Proslavljen blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje

Župa Međugorje svečano je danas (25. srpnja) proslavila blagdan sv. Jakova, svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom fra Marinkom Šakotom i mnoštvom svećenika predslavio je o. Đani Kordić, član Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, a rodom je iz mjesta Šurmanci u župi Međugorje. Sveoj misi u Gaju prethodila je procesija od crkve sv. Jakova.

O. Đani Kordić kazao je kako se svake godine uživljavamo u osobu sv. Jakova, koji je svjedok Kristove smrtne muke u Getsemaniju, kao i brojnih drugih događaja Kristova života.

”Mi smo došli ponovno crpjeti nadahnuće i prositi njegov zagovor za svoj život”, kazao je o. Đani posebno se osvrnuvši na ulogu župe u životu svakog vjernika, a poslužio se riječima blaženika u čijoj rodnoj župi danas djeluje.

”Kako kaže naš ljubljeni Alojzije Stepinac: ‘Dok se slavi sveta misa, ima nade da će Bog spasiti ljudski rod’, te da ‘župa ima tri velike uloge u životu vjernika – po krštenju ga uvodi u milosni život, hrani i ispravlja njegov život i konačno ga otprema i upućuje u vječni život’. I mi kada danas slavimo svetkovinu sv. Jakova hoćemo ići njegovim stopama. Taj put nije lagan. Traži se velika odlučnost i stalna spremnost primati Božji dar za daljnji korak”, kazao je o. Đani, naglašavajući kako je Bog blizu te da ”Bog ne napušta, Bog ništa ne uništava, On mijenja. Mijenja i naš pogled na naš život, mijenja pogled apostola na njega samoga.”

”Uz Isusovu blizinu apostoli postaju nešto drugo. Sveti Jakov je postao ono što je u Božjem planu oduvijek bio. Od njegove snage, od onoga tko je prošao zemljom život vjernički, mnoge generacije imaju život. Stalno dobivamo novo nadahnuće, novu snagu. Proteklih godina iskusili smo tu klimu malodušnosti, ali sve se mijenja – samo Bog ostaje isti i Njegova ljubav za Njegov narod. I Njegovo nastojanje da nikoga ne odbacuje nego mijenja”, kazao je o. Đani Kordić, dodajući kako znamo da će Onaj koji je Isusa uskrisio i nas uskrisiti.

”Otvorimo se još jednom Božjem daru ove svetkovine, ovog mislosnog dana, vjerujući njemu, ne sebi, ne svojim mislima, nego riječi Božjoj, vjerujući sa svetim Jakovom da će sve biti dobro. Svi načini i sve stvari bit će dobre, samo se čvrsto trebamo držati vjere. Amen!”, riječi su kojima je svoju homiliju u Gaju, u Međugorju na blagdan sv. Jakova zaključio o. Đani Kordić, a cijelu propovijed poslušajte u audiozapisu.

Njemu je na kraju misnog slavlja zahvalio fra Marinko Šakota, naglasivši posebno kako je o. Đani Kordić, rodom iz župe Međugorje na službi u župi Krašić rodnoj župi blaženog Alojzija Stepinca u kojoj je proveo i svoje posljednje godine života.

Fra Marinko je na kraju svim župljanima i hodočasnicima čestitao ovaj blagdan sv. Jakova, zaštitnika hodočasnika i župe Međugorje te pozvao da sebi posvjestimo tko smo i na što smo pozvani, posebno u ovo vrijeme.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne