Dokumenti crkvenog naučiteljstva: Fratelli tutti i Ljubljena Amazonija objavljeni u izdanju Kršćanske sadašnjosti

Kršćanska sadašnjost nedavno je objavila dva nova važna dokumenta, encikliku Fratelli tutti i posinodsku apostolsku pobudnicu Querida Amazonia (Ljubljena Amazonija) koje smo u utorak, 2.veljače predstavili u emisiji Tolle lege.

Fratelli tutti. Enciklika o bratstvu i socijalnom prijateljstvu treća je enciklika pape Franje, u kojoj poziva kršćane, katolike, pripadnike različitih religija i sve ljude dobre volje da u današnjem svijetu i društveno-političkim prilikama kao braća i sestre zajednički poradimo na sveopćem bratstvu i socijalnom prijateljstvu. Enciklika Fratelli tutti govori, među ostalim, o „otvorenom“ i o „zatvorenom“ svijetu, o globalizaciji i pandemiji, o otvorenim i o zatvorenim društvima, o izbjeglicama i  ljudskim pravima, a to je tek dio tema koje se obrađuju na temelju bogate tradicije socijalnoga nauka Crkve.

Slikoviti podnaslovi

Enciklika je prožeta slikovitim podnaslovima, koji sami po sebi nose određenu Papinu poruku. Prvo je poglavlje naslovljeno ″Sjene jednoga zatvorenog svijeta″. Govoreći o ″snovima koji se ruše u prah″ papa Franjo polazi od konstatacije kako se ″desetljećima činilo da je svijet izvukao pouku iz mnogih ratova i neuspjeha te se polako kretao prema različitim oblicima integracije″, primjerice Europskoj uniji i želji za integracijom u Latinskoj Americi. Međutim, Papa upozorava da se danas pokazuju znakovi određenoga nazadovanja jer se ponovno rasplamsavaju vjekovni sukobi koji su smatrani prevladanima, javljaju se ekstremistički nacionalizmi, izbijaju novi oblici sebičnosti i gubitka društvenog osjećaja.

Neka od drugih poglavlja enciklike nose podnaslove, primjerice, ″Stranac na cesti″, ″Srce otvoreno čitavom svijetu″, ″Dijalog i socijalno prijateljstvo″, kojima se papa Franjo obraća svim ljudima, koliko god različiti bili.

Enciklika Ljubljena Amazonija

S druge strane, posinodska apostolska pobudnica Querida Amazonia (Ljubljena Amazonija) plod je Papinog promišljanja o Posebnoj sinodi za panamazonijsko područje. Može se reći da je tema ove pobudnice ta jedna snažna i bitna veza između čovjeka i prirode, između lokalnih kultura i globaliziranog svijeta, između prvih i posljednjih na zemlji. Ujedno je ova pobudnica i apel svima za veću brigu o jednom tako važnom području kao što je Amazonija, o kojem ovisi ravnoteža cijelog planeta. Amazonija nam, dakle, treba biti primjer u odgovaranju na neka od temeljnih pitanja našeg vremena, a to je prije svega kako djelovati u obrani našeg „zajedničkog doma”.

Enciklika završava pjesmom Mariji

Poslijesinodska pobudnica »Querida Amazonia – Ljubljena Amazonija« završava pjesmom, molitvenim himnom upućenim Mariji. Papa smatra da je tako najbolje, »s obzirom na ljepotu Amazonije koju smo sve bolje otkrivali za vrijeme priprave i tijeka Sinode«. Prije toga Papa je, citirajući dokument latinoameričkih biskupa, zapisao: »Majka koju nam je Krist ostavio, premda je jedina Majka sviju, u Amazoniji se pokazuje na različite načine. Znamo da su ‘mnogi putovi na kojima urođenici ostvaruju živi susret s Kristom; no marijanski je put tomu susretu pridonio više od sviju’.«

Samo Evanđelje je revolucionarno

Kršćanska sadašnjost u prosincu je objavila jednu zanimljivu knjigu u nizu Razgovori i svjedočanstva KS-ove biblioteke Polazišta.  Knjiga je razgovor salezijanaca don Antonija Carriere i kardinala Óscara Rodrígueza Maradiage.

Kardinala Maradiagu je 13. travnja 2013. papa Franjo postavio na čelo prvoga »Vijeća ministara« u povijesti Crkve: riječ je o skupini od devet novih kardinala iz cijeloga svijeta (takozvano Vijeće »C9«), kojima je zadaća savjetovati Papu u provedbi katoliciteta Crkve i pomoći mu svojim savjetima u reformi Rimske kurije.

Ova je knjiga kroz vrlo dugačak, ali nimalo zamoran razgovor kardinala Maradiage s Antonijom Carrierom pokazala s kojim se sve izazovima to »Vijeće devetorice« moralo sučeliti u prve tri godine.

Maradiaga nam u ovoj knjizi, jednim pitkim, razgovornim stilom, otkriva kako se tijek reforme Crkve odvija iznutra te nama, čitateljima, ukazuje i na mnogostruke otpore promjeni od onih koji, prema Maradiagi, citiram,  »za Franju nemaju milosrđa«.

Svakako, u ovoj su knjizi navedene neke nove i dosad nepoznate pojedinosti o zadnjim dvjema konklavama, o odreknuću Benedikta XVI., o izboru Franje i o danu kada je Papa kardinalu Maradiagi rekao: »Óscare, trebam tvoju pomoć.«

Svakome tko uzme u ruke ovu knjigu i pročita ju, bit će jasno zašto je papa Franjo želio upravo Oscara Maradiagu na čelu »Vijeća devetorice«. Toplo preporučujem ovu knjigu svima onima koje zanima ta druga strana Papinih reformi, što se zbiva u pozadini, tko mu i kako pomaže, a tko je i zašto protiv njega.

Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju

Osim novih knjiga, u Kršćanskoj sadašnjosti neke su u posljednje vrijeme doživjele i ponovljena izdanja. Jedna od njih je i knjiga vlč. Odilona Singboa, sveučilišnoga kapelana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Knjiga Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju, vlč. Odilona Singboa objavljena je u 2. izdanju. Zanimanje za tom knjigom vrlo je veliko, jer, doista, knjiga obiluje zanimljivih duhovnim mrvicama, koje je vlč. Odilon pomno, brižno zapisao, a koje mogu biti na duhovnu korist mnogima.

Velečasni Odilon  u knjizi piše  „bît života u mnogočemu nalazi se u mrvicama. Mrvice oživljuju. […] S obzirom na to da se nalazimo i u kulturi velikih brzina i užurbanosti, kratkoća evanđeoskih mrvica želi samo pozvati na ovo – ne trči nepromišljeno, ne brini se tjeskobno! Ovdje te je Bog postavio samo za jedan kratak posjet.“ (kraj citata). Dodao je i da su mrvice poziv da u svakodnevnim, pa i neznatnim događajima ne previdimo ono bitno: sebe, Boga i drugoga.

Teološko-bioetičko vrjednovanje transhumanističke antropologije 

Nova knjiga vlč. Odilona nastala je na temelju njegova doktorskog rada, a govori o vrlo specifičnoj temi – transhumanizmu. Knjiga nosi naslov Teološko-bioetičko vrjednovanje transhumanističke antropologije i više o njoj može se pronaći na mrežnim stranicama Kršćanske sadašnjosti.

Cijelu emisiju Tolle lege/Uzmi i čitaj, koju uređuje i vodi Vedrana Vidović, poslušajte na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne