Plehanski gvardijan fra Anto Tomas: Moji su povratnici apostoli mira i dobra

Moji su povratnici, a ima ih stotinu, apostoli mira i dobra. Unatoč svim nevoljama ‘minama zla’ koje su ovdje još prisutne oni zajedno s nama svećenicima čineći mir i dobro razminiravaju ‘mine zla’

Šesta po redu Manifestacija “Vratimo nadu zavičaju Plehan 2024.”, koju su ove godine organizirali Hrvatska matica iseljenika i Franjevački samostan sv. Marka Evanđelista Plehan s kulturno umjetničkim društvima iz Bosanske Posavine predvođenim HKUD “Tamburica” iz Koraća, započela je u subotu, 25. svibnja misnim slavljem u franjevačkoj crkvi Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Misno slavlje predvodio je fra Anto Tomas, plehanski gvardijan. Suslavili su fra Ivan Marić, fra Domagoj Šimunović, svećenik u Slavonskom Brodu, preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, fra Pero Karajica voditelj Kruha sv. Ante u Sarajevu, fra Franjo Dalibor Stjepanović, župni vikar na Plehanu i župnik u Foči i mons. Pero Zeba umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo. Slavlje su pjevanjem animirale Katarina Čančar i Iva Bilušić.

Fra Anto, koji je osmu godinu gvardijan na Plehanu, na početku je mise zahvalio nazočnima među kojima su bili visoki dužnosnici – predstavnici društveno – političkih vlasti u Bosni i  Hercegovini i Hrvatskoj na prijateljstvu koje pokazuju, kako je rekao svojim konkretnim djelima te pomažu opstanak plehanske župe i njihovih povratnika.

Pozvani smo činiti mir i dobro i širiti tu snagu Božju koja je prisutna u nama. Prije zadnjega rata u ovoj je župi bili 8.500 tisuća Hrvata katolika, a danas ih je tek stotinu – stotinu apostola mira i dobra – stotinu junaka.

“Plehanski kraj mjesto je vjere i kulture Hrvata katolika u ovom dijelu Bosanske Posavine. Opstali smo ovdje jer smo jedna velika obitelj. Moji su povratnici, a ima ih stotinu, apostoli mira i dobra. Unatoč svim nevoljama ‘minama zla’ koje su ovdje još prisutne oni zajedno s nama svećenicima čineći mir i dobro razminiravaju ‘mine zla’.

Pozvani smo činiti mir i dobro i širiti tu snagu Božju koja je prisutna u nama. Prije zadnjega rata u ovoj je župi bili 8.500 tisuća Hrvata katolika, a danas ih je tek stotinu – stotinu apostola mira i dobra – stotinu junaka. Oni potpomažu nas svoje franjevce. Nošnja koju su danas odjenuli naši Posavljaci naša je zastava, naša kulturna baština s kojom se dičimo”, rekao je uz ostalo fra Anto. Nazočne je pozvao da ih ne zaobilaze, ne zaborave, nego pomažu u svojim mogućnostima da Plehan opet bude kako je to bio prije zadnjega rata Vjersko kulturno središte Bosanske Posavine.

Dodao je kako imaju poštovanje i razumijevanje i od drugih vjerskih zajednica da tu stvaraju mir i dobro.

Drugi dio manifestacija nastavljen je kulturno umjetničkim programom u Napretkovom domu u Derventi.

Voditelji programa Anto Prankić i Nada Koturić istaknuli su na početku kako se ta manifestacija priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i matičnoj domovini Republici Hrvatskoj i šire, upoznavanju zajedničke tradicije, obrazovnih, gospodarskih-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata.

“Cilj je ove manifestacije pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. Do sada je održana u Zagrebu, Jajcu, Livnu i Rami i sada po prvi puta na Plehanu i Derventi”, rekao je na početku programa  voditelj Pranjkić. Voditeljica Koturić najavila je potom kratki video kojim su se prisjetili pok. fra Stipe Karajice, koji je tu manifestaciju započeo, a zapažen je još od ratnih dana kada je taj kraj kao voditelj Kruha sv. Ante pomagao dovozeći humanitarnu pomoć, a poslije na mnoge načine zalagao se vratiti nadu u te ratom opustošene krajeve.

Potom je pročitano pismo koje je u nemogućnosti dolaska skupu uputio provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Kao glavni domaćin skupu se obratio i svoju zahvalu svim sudionicima uputio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas, a u ime organizatora Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

U nastavku prigodnim su se riječima obratili neki od  visokih dužnosnika društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske obećavši svoju daljnju podršku i pomoć Plehanu i njegovim povratnicima.

Na kraju manifestacije nastupili su članovi HKUD “Tamburica” koji su izveli tradicionalno posavsko kolo i nekoliko izvornih pjesama. Da vole svoju tradiciju i običaje pokazali su i Dražen Ćorluka i Jurica Gogić otpjevavši dvije posavske izvorne pjesme. Kako zvuči jednoglasno posavsko pjevanje pokazao je na kraju Ante Galić Gala koji je o tome napisao nekoliko knjiga. Zajedno sa sudionicima Katarina Čančar i Iva  Bilušić otpjevale su pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu”. Druženje su nastavili uz zajedničku večeru.

Tekst i foto: Brankica Lukačević

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne