Kostarika domaćin 13. iberoameričkog ‘Kongresa Marije Kraljice mira’

Već trinaest godina zaredom Fondacija „Centro Medjugorje“ organizira međunarodni iberoamerički „Kongres Marije Kraljice mira“. Cilj ovakvih susreta je okupiti i ujediniti sve organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina te medija vezanih za Medjugorje, u konačnici sve ljude dobre volje, laike, svećenike i redovnike koji šire duhovnost Međugorja u zemljama španjolskog govornog područja.

Ovaj kongres se održava svake godine u nekoj od zemalja Latinske Amerike, Španjolskoj ili Međugorju. Ove godine država domaćin je Kostarika, a spomenuti kongres će se održati od 1. do 5. ožujka.

Oni koji izbliza slijede poruke Kraljice mira svjesni su da nas Ona neprestano poziva na mir. Već trećeg dana ukazanja Gospa je dala je jednu od najvažnijih poruka: “Mir, mir i samo mir. Mir mora zavladati između čovjeka i Boga, i između ljudi.”

Također, papa Franjo je prošle godine u svojoj poruci za Uskrs Urbi et Orbi naglasio: “Mir je moguć, mir je dužnost, mir je primarna odgovornost svih.” A već ranije je istaknuo da “možemo istinski graditi mir samo ako ga imamo u srcu, samo ako ga primimo od Kneza mira…” I podsjeća nas da “mir ovisi o našem nastojanju da napravimo prvi korak i zahtijevamo konkretne geste”.

Stoga će i tema ovogodišnjeg susreta biti: “Gospodin obećava mir onima koji mu se svim srcem vrate” (Ps 84,9)

Na ovaj način, Gospini štovatelji iz zemalja španjolskog govornog područja imaju priliku da zajedno raspravljaju o apostolatu Kraljice mira u svojim zemljama, te izazovima s kojima se susreću. Predstavit će sve ono što su postigli u protekloj godini, dijeliti iskustva i ideje, te postaviti nove ciljeve.

Kongres je također i duhovna obnova gdje sudionici osluškuju poticaje Duha Svetoga za svoje poslanje u Crkvi, učeći od Marije, savršenog modela nove evangelizacije.

Između ostalih govornika, na kongresu će sudjelovati i dva biskupa: Mons. Daniel Blanco Méndez, pomoćni biskup nadbiskupije San Jose-a, glavnog grada Kostarike, te Mons. Bartolomé Buigues Oller, biskup Alajuele.

Ovom prilikom, snimljene video poruke također će uputiti i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, a apostolski vizitator mons. Aldo Cavalli će održati katehezu na temu „Marija, model nove evangelizacije“.

Sudjelovat će i fra Danko Perutina, župnik i gvardijan sv. Petra i Pavla u Mostaru, a koji od samih početaka prati rad Fondacije „Centro Medjugorje“.

Na ovim susretima se nastoje objediniti napore svih onih koji šire zdravu pobožnost Kraljici mira, te preko međugorskih događanja pridonose širenju Evanđelja u svijetu. Kao i obično, tri dana prije kongresa, će se održati susret i duhovna obnova za svećenike, štovatelje Kraljice mira.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne