Fra Danko Perutina o izgledu crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru

Župljani župe sv. Petra i Pavla u Mostaru pripremaju se trodnevnicom za proslavu nebeskih zaštitnika župe, crkve i samostana. Prvoga dana trodnevnice, ponedjeljak 26. lipnja, prije molitve krunice, župnik i gvardijan u Mostaru, fra Danko Perutina protumačio je freske i mozaik koji krase franjevačku crkvu. Kako je fra Danko od početka bio uključen u izradu mozaika i freski, i za slušatelje našega radija, koji nisu u blizini, približio je izgled crkve u Mostaru.

Na plafonu je po sredini pet glavnih prizora iz života našeg praoca Abrahama. S desne strane je Josip i pet najvažnijih događaja iz njegova života, a s lijeve strane je Mojsije i poznati događaji iz njegova života. Prevladavaju žute i crvene boje. Dolje gdje su te freske iz Novog zavjeta, one su poput stabla koje je snažno i jako, a gore je  krošnja, jer ova tri lika iz Starog zavjeta su protolikovi Isusa Krista, koji je središte našega života.

S lijeve strane je pet scena iz Isusova života. To su glavne gdje je Isus na križu. Potom jedna od najjačih freski je posljednja večera, na kojoj se vidi Juda koji je pošao na pričest, bez lica, jer u Bibliji čovjek bez lica i imena je onaj koji ne pripada Bogu, drži vreću iza leđa. Tako i danas ima onih koji su u prvim klupama, pričešćuju se, a kradu.

Treća je freska s lijeve strane preobraženje. Tu su Mojsije, Ilija, onda su tri učenika Ivan, Petar i Jakov. Četvrta freska prikazuje Isusa u hramu među učiteljima, a peta freska je poklon kraljeva. S druge strane, ako pođemo s vrata, je navještenje Blaženoj Djevici Mariji, potom je povratak iz Egipta, krštenje Isusovo na Jordanu, posljednja večera gdje Isus učenicima pere noge i zadnja freska je freska koja oslikava uskrsloga Isusa s učenicima u dvorani posljednje večeri.

U središnjem djelu nalazi se Gospa, Blažena Djevica Marija sa djetetom Isusom u naručju. Motiv je uzet iz Međugorja od prvog dana ukazanja kada se Gospa ukazala s djetetom Isusom. S jedne strane Ona zove vjernike da dođu njezinom sinu Isusu. Umjetnik je prikazao Isusa da sjedi Mariji u naručju i drži kalež i pergamenu. Gospa se nalazi kao u jednome bajamu, okružena zlatnim pločicama koje su gore i dole otvorene. Gore je otvoreno, Božja je ruka i preko Gospe, koja je posrednica milosti, silazi milost nad glavnog celebranta, na sve koncelebrante i na sve one koji se nalaze u crkvi. Također pod Gospinim stopalima se nalaze kamenja s Brda ukazanja, tako da Gospa stoji na istim kamenjem u Mostaru, kao i na Brdu ukazanja.

Kada gledamo s oltara s desne strane je sveti Petar, ona scena čudesnog ulova, barka samo što nije potonula, staje nogom na šljunak, taj šljunak je uzet iz Neretve zato što umjetnici uvijek uzmu nešto iz onog ambijenta gdje se oni nalaze, a Isus je pripremio žeravicu. Žeravica se dva puta spominje u Novom zavjetu. Prvi put kad Petar izdaje Isusa, kad ga je tri puta zatajio, a sad opet kod čudesnog ulova. Isus ih čeka sa žeravicom i tri puta pita Petra ljubi li ga, jer želi prebrisati ona tri puta kada ga je Petar zatajio.

Gore u desnom kutu je mozaik koji označava uznesenje Blažene Djevice Marije, odnosno njezino usnuće, s lijeve i desne strane su sveti Petar i sveti Pavao. Po tradiciji tu su bila sva dvanaestorica učenika, međutim kad se zbog prostora ne mogu staviti svi onda moraju biti najmanje dvojica. Isus drži u ruci jednu malu djevojčicu, a to je Marija. U središtu je mozaik Gospe koja drži Isusa, jer je ona Njemu dala ovozemaljski tjelesni život, a ovaj mozaik pokazuje kako Isus Nju uznosi u svoju slavu. FOTO: FENA

S lijeve strane, gledajući s oltara, jest sveti Pavao koji jednom rukom pokazuje na središte naše vjere, na Isusa koji je u tabernakulu, a drugom rukom pokazuje prema oltaru. Pored Gospe nalaze se četiri manja mozaika.

Dolje s lijeve strane su jaslice i sveti Franjo koji je napravio prve jaslice u talijanskom mjestu Greccio. FOTO: FENA

Taj prvi mali mozaik su prve jaslice i sveti Franjo, koje je prikazao u Grecciu. Ali u ovim jaslicama nema Isusa. Gdje je Isus? Franjo pokazuje u srce. Po onoj poznatoj rečenici, može se Isus tisuću puta roditi u Betlehemu, ali ako se ne rodi u našem srcu, sve je uzalud.

Iznad jaslica i sv. Franje nalazi se mozaik koji prikazuje pohod Blažene Djevice Marije svojoj rođakinji Elizabeti. Obje su trudne, to se vidi po rukama i načinu na koji ih drže. FOTO: FENA

Gore iznad je posjet Blažene Djevice Marije Elizabeti. Obje žene se drže za stomak i trudne su, a iz Marijinih usta izlazi kao prah, a to simbolizira onaj veliča duša moja Gospodina, Gospina molitva.

S desne strane u donjem kutu nalazi se Isus koji izvlači iz šeola, hada odnosno pakla Adama i Evu koji su mu s lijeve i desne strane, a u Adamu i Evi on izvlači cijelo čovječanstvo iz pakla. FOTO: FENA

Dolje s desne strane nalazi se Isus koji izvlači iz pakla Adama i Evu i tako spašava svakog čovjeka, zato što je On zbog toga i došao. Ruke Adama i Eve i svetoga Franje nalaze se na Isusovim zapešćima jer su tu vene, tu je život. Znači Bog je Onaj koji daje život.

Unutrašnjost crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru FOTO: FENA

Gore desno nalazi se mozaik uznesenja Blažene Djevice Marije. Gospa je u ležećem položaju, vidi se da uzlazi prema Nebu. S lijeve i desne strane su sveti Petar i Pavao, a iznad njih je Isus koji u ruci drži jednu malu djevojčicu i ljudi se pitaju tko je ta djevojčica. To je duša Marijina, kada gledamo taj središnji mozaik vidimo da Gospa drži Isusa u naručju, od žene bi rođen (Galaćanima 4,4), a ovdje imamo Isusa koji drži Gospu u naručju, naravno to je metaforički poznato od stare tradicije, ona je njemu dala zemaljski život, a on njoj daje nebeski život, vječni život.

Ima i 99 svjetiljki, to simboliziran onih 99 ovaca, koje su u toru, koje su u Crkvi, ali Isus odlazi tražiti jednu, stotu koja nedostaje. Također gore s lijeve i desne strane na tim freskama koje govore o Novom zavjetu, nalaze se vrata i prozori koji su tamni, a to znači da van Crkve i van Krista nema spasenja.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne