Treći dan devetnice Kraljici Mira – Blagoslov kojeg svatko treba doživjeti

U organizaciji župe Krista Kralja Čitluk i udruge “Zavjet Gospi”, na Majčin dan u nedjelju 14. svibnja nastavljena je velika zavjetna molitvena devetnica povodom 42. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Predvođeni župnikom fra Mirom Šegom, te župnim vikarima fra Lukom Ćorićem i fra Ivanom Sliškovićem, župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih mjesta krenuli su u 15 sati ispred župne crkve u Čitluku prema Bijakovićima u molitvi krunice Božjega milosrđa, te molitvi Gospine krunice. Nakon što su devet hodočašća 2021. godine, devet hodočašća 2022. godine i prva dva hodočašća 2023. godine protekla u znaku sunca i velikih vrućina, ova treća nedjelja velike devetnice prošla je u znaku velike kiše koja je vjernike pratila od Čitluka do Bijakovića, ali kako sami kažu i tu kišu su prihvatili kao jedan veliki blagoslov.

Hodočasnici su s križem na čelu kolone preko Krehin Gradca i Vionice stigli do podnožja Brda ukazanja u Bijakovićima oko 16:45 sati, no za razliku od svih prijašnjih hodočašća, zbog velike kiše i opreza da se netko od starijih osoba kojih je bilo mnogo, ne bi ozlijedio, hodočašće se nije završilo kod Gospina kipa na Brdu ukazanja, već su vjernici svoju zavjetnu devetnicu završili kod Plavog križa. Po dolasku do Plavog križa izmolili su još i Vjerovanje, sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu, Marijin hvalospjev – Veliča, te molitvu Zdravo Kraljice, te na kraju svi u jedan glas zapjevali pjesmu „Došli smo ti, Majko draga”. Nakon završetka molitve nekoliko riječi s nama su podijelili Elizabeta i Josip.

„Evo treću godinu zaredom idemo. Prve nedjelje kada smo išli bila je Nedjelja Dobroga Pastira i zanimljivo, te nedjelje su na jednom dijelu pred nas izletjele ovce, baš kao blagoslov nekakav. Hodočašće pođe od toga da mi krećemo i znamo da će biti jako vruće, iako evo danas kiša pada, ali kada završi bude nam krivo što je završilo hodočašće, jer ovo je blagoslov kojega svatko treba doživjeti. Evo danas kiša pada, ja kad sam došla na početak bila sam sama i prepala se da neće biti nikoga, ali opet nas je bilo stvarno dosta i ovo je lijep način za župu, da se župa ujedini, svi skupa idemo, te bude radosno ozračje bez obzira bilo ružno vrijeme ili vruće, a izmole se veliki blagoslovi, kako meni osobno, tako i mojoj obitelji, stvarno neopisivo. Samo da spomenem, svake nedjelje nas dočeka jedna obitelj koja iznese i slatko i sokove i vodu, sve iznose pred nas, nude nas, meni svaki put bude knedla u grlu, a evo danas su čak i po ovakvom vremenu iznijeli i svaka im čast, veliko hvala i Božji blagoslov. Osobno sam govorila svojim sestrama, iako nisu iz ove župe, da dođu nedjeljom, da idu sa mnom, jer treba se ovo doživjeti. Isto tako, svi vi koji ste u nedoumici bi li išli, ne bi li išli, dođite i vidite kako se puno blagoslova s ovim dobije”, kazala nam je Elizabeta, a svoje dojmove s nama je podijelio i Josip iz Čitluka.

„Hvaljen Isus i Marija, ovo je već treće hodočašće i prvi put je da nam pada kiša u ove tri godine, ali opet baš je bilo nekako lijepo i blagoslovljeno i prvi put da smo išli ovdje ispod Plavog križa, pošto je na Podbrdu dosta klizavo, a s nama ima i starijih osoba, pa da se ne bi netko okliznuo ili ozlijedio. Tako da nam je baš bilo lijepo ovdje ispod Plavog križa. Nekako ovo hodočašće je svima nam u srcu, postalo je kao tradicija. Nedjelje u petom mjesecu pa do godišnjice ukazanja su nam nezamislive bez ovoga hodočašća. Vidimo koliko ima i blagoslova, župa Čitluk ima dosta i duhovnih zvanja, ne samo svećenika, nego i članova Trećeg franjevačkog reda kojega sam i sam član, te svakoga dana imamo sve više i više članova i ljudi se priključuju također i pri Caritasu, pri Marijinim Rukama, tako da je dosta, dosta blagoslova. Samo Bože podrži i ništa drugo. Na poseban način bih se želio zahvaliti ljudima u Bijakovićima koji svaki put iznesu hranu i piće. Evo moja djeca uvijek malo prije nego dođemo do njih pitaju „Tata, mogu li kolač, mogu li sokić” i to je nekako posebno, te zaista im hvala od srca. Za kraj pozivam sve župljane da nam se pridruže koji nisu bili, ne samo župa Čitluk Krista Kralja, nego i iz okolnih župa Čerin, Gradnići… da nam se pridruže, jer ostalo je još šest nedjelja, dobrodošli u zahvalu Kraljici Mira”, kazao je Josip.

Zavjetna molitvena devetnica od Čitluka do Brda ukazanja nastavlja se i iduće nedjelje, 21. svibnja, polaskom u 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku. Ova velika devetnica završit će 24. lipnja, na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, kada će se održati veliko zavjetno hodočašće vjernika iz cijele Hercegovine.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne