Šesti dan devetnice Kraljici Mira: Ovo je jedno milosrđe koje nam Bog daje

U organizaciji župe Krista Kralja Čitluk i udruge “Zavjet Gospi”, jučer na svetkovinu Duhova, nastavljena je velika devetnica povodom 41. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Na velikoj molitvenoj devetnici koja je krenula ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku u 15 sati, sudjelovalo je nekoliko stotina hodočasnika. Predvođeni župnikom fra Mirom Šegom i župnim vikarima fra Goranom Azinovićem i fra Lukom Ćorićem, župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih župa i mjesta, šesti put su ove godine hodočastili do Brda ukazanja. Moleći krunicu Duhu Svetomu i Gospinu krunicu, vjernici su kroz Krehin Gradac, Vionicu i Bijakoviće, stigli do Brda ukazanja u Bijakovićima, a župljani Međugorja su i ovoga puta iskazali svoje milosrđe, te su po visokoj temperaturi zraka gladnim i žednim hodočasnicima nudili vodu i sokove, te kolače koje su sami pripremili. Neki od hodočasnika, unatoč vidljivom umoru, radosna srca su s nama podijelili svoje dojmove.

“Ovo je danas već šesti put ovoga hoda velike Devetnice koju molimo prije godišnjice Gospinih ukazanja ovdje na Podbrdu. Rekao bih, kao i ovih šest puta do sada, najljepši osjećaj je kada nas uhvati žeđ i vrućina, ali smo i dalje u molitvi i tu osjetimo onu pravu vjeru… Ovo je jedno milosrđe koje nam Bog daje”, kazao je Ivan Volarić iz Čitluka, pozivajući sve da im se pridruže i ubuduće u molitvi.

“Idemo već šestu nedjelju zaredom i svakako je blagoslov što možemo ići. Danas je bilo malo teže jer je bilo vruće, ali Bogu hvala došli smo i svaki put smo zahvalni Gospi što uspijemo svaku nedjelju joj doći i puna srca se spuštamo kući”, kazala nam je Elizabeta koja je rođena upravo 25. lipnja 1981. godine, na sami dan početka Gospinih ukazanja, te je naglasila kako je posebno povezana s Međugorjem i da u svemu osjeti Gospinu prisutnost.

Jedan od mnogih hodočasnika koji je došao Gospi zahvaliti za sve milosti bio je Antonio Turudić.

“Danas na ovom hodočašću je bilo baš lijepo. Bilo je jako vruće, ali smo radosna srca došli ovdje Majci, da molimo za naše obitelji, za sve naše potrebe i za blagoslov da nas prati kroz cijeli naš život”, kazao je između ostaloga Antonio, pozivajući sve da im se priključe i da mole zajedno.

“Već sam nekoliko puta bila na ovom hodočašću. Ovo hodočašće je za mene kao neka nova obnova, kao hrana za dušu… Ovim putem se želim zahvaliti svim ljudima koji su nam iznosili ispred svojih domova vodu i hranu… Koliko god je bilo danas vruće, toliko je bilo i blagoslovljeno, Bogu hvala”, kazala nam je Marija Turudić, koja je došla iz mjesta Služanj kraj Čitluka.

A oni koji su posebno bili radosni zbog današnjeg hodočašća bili su Ana, Iva, Josip i Petra Turudić kojima je ovo bilo peto hodočašće u ovoj godini.

“Izdržimo svaki put, Bogu hvala, zaista nam ovo hodočašće da veliku snagu i ovo je nešto predivno. I ove godine i lani i preklani kada smo samo jednom išli, jednostavno predivno. Zahvalni smo Gospi za sve, za zdravlje, za djecu… Predivna stvar je i što župljani Međugorja nam uz put iznose hranu i piće, djeca se jako obraduju i stvarno sve pohvale”, kazala nam je Ana koja nam je sa svojom dječicom izmolila Zdravomariju za sve darove koje su primili.

Što su nam još kazali sudionici ovog hodočašća poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne