popravi moju Crkvu koja se ruši! Tko će je popraviti? Upravo ti koji si doživio poraz, ti koji si prolio suze. Zašto baš ti? Zato što su ti porazi i suze pročistile pogled da vidiš svijet drugačijim očima. Tvoje ranjeno srce nije ono koje treba ranjavati druge, nego se otvarati drugima i govoriti im- Ljubav nije ljubljena, kako je govorio sveti Franjo…

Dragi framaši, ne bojte se svoje ranjenosti, ona je prolaz prema svetosti, prema Isusu, prema Evanđelju. Vjeruj prstu Božje providnosti, On se dobro zna služiti tvojim nesavršenostima.  Popravljati crkve ne znači graditi građevine već doticati ljudska srca u duhu poniznosti i jednostavnosti.

Što nam je činiti? Umirati sebi! Radovati se običnim i najjednostavnijim stvarima u životu te po njima dolaziti i služiti Kristu, prihvaćati i onu braću i sestre koja ponekad živciraju i zahvaljivati Bogu na njima jer u njima često prepoznajemo sebe. Moliti za djetinje čisto srce i tijelo, da možemo sijati radost gdje god prolazimo.

Ne čekaj druge! Ti kreni i dopusti Bogu da te iznenadi, oduševi i sjedini s onima gdje najmanje očekuješ. Zato dragi prijatelji, gazite put strpljivim koracima, prašnjavom stazom tražite Ga, hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga i vašega, svi u poniznosti velikoj.”

Nakon misnog slavlja mladi su ostali u klanjanju Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu čime je i završen večernji molitveni program. Nakon Klanjanja prikazani su kadrovi iz dokumentarnog filma snimanog za ovu prigodu pod nazivom samog gesla „Hvaljen budi, Gospodine moj!“, a zabavni dio se nastavio u Dvorani Ivana Pavla II. gdje su mladi kako to i priliči njima, uz pjesmu, ples i hranu proslavili svoj okrugli rođendan.

Zahvalni Bogu za dar Frame u Hercegovini, bivši i sadašnji framaši kao i sveti Franjo poručili su samo jedno – Braćo, krenimo ispočetka jer do sada gotovo ništa nismo učinili!

Tekst: Antonija Bubalo
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne