11.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Već 19 godina centar ‘Marija – naša nada’ skrbi o djeci i osobama s poteškoćama u razvoju

Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju ‘Marija – naša nada’ ustanova je za rehabilitaciju djece s oštećenjem kognitivnog i/ili motoričkog razvoja. Institucija je započela sa radom u rujnu 2004. godine i od tada su kroz nju prošle tisuće djece sa poteškoćama u razvoju.

Trenutno u Centru radi 25 osoba, od toga su 22 u stalnom radnom odnosu, a 37 djece sa poteškoćama u razvoju koristi usluge dnevnog boravka.

”Djeca dolaze iz Širokog Brijega, Posušja i Gruda. Naš kombi ide svako jutro po njih i isto ih tako vraća kućama. Dijete koje dođe u centar ima svoj dnevni plan aktivnosti koji uključuje jutarnju higijenu, užinu, terapiju, ručak i popodnevni odmor. Djeca izvan ovoga centra nemaju potrebe ići izvan ove institucije na terapije. Djeca koja trebaju intenzivne terapije imaju osiguran i taj dio skrbi, tako da možemo reći da se zaista trudimo osigurati sve što je potrebno našim korisnicima”, rekao je ravnatelj Centra Mario Karačić.

Na početku je Centar financiran od Fondacije Don Carlo Gnocchi koja je izgradila ovu instituciju i prvih pet godina financirala sve troškove plaća uposlenika. Onda se trebao dogoditi prelazak financiranja na lokalnu zajednicu, ali to nije baš išlo po planu.

”Ipak, danas su uključeni i Grad i Županija, lokalni poduzetnici i imamo osigurano financiranje. Donatora je mnogo, prepoznat je naš rad i nadam se da će i u budućnosti biti uz nas. Naša je želja da u budućnosti imamo stalni izvor prihoda i nadam se da ćemo i to ostvariti u godinama pred nama”, ističe Karačić.

Osim dnevnog boravka za djecu s poteškoćama u razvoju, Centar je osigurao i ambulantni tretman za djecu s kombiniranim poteškoćama i sada imaju 70 djece koja dolaze na terapije. Pokrenuta je i neurorazvojna terapija za bebe do dvije godine starosti.

”Do 2012. godine su sve usluge bile besplatne, ali zbog globalne ekonomske krize tada i gubitka dijela donatora bili smo prisiljeni uvesti participacije na tretmane i oni se od tada plaćaju 10 KM. Dnevni boravak se plaća 150 KM i to je opet daleko ispod tržišnih cijena, ali zahvaljujući tvrtkama u Hercegovini i njihovim donacijama nema potrebe da povećavamo participacije. Realni troškovi po djetetu u dnevnom boravku su oko 1000 KM mjesečno, što dovoljno govori koliko truda ulažemo da osiguramo novac za cijeli ovaj sustav”, naglašava ravnatelj Karačić.

On i njegovi suradnici imaju za cilj i pokretanje patronažne službe koja pruža potrebne terapije djeci kod kuće, ali i educira roditelje kako raditi vježbe sa djecom kojoj je potreban ovaj oblik terapije.

”Mi smo prije imali takvu službu, ali je morala biti ugašena jer su godišnji troškovi bili oko 50 000 KM i mi ta sredstva više nismo mogli osigurati. Sada ponovo imamo aktivnosti na ovome projektu sa donatorima iz Italije i nadamo se kako ćemo tu priču ponovo pokrenuti jer ima veliki značaj za naše korisnike”, zaključuje ravnatelj Centra Mario Karačić.

Udruga ‘Otac’ koja u Mostaru na stadionu Zrinjskog organizira veliki humanitarni koncert 10. lipnja pokušat će osigurati dio novca i za ovaj projekta.

”Prepoznali smo važnost ove patronažne službe i nadamo se kako će dio prikupljenih sredstava uspjeti odvojiti upravo za ovu namjenu. Dom ‘Marija – naša nada’ već 19 godina radi jednu ogromnu priču i naša dužnost je da pomognemo onoliko koliko možemo. Sustav koji vidimo u ovoj instituciji želimo preslikati i pokrenuti u Mostaru u suradnji sa Caritasom, a ekipa iz širokobriješkog centra je već izrazila spremnost da nam pomogne u tome. Hvala im i ovo je pokazatelj kako kroz zajedništvo i suradnju možemo mnogo toga još učiniti”, rekao je predsjednik udruge ‘Otac’ Marko Karačić.

Karte za humanitarni koncert mogu se nabaviti i u Centru ‘Marija – naša nada’ svakim radnom danom. Kupi kartu! Pomozimo našim malenima!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne