Hrvatsko nadzemlje gostovalo na otvorenom susretu Frame Međugorje

U petak, 26. svibnja u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju održan je drugi ovogodišnji otvoreni susret Frame Međugorje. Nakon što su početkom veljače ugostili poznate nogometaše koji su javno svjedočili svoju vjeru u Boga, ovoga puta međugorskim framašima gosti su bili Udruga mladih Hrvatsko nadzemlje iz Splita. Hrvatsko nadzemlje je projekt Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije pokrenut 2010. godine na inicijativu mladih kako bi na kreativan način širili Evanđelje među studentima i srednjoškolcima, a više o samom projektu kazali su nam Anita Dadić i Andrej Jurčević, članovi Hrvatskog nadzemlja.

„Hrvatsko nadzemlje je udruga mladih koja svake treće srijede organizira svoje susrete u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu s početkom u 20:30 sati. Naziv tema je koncipiran na način da mi na našim sastancima dogovorimo jednu zanimljivu temu na koju zovemo gosta predavača koji onda tu temu kroz jedan zanimljiv način mladima obradi, a Hrvatsko nadzemlje se potrudi kroz nekakve šaljive ili ozbiljne filmiće i skečeve tu temu približiti mladima na jedan humorističan način”, kazao je kratko Andrej, dok je Anita dodala da iako obično goste pozivaju na svoje susrete, otvoreni su i za svoja gostovanja izvan Splita na koja se rado odazivaju.

„Osim samih naših susreta, također smo otvoreni i za različita gostovanja na pozive različitih svećenika ili župa. Evo večeras smo došli ovdje u Međugorje održati program za mlade u kojem ćemo prikazati kroz različite skečeve, također filmiće i par nagovora, određenu temu blisku mladima. Ovim svojim gostovanjima želimo mladima prikazati što samo Hrvatsko nadzemlje jest, čime se bavimo i na taj način donosimo Boga i vjeru mladima i izvan samoga Splita. Hrvatsko nadzemlje je osnovano prije 13 godina, sama inicijativa je bila od samih mladih, a danas imamo 25 aktivnih članova. Također, mi imamo i svoga duhovnika, a danas je to don Tomislav Bašić. Prije dva tjedna smo imali naš posljednji susret, tako da smo već počeli pripreme i za naš sljedeći susret koji će biti 21. lipnja pod temom „Biti ili ne biti” gdje ćemo obrađivati različite životne izbore mladih”, kazala je Anita Dadić. Večer je započela pjesmama koje su tijekom večeri pjevali članovi Frame Međugorje, a potom i molitvom i Božjim blagoslovom kojega je na sve prisutne zazvao fra Ivan Hrkać, duhovni asistent Frame Međugorje, te je potom okupljenima uputio nekoliko riječi.

„Na početku drago mi je da ste došli, nadam se da ćete biti otvorena srca. Ovo je drugi otvoreni susret ove godine naše Frame Međugorje. U goste nam je došla ekipa iz Splita, odnosno iz Dalmacije, a zovu se Hrvatsko nadzemlje. Neki ih od vas prate, znaju sve o njima, dok neki drugi nažalost nisu čuli za njih, ali večeras ćete ih glasno i čuti i vidjeti i uživati, nadam se i biti potaknuti. Ovdje ima dosta vas mladih i znam da će mnogi ići u Split na fakultet, tako da bih želio kada budete u Splitu da se priključite ovim mladima, da radite kao što ovdje radite u Frami, da imate gdje posvetiti svoje vrijeme”, kazao je fra Ivan Hrkać.

Članovi Hrvatskog nadzemlja tijekom večeri održali su više skečeva na temu ispovijedi, Evanđelja, smislu života i svetosti, također na videozidu prikazali su i nekoliko šaljivih kao i ozbiljnih kratkih filmića koje su sami snimili, te su održali i dva nagovora. Bila je to večer puna smijeha, a mladi su članove Hrvatskog nadzemlja darovali dugotrajnim pljeskom. Na kraju večeri fra Ivan Hrkać je u ime domaćina Frame Međugorje gostima uručio i prigodni poklon uz riječi zahvale što su na svoj mladenački način mladima približili Boga, te uz poziv da opet dođu u Međugorje gdje će biti rado viđeni gosti.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne