U emisiji Tolle lege predstavljena nova izdanja Kršćanske sadašnjosti

Kršćanska sadašnjost (KS) na policama svojim knjižara i web knjižara ima nekoliko novih naslova, što domaćih, što stranih autora. U emisiji je nova izdanja predstavila Tihana Pšenko Miloš, organizatorica marketinga KS-a. Knjiga Laurin nos. Hrvatska religiozna lirika šesnaestog stoljeća knjiga je domaćeg autor, profesora Krešimira Šimića, koja je dosta pažnje privukla  već svojim naslovom.

Riječ je o jednoj vrlo konkretnoj monografskoj obradi  hrvatske religiozne lirike 16. stoljeća. Možemo reći da knjiga Krešimira Šimića predstavlja zato prvu književnopovijesnu sistematizaciju i valorizaciju toga, dosad malo istraženoga, dijela hrvatske ranonovovjekovne književnosti. Mislim da je važno još naglasiti da je autor pripremajući ovu knjigu obavio jednu vrijedno i opsežno istraživanje lirskoga korpusa religiozne tematike iz rukopisnih zbirki koje sadržavaju srednjovjekovno i ranonovovjekovno pjesništvo i po tome knjiga nosi dodatnu vrijednost. Sigurno će biti zanimljiva i korisna svima koji se bave književnošću, osobito pjesništvom, i onima koji ju vole, istražuju, proučavaju.”

U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena je i nova knjiga profesora velečasnog Antona Tamaruta, pod naslovom Uvod u sakramente u svjetlu teologije slike Božje.

”Knjiga već svojim naslovom sugerira da je riječ o drukčijem i originalnom uvodu u sakramentalnu teologiju. Autor djela prof. dr. sc. Anton Tamarut, već nam je poznat kao teolog koji je ozbiljno posvećen slici Božjoj. Gotovo svi njegovi radovi koji se tiču istine o čovjeku i njegovu odnosu prema Bogu, bližnjima i svijetu, na ovaj ili onaj način ispisani su u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku i priliku Božju, što samo potvrđuje da prof. Tamarut čvrsto hodi putem koji je suvremenoj teologiji zadao II. vatikanski koncil. Čitajući ovu knjigu, čitatelj će moći zaključiti, pa i osjetiti koliko je prof. Tamarutu važno kako Crkva živi, ali i misli sakramente, i da je to usko povezano s tim kako Crkva misli čovjeka i živi svoju spašenost u Kristu. Knjiga je dosta konkretna, teološki orijentirana, no to ne znači, dakako, da je namijenjena samo užem krugu čitatelja.”

Osim novih knjiga koje se dotiču književnosti i teologije, KS je objavilo i jedno filozofsko djelo. Riječ je o zanimljivom prijevodu srednjovjekovnog filozofa Boetija.

”Riječ je o jednom jedinstvenom, može se reći remek djelu ranog srednjeg vijeka pod nazivom Utjeha filozofije  čiji se autor Anicije Manlije Severin Boetije ubraja među najvažnije pobornike tradicionalnog odgoja i obrazovanja, književne i filozofske misli. Njegova Utjeha filozofije bilo je najčitanije filozofijsko djelo kroz cijeli srednji vijek sve do u 17. stoljeće. Samo se djelo sastoji od pet knjiga. One ukupno sadržavaju trideset i osam poglavlja, napisanih u kombinaciji  proze i stiha. Boetije Utjehu filozofije piše u zatvoru, nepravedno osuđen, očekujući izvršenje smrtne kazne. Stavimo li to u kontekst današnjice, kada smo suočeni s pandemijom i raznim nevoljama, knjiga može čitatelju donijeti jedan pogled nade i utjehe, iako potječe iz dalekog srednjeg vijeka.”

U prosincu je neizostavno spomenuti i božićna izdanja koja pripremaju izdavačke kuće. Kršćanska sadašnjsot ima nekoliko prigodnih knjiga koje nam navještaju otajstvo Božića. U Emisiji smo predstavili monografiju Isus iz Nazareta u Betlehemu rođen, koja je u KS-u izdvojena i kao knjiga mjeseca.

”Ta je knjiga u svojih devet poglavlja satkala razne teme koje nas vode putem otajstva Božića, a bave se bavi se povijesnom jezgrom, predajama i likovnoumjetničkim tumačenjima jednog od polazišta kršćanske religije. Ujedno je riječ i o znanstvenim uvidima u nastanak, razvitak i značenje blagdana posvećenog Isusovom rođenju u Betlehemu. Polazište tvore novozavjetni i izvanbiblijski likovi i događaji. Knjiga je predivno ilustrirana, velikog je formata i tvrdih korica, a do Božića čitatelja vodi putem biblijskoga temelja, umjetnosti, običaja i tradicije. Može biti i sjajan dar i lijep dodatak kućnim bibliotekama kao knjiga kojoj se svake godine uoči Božića možemo vraćati.”

Među božićnim izdanjima Kršćanska sadašnjost ima i zgodne knjižice manjeg formata koje potpisuje papa Franjo. To su knjižice Dođite, poklonimo se Rodio se za nas – Božić s papom FranjomKoncipirane su kao jedna misao na dan, sve do Božića i služe kao poticaj na razmišljanje, razmatranje otajstva Božića.

Vedrana Vidović

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne