Dr. Žarko Šperanda: Odgoda rađanja za kasnu fertilnu dob znači – ne rađanje!

I koju god tehniku za odricanje od braka mladi koristili u svojim vezama postižu jednaki rezultat – strah od djeteta, potom strah od obitelji, koji postaje sastavni dio njihovog života, postaje navika, koju više ne znaju promijeniti.

Na stručnom skupu o temi „Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske“, koji je održan u prostorijama Obiteljskoga centra Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu, o temi Odgoda rađanja, smanjena plodnost, neplodnost, depopulacija, govorio je mr. sci. Žarko Šperanda dr. med. Ginekolog. O istoj temi govorio je i u „Oazi života“, emisiji obiteljskih tema Radiopostaje Mir Međugorje.

„O demografskom padu stanovništva kod nas i u Europi piše se i govori sve više. Povezana je s mnogobrojnim društvenim, socijalnim, ekonomskim, psihološkim i mnogim drugim čimbenicima“ rekao je dr. Šperanda u uvodu govora o medicinskim uzrocima depopulacije, koja, kako je kazao „se ubrzava i uzima sve više maha.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji plodnost je najbolja između 20. i 27. godine života, to je optimalna reproduktivna dob. Učestalost neplodnosti u optimalnoj reproduktivnoj dobi je niska, oko četiri posto. Sa starenjem, nakon 27. godine života, naglo raste. Od 27. godine plodnost opada 10% godišnje te sa 32-35 godina života iznosi svega 22% od maksimalne. Istodobno učestalost spontanih pobačaja značajno raste.

Zadnjih dvadesetak godina općenito se smatra se da je oko 20 posto neplodnih bračnih parova. To međutim ne može biti jednako jer se u međuvremenu događaju odgode rađanja prvog djeteta za sve stariju dob. Pa bi ti podaci mogli biti značajno veći.

Prateći statistiku porođaja iz godine u godinu uočljiv je s jedene strane pad nataliteta, a s druge strane kontinuirano se povećava starosna dob žena kod rađanja prvog djeteta.

Od 1970-tih godina uobičajena dob zasnivanja obitelji i rađanja prvog djeteta bila je između 22. i 25. godine života, da bi se do 2014. promijenila 26-30 godina pa i kasnije.

Koliko je trend uzeo maha govore činjenice da je prema statistici Ujedinjenih naroda

2017. godine prvi puta u povijesti zemlje rodilo 50 posto žena starijih od 30 godina. A prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo još tijekom 2016. godine rodilo je 54% žena starijih od 30 godina. Sličan je trend događa se i u drugim europskim zemljama, na čelu sa Španjolskom s oko 60 posto.“

Nakon „dijagnoze“ uzroka smanjene plodnosti, neplodnosti i depopulacije u hrvatskom društvu, dr. Žarko Šperanda preporučio je i „lijekove“, a cijelu emisiju poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne