Svake godine kada dođu iz Njemačke, hodočaste i u Međugorje

Cijelo ljeto mnogi hodočasnici automobilima, biciklima, pješice… pristižu u Međugorje sa svih strana svijeta. Dolaze k Majci pronaći novu snagu za svakodnevni život, susreću Milosrdnoga Oca u sakramentu ispovijedi, sudjeluju na svetim misama, mole na Brdu ukazanja, Križevcu…

Šetajući pokraj župne crkve sv. Jakova u Međugorju, kolega Mateo Ivanković susreo je četvero hodočasnika kako u blizini Gospina kipa odmaraju nakon hodočašća te je s njima i razgovarao. Bili su to žena i muž; Dragana i Mario, te njihovi prijatelji Ivan i Zdravko, a svi istoga prezimena – Musa.

Riječ je o hodočasnicima iz Širokoga Brijega, koji trenutno žive u Njemačkoj, a kako su nam kazali pošli su rano oko 4:30h, te su u Međugorje stigli malo prije 11 sati.

”Došla sam ispuniti svoj zavjet koji sam obećala Bogu, koji mi je puno puta pomogao u životu. Inače, živim u Njemačkoj, svake godine kada dođem to je jedan dio moje rutine, nešto što ja moram odraditi kako bih napunila svoje baterije, kako bih se opet vratila u svoju drugu domovinu. Jednostavno to me vuče”, kazala je Dragana, te nastavila te dodala kako su došli relativno brzo.

”Svake godine nam treba više vremena za ovaj put. Tu smo se pomolili kod Gospina kipa i jednostavno sam novi čovjek. Šest sati smo išli iz Širokog. Nakon što smo se pomolili otišli smo i na Brdo ukazanja, na svetu misu i na svetu ispovijed, kako bi jednostavno sve to dobilo jedan svoj lijepi okvir i kako bi čovjek u potpunosti doživio Međugorje. Ma koliko god puta došli, svaki put iznova je to neki osjećaj koji čovjeka ispunjava. I uvijek je ta čovjekova potreba za Bogom sve veća… Mislim da je potreba za Bogom uvijek postojala, ali u današnje vrijeme, u vremenu u kojem živim, je više nego očita. S obzirom, što nam se sve događa, jednostavno ta vjera u Boga nam daje snagu kako bi prebrodili sva teška vremena koja smo upravo prošli…“ istaknula je Dragana, te zaključila kako je ”vjera u Boga, sveta misa i ispovijed, to je jednostavno nešto što čovjeku treba”.

”Međugorje kao Međugorje je jako važno. I upravo ovdje mogu dobiti tu puninu svega toga, doživjeti Boga, jednostavno me to ispunjava. Mislim da je to današnjem čovjeku jedini spas, pogotovo u današnje vrijeme kako je došlo, i jednostavno jedna vodilja kako bi nam svima bilo bolje i lakše”, kazala je Dragana Musa, čiju izjavu možete poslušati u audiozapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne