Mons. Hoser na kraju duhovne obnove: Donesite ovdje lijepu glazbu i prekrasne pjesme

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Engleska, Španjolska, Italija, Njemačka i Poljska, zemlje su iz kojih je u Međugorju stiglo šezdesetak glazbenika na 1. Međunarodnu duhovnu obnovu  za glazbenike koja je počela 11. studenog i trajala do četvrtka 18. studenog. Kao i sve druge ovogodišnje duhovne obnove i ova se održava po geslom „Idi za mnom“ (Mk 10, 21) u Gospinoj školi.

Predavač na ovoj duhovnoj obnovi bio je fra Ante Vučković, a koordinator međugorski župnik fra Marinko Šakota.

-Od glazbenika se uvijek nešto traži, a ovdje dajemo, odnosno otvaramo se daru. Hvala Gospodinu na ovim danima milosti, kazao je fra Marinko zahvalivši fra Anti na dolasku u Međugorje. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u organizaciji ove duhovne obnove, te poručio da se 'vidimo i dogodine'.

Fra Ante Vučković je u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio svetu misu svake večeri za vrijeme duhovne obnove, na kojoj su se ispreplitale jutarnja molitva, predavanja, razgovor, molitva krunice, meditacije, klanjanje…

Fra Ante Vučković kazao je kako je ''Međugorje obilježeno molitvom''.

-Međugorje nije jedino, ali je među rijetkim mjestima na kugli zemaljskoj gdje vam se nitko ne čudi ako molite. Ovdje vam se čude ako ne molite! To je vrlo rijetko mjesto gdje možete ići s krunicom u ruci i nitko vas neće pitati: ''Što to radiš?'' ''Molim!'', kazao je fra Ante sugeriravši svima molitvu sv. Ignacija nazvanu 'Ispit savjesti'.

Glazbenici, sudionici ove duhovne obnove obišli su i prostorije Radiopostaje Mir Međugorje, posebno razgledavši i raspitavši se o našem 'Studiju 3', u kojem su već brojni pjevači snimili svoje pjesme, ali i video spotove.

Danas (14. studenog) nakon razmjene iskustava duhovna obnova završila je misnim slavljem koje je predvodio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju nadbiskup Henryk Hoser koji je kazao kako glazba prati život Crkve od samoga početka.

-Najtipičniji oblik je gregorijansko pjevanje, koji svoje korijene nalazi u glazbi bliskog istoka, bizantinske kulture i na koncu zapadne kulture. Taj naziv 'gregorijanski pjevanje' dolazi od pape Grgura Velikog. Kaže se da je Grgur Veliki poslao svoje suradnike u Svetu zemlju da bi prikupili kršćansku i židovsku glazbenu baštinu, a neke kompozicije proizlaze još iz jeruzalemskog hrama, kazao je nadbiskup Hoser objasnivši im kakva bi trebala biti liturgijska, sakralna glazba, te im zaželio sretan boravak u Međugorju, kao i sretan povratak kući.

-Donesite ovdje lijepu glazbu i prekrasne pjesme, riječi su kojima je mons. Hoser zaključio svoju homoliju na kraju duhovne obnove za glazbenike, a sudeći po njihovom oduševljenju, ne treba sumnjati kako će se i vratiti s lijepom glazbom i prekrasnim pjesmama.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne