Papa Franjo molio za razboritost u pridržavanju novih mjera

Na misi u Domu svete Marte u utorak, 28. travnja 2020., papa Franjo je molio za razboritost u pridržavanju mjera, koje su uspostavljene za ublažavanje karantene, kako se pandemija koronavirusa ne bi vratila.

Slaveći misu u Domu sv. Marte u utorak 3. vazmenog tjedna, papa Franjo se osvrnuo na ublažavanje postojećih mjera zbog pandemije koronavirusa. „Bože, podaj svom narodu razboritost u suočavanju s pandemijom“, molio je Sveti Otac. Zabrinut neodgovornim reakcijama ljudi na propise o ponašanju tijekom karantene, molio je Boga da na početku popuštanja mjera poda svom narodu i svima nama milost razboritosti i poslušnosti propisima kako bi se zaustavilo taj zarazni val koji je prouzročio smrt i bol tolikih ljudi.

U propovijedi je pozvao vjernike da ne prozivaju odgovorne svakodnevnim čavrljanjima, izazivajući krive sudove o ljudima. Osvrćući se na govor sv. Stjepana, koji je hrabrio narod, vijećnike i pismoznance koji su ga osuđivali na temelju krivih svjedočanstava i odveli ga  izvan grada da ga kamenuju, Papa je primijetio kako su tako postupili i s Isusom, nastojeći uvjeriti  narod je bogohulnik. Sveti Otac je naglasio da se mučeništva događaju i danas te je dao primjer Asije Bibi koja je je provela tolike godine u zatvoru zbog kleveta i krivih svjedočanstava.

Pred lavinom klevetanja, koji stvaraju  u narodu kriva uvjerenja, često je nemoguće išta poduzeti, primijetio je Papa, navodeći kako je to bio slučaj i s progonstvom Židova. „Stvorena su kriva mišljenja o jednom narodu kako bi ga se uništilo. Postoje i manji svakodnevni linčevi kojima se pokušava osuditi ljudi, ozloglašujući ih“, rekao je.

Kao primjer je naveo svakodnevna ogovaranja, koja u ljudima stvaraju uvjerenje da ih treba osuditi. „Istina je međutim jasna i transparenta te dovodi do istinskih svjedočanstava“, rekao je Papa i pozvao vjernike da promisle o upotrebi svojih riječi jer često upravo našim komentarima započinju linčevi nedužnih ljudi. Nadodao je da to vrijedi i za kršćanske ustanove.

„Molimo Boga da nam pomogne da budemo pravedni u donošenju naših sudova, kako ne bismo slijedili u masovnom osuđivanju izazvanim glasinama“, zaključio je Sveti Otac.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne