XXIII. Redovnički dan održava se danas u Međugorju

U Međugorju se danas održava XXIII. Redovnički dan, koji je počeo jutros zazivom Duha Svetoga. Okupilo se više od 250 redovnika i redovnica, kojima se na početku obratio i mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, predstavnik Biskupske konferencije BiH.

On je kazao kako je papa Franjo na svetkovinu svetog Josipa 2018. godine objavio apostolsku pobudnicu ‘Gaudete et exultate’ – ‘Radujte se i kličite’, o pozivu na svetost u suvremenom svijetu.

”Potaknuta upravo ovom pobudnicom Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života iste je godine u Rimu organizirala međunarodni skup na temu ‘Consecratio et Consecratio per Evangelica Consilia’, odnosno Posvećenje i posvećenje po evanđeoskim savjetima. Kaže Papa: ‘Ne treba biti biskup, svećenik, redovnik ili redovnica da bi netko bio svet. To nije tako. Svi smo pozvani biti svetima”, kazao je biskup Palić

Domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota svima je zaželio srdačnu dobrodošlicu. Naglasio je kako je ovaj dan trebao biti prošle godine, ali zbog situacije kakav aje bila nije se održao.

”Bogu hvala u tako velikom broju, lijepom broju smo se okupili danas ovdje i radostan sam zbog toga i želim vam da se ovdje ugodno osjećate”, kazao je fra Marinko pozvavši sve da se zajedno pomole za donedavnog apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryka Hosera, koji je preminuo 13. kolovoza.

Pozdravne riječi uputili su i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić te predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković.

Izlaganje je nakon pozdravnih govora održao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a radi se o prikazu zbornika radova Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života – ‘Consecratio et Consecratio per Evangelica Consilia’.

”Pojam posvećeni život ukazuje na to da postoji izvjesno posvećenje Bogu koje je karakterističan element toga zvanja i tim činom posve ne prestaje ona druga vrsta posvećenja prisutna u svim kršćanskim zvanjima. Od krštenja svi u Crkvi sudjeluju u istom radikalnom posvećenju, ali nakon krsnog posvećenja koje je ključno, znatan dio vjernika – kaže se ovdje – živi još jedno posvećenje koje određuje put kršćanskog života u mnoštvu slojeva Crkve, koje se sastoji od posvećenih ili zaređenih osoba, kazao je, između ostalog, fra Miljenko Šteko. Nakon predavanja bila je prigoda za svetu ispovijed, a potom je svetu misu u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio biskup petar Palić.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne