U Međugorju održana duhovna obnova Hercegovačke franjevačke provincije

Danas, 17. svibnja u Međugorju, točnije u dvorani sv. Josipa u Majčinu selu održana je redovita mjesečna duhovna obnova za fratre Hercegovačke franjevačke provincije. Duhovna obnova koja je brojala oko 70 fratara, započela je u 10 sati predavanjem psihoterapeutkinje Maje Jakšić iz Splita koja im je govorila na temu „Burnout sindroma”, odnosno sindroma izgaranja – sagorijevanja u svom svakodnevnom životu, te u pastoralnom radu. Zatim se nastavila i molitvom Puta svjetla, inačicom Puta križa, a bilo je i mogućnosti za pristupanje sakramentu ispovijedi. O samoj duhovnoj obnovi više nam je kazao fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

„Braća svaki mjesec imaju na drugom mjestu duhovnu obnovu, evo ovaj mjesec je svibanj i baš je ugodan mjesec za to, duhovna obnova je u Međugorju koju je predvodila jedna izvrsna osoba iz Splita, predavačica psihoterapeut Maja Jakšić. Riječi je bilo o sagorijevanju, o ljudima, o ne samo našoj braći, nego o tome što nas u životu muči, što nam čini da nam život sagori, da se negdje izgubimo, pogubimo, da život postane previše tjeskoban. To su jedna zanimljiva razmišljanja na tu temu koju svi mi dijelimo i mislim da je našoj braći, mlađoj i starijoj to potrebno čuti da bi se mogli nositi sa životom kao takvim. Duhovna obnova, dakle uključuje osim predavanja i razgovora, uključuje i Put svjetla, jednu kratku duhovnu obnovu koja je drugačijeg karaktera nego obično i to je baš specifično ovdje za Međugorje i za Majčino selo. To ćemo imati ovdje u dvorani jer je kiša vani pa ne možemo, inače bi bilo u vrtu sv. Franje. Mislim da je to baš specifično i dobro za Međugorje. Svakako bit će prilika i za svetu ispovijed, kao što je to i na svakoj duhovnoj obnovi svakoga mjeseca. Još bih jednom ponovio kako je to važno jer i mi u svom zvanju, u svojim obavezama smo često puta jako rašireni, puno smo u obavezama i potrebno je barem, kao što to i činimo jednom mjesečno stati u toj duhovnosti da se čovjek napuni”, kazao je fra Jozo Grbeš, a o samoj temi predavanja nekoliko riječi s nama je podijelila predavačica na duhovnoj obnovi Maja Jakšić iz Splita koja je završila teološko-katehetski studij, a u Đakovu i poslijediplomski iz pastorala kriznih situacija. Inače je psihoterapeut, te je završila petogodišnju specijalizaciju iz savjetovanja psihoterapije.

„Tema o kojoj sam jutros redovnicima govorila bilo je izgaranje i zamor suosjećanja. Izgaranje se ne događa samo u poslu, samo u radu, jer svaki oblik predanosti, oduševljenja ili zanos za nekom idejom, djelatnošću ili odnosom može rezultirati izgaranjem. Naglasak u ovom predavanju bio je baš i na pastoralnom izgaranju i na zamoru suosjećanja. Govorila sam o moralnoj ozljedi, odnosno o moralnom sagorijevanju, kao i o emocionalnom radu s kojim se redovnici itekako susreću u svom djelovanju. Pitali smo se i koja je izlazna strategija iz sagorijevanja, pa se medicina i psihologija više bave simptomima, a mi smo tu izlaznu strategiju tražili u osobi Isusa Krista. Ljubav i vjera u medicini i psihologiji nemaju neki značaj, to su varijable koje su nevidljive, nemjerljive. Međutim, mi u vjeri znamo da ljubav i vjera čine čuda i da su upravo ljubav i vjera temeljna snaga i u nadvladavanju naših osobnih poteškoća, a i u pomaganju drugim ljudima”, kazala je Maja Jakšić, dok je nekoliko dojmova s duhovne obnove s nama podijelio i Međugorčanin fra Josip Pavlović, novak Hercegovačke franjevačke provincije.

„Danas smo se u Majčinu selu okupili na našoj redovitoj mjesečnoj duhovnoj obnovi, jer svaki mjesec mi u našim samostanima po Hercegovini imamo mjesečne obnove, te susrete braće, gdje neki raspored je vrlo jasan, od bratskog okupljanja i predavanja prijepodne, mise i molitvenog dijela i s ručkom završavamo. Uglavnom ta predavanja su neke teološke ili franjevačke ili čak u zadnje vrijeme psihološke dimenzije, tako da je današnje predavanje održala profesorica Maja Jakšić. Govorila nam je o izgaranju, zapravo što je izgaranje, kako čovjek može izgorjeti. Naravno, mi svi izgaramo za Krista i to nam je glavni i temeljni cilj, najuzvišenije za čim čeznemo, ali naravno izgorijevanje u okolini i radu s ljudima je neizbježno. Na pitanja kako prepoznati i kako se suočiti s tim, ona je dale neke savjete, a svakako na svakom od nas je da to prihvati i na svoj način primjeni. Umjesto mise, danas nam je na molitvenom programu Put svjetla, nešto neobično, prvi puta nam je, a to je kao Put križa, samo što ne razmatramo muku i smrt Gospodina našega Isusa Krista, nego razmatramo njegovo uskrsnuće i njegovo uzašašće na nebo. Danas u vremenu kada je popularno tražiti negdje duhovnu obnovu, malo je čudno ali i mi koji smo stalno u tome, koji smo u molitvi, u radu, u vjeri, ipak moramo nekada sebi priuštiti duhovne vježbe. Tako da važnost ovih mjesečnih duhovnih obnova u provinciji nije samo u tome da se mi sastanemo i vidimo, nego da osvježimo i aktualiziramo sebi stvari duhovnosti i ove ostale koje su malo možda svjetovne teme da ih vežemo uz duhovnosti, da mi budemo širi i da možemo bolje nasljedovati Krista”, kazao je fra Josip Pavlović.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne