Više od 400 vjernika prvog dana velike devetnice u povodu 40. obljetnice ukazanja

Pjesmom i molitvom kod kipa Kraljice mira na Podbrdu župljani župe Krista Kralja Čitluk završili su prvi dan velike devetnice koju je ova župa organizirala u povodu 40. obljetnice ukazanja. Više od 400 vjernika okupilo se ispred čitlučke crkve odakle su u 15 sati krenuli prema Podbrdu predvođeni župnim vikarom fra Goranom Azinovićem i župnikom fra Mirom Šegom koji zahvalio Bogu i Gospi.

”Hvala im na ovome divnome puku Božjem koji me ponovno iznenadio. Mislio sam da neće biti baš ovoliko svijeta, ali očito je narod gladan molitve, zajedništva, hodočašća… i zato sam posebno radostan i veseo zbog ovog puka Božjeg, koji je došao iz Čitluka. Cijelo vrijeme od Čitluka do Podbrda molili smo. Izmolili smo tri otajstva Gospine krunice, Milosrdnome Isusu, evo i ovdje još jedno otajstvo dok smo se popeli na Podbrdo, sedam Očenaša… Nismo si dali oduška da bi malo sjeli, odmarali i čavrljali, nego smo cijelo vrijeme posvetili molitvi i posvetili Gospi, zahvali za njezinih 40 godina prisutnosti ovdje”, kazao je fra Miro Šego.

S molitvom na usnama, krunicom u ruci i radosti u srcu župljani su koračali prema Brdu ukazanja zahvaljujući na primljenim milostima i moleći za mir, naše obitelji, mlade, bolesne, medicinsko osoblje.

Župljanka Ruža Vidić je istaknula kako nakon prošlotjednog odsustva iz župe nije znala za ovo hodočašće do nedjeljne mise, ali se odmah priključila.

”Ovo je prekrasno. Kroz ovo hodočašće od Čitluka do Međugorja, iako to nije baš tako daleko, znoj je kapio s nas, ali to je slatki umor… Bili smo ispunjeni molitvom i koraci su išli lagano. Bogu hvala na ovim molitvama, hvala i onome koga je Bog nadahnuo za ovu ideju”, kazala je Ruža Vidić, a ideja velike devetnice potaknuta je prošlogodišnjim zavjetnim hodočašćem župe Krista Kralja i udruge Zavjet Gospi na uočnicu Gospinih ukazanja kada su tisuće Brotnjaka hodočastile Kraljici mira. „Gospe, hvala!“, klicali su mnogi, a među njima i Josip Primorac.

”Hvala Bogu i Gospi našoj što je ovako lijepo ispalo. Hvala fra Miri i fra Goranu, koji su ovo ovako lijepo organizirali. Hvala svim župljanima što su se odazvali u ovako velikom broju. Presretan sam kao župljanin da sam mogao biti ovdje i ako Bog da još osam nedjelja… Naša župa pravi novu crkvu pa pozivam sve da nam pomognu molitvama. U Europi se crkve zatvaraju, a nama je naša postala pretijesna pa pravimo veću”, kazao je Josip, a u hodočašće se uključila i čitlučka Frama.

”Uvijek nam je ovo posebno. Pogotovo za ovako jednu veliku obljetnicu, 40 godina… Nisam očekivao ovoliko ljudi, ali očekujem još više u sljedećim danima. Naša župa iz godine u godinu sve više raste i brojnošću i duhovno”, kazao je čitlučki Framaš Pero Pehar.

Oduševljenje i radost zbog jednog ovakvog hodočašća istaknuli su i župljani Međugorja kazavši da ih je ovo podsjetilo na prve dane kad se iz okolnih mjesta hrlilo na Podbrdo i u međugorsku crkvu. Hodočašću su se pridružile i hodočasnice iz Mostara, a među njima je bila časna sestra Ana Marić.

”Ovdje se samo može reći hvala. Ja sam međugorsko zvanje i čim sam čula poziv odlučila sam se i priključiti i podržati ovu lijepu inicijativu i s puno hodočasnika moliti i zahvaljivati, čuli smo puno molitvenih nakana i sve smo nekako uključili”, kazala je sestra Ana Marić, najavivši kako će u ovoj velikoj devetnici sudjelovati i za tjedan dana, a pridružite se i vi ovome hodočašću. Drugi dan velike devetnice je u nedjelju, 9. svibnja. Polazi se u 15 sati ispred crkve Krista Kralja u Čitluku.

Sanja Pehar
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne