U subotu uz đakonsko ređenje, biskup Palić otvara Sinodalni hod

U listopadu 2021. započeo je crkveni hod prema Općoj skupštini Biskupske sinode, koja bi se trebala održati u Rimu u listopadu 2023. Nakon Opće skupštine uslijedit će provedba koja će ponovno uključiti partikularne Crkve. Sinodalni hod posvećen je sinodalnosti u Crkvi.

Svečani početak Sinodalnoga hoda za Opću Crkvu otvorio je papa Franjo 10. listopada 2021. u Rimu, dok će biskup Petar Palić otvoriti Sinodalni hod partikularnih Crkava u Hercegovini u subotu, 30. listopada 2021. u 11 sati u mostarskoj katedrali. Gostujući u našemu programu, don Nikola Menalo, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, najavio je otvaranje Sinodalnog hoda partikularnih Crkava u Hercegovini.

„U subotu, u 11 sati, mi također imamo đakonsko ređenje, četvorice franjevaca i jednog našeg kandidata za Trebinjsko-mrkansku biskupuju, tako da smo htjeli povezati to zajedništvo i svećenika i đakona i laika“, počeo je don Nikola Menalo, koji je predstavio sadržaj jednog dokumenta, Vedamecuma, jednog hodograma kako bi to trebalo biti na biskupijskog razini, kojega je podijelio papa Franjo.

„On ima četiri naslova, četiri teme, poredanih u 32 točke sa 23 fusnote, u kojima se citiraju pobudnice i nagovori pape Franje, mješovite teološke komisije, svetih otaca Ciprijana, Augustina, Ivana Zlatoustog, dokumenti Drugog vatikanskoga sabora i pravilo sv. Benedikta. I on kroz svoja četiri naslova sadržava sljedeće. Poziva na zajednički hod. Crkva koja je po svome ustrojstvu sinodalna. Zatim, slušanje Pisma, što je veoma važno, ono što nam Sveto pismo govori. Posebice je dotaknuta tema Isusa, mnoštva, apostola i zatim dinamika obraćenja, gdje je uzet ulomak iz Djela apostolskih 10. poglavlje, a vezan je za sv. Petra i Kornelija, i to je ono što je nama bitno kazati, da je obraćenje za sve, kako Djela apostolska navode i sinodalnost na djelu, smjernice za savjetovanje Božjega naroda. I onda se naglašava temeljno pitanje Crkve – naviještanje Evanđelja i kročiti zajedno.

Kako se taj zajednički hod ostvaruje u Crkvi i na što nas potiče Duh Sveti kako bismo rasli u tome zajedničkome hodu. Na to smo svi pozvani, i da bismo mogli odgovoriti na to, to je temeljno pitanje, jest zapitati se o iskustvu kojega mi imamo u partikularnim Crkvama i što nam treba dozvati u pamet, naše iskustvo kojega imamo na biskupijskim razinama ovdje u Hercegovini i to se pitaju svi na biskupijskoj razini po cijelome svijetu. Ući dublje u to iskustvo, koje su radosti toga iskustva, koje su teškoće, prepreke, na što se nailazi, koje su rane iznijete na vidjelo, koje su spoznaje donijete i sabrati te plodove, koje treba dijeliti s drugima. Gdje tu odzvanja u tim iskustvima glas Duha, što traži od nas, što je potrebno potvrditit, koje su mogućnosti promijene, koje korake treba učiniti, u čemu uočavamo suglasje, koji se putovi otvaraju za naše partikularne crkve ovdje u Hercegovini. I onda taj dokument, donosi sve one ostale razne oblike sinodalnosti, koje trebamo u molitvi, u razmišljanju, u dijeljenju koje pobuđuje to temeljno pitanje, imati na umu sve te razine sinodalnosti, koje se očituju kao jedna konstitutivna dimenzija svega onoga kako mi trebamo provesti to na jednoj biskupijskoj razini“, kazao je don Nikola Menalo, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Cijeli razgovor poslušajte u audiozapisu.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne