FOTO: Svetkovina Bogojavljenja u Međugorju

Danas Crkva slavi svetkovinu Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. To je jedna od najstarijih kršćanskih svetkovina. Prema događajima opisanima u Evanđelju po Mateju, tri su kralja ili mudraca “s Istoka”, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu. Prvo dolaze kralju Herodu u Jeruzalem koji ih „ljubazno” prima i govori im neka mu jave kada nađu novoga kralja tako da mu se i on može doći pokloniti. Mudraci zatim odlaze u Betlehem, nalaze novorođenog Isusa u štalici te mu se klanjaju i daruju mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Zatim se, upozoreni od anđela na Herodove namjere, vraćaju u svoje zemlje drugim putem.

Danas se na svetkovinu Bogojavljenja svete mise u župnoj crkvi u Međugorju slave u 7, 8, 11 i 18 sati, a u područnim crkvama u Miletini, Vionici i Šurmancima u 9 sati. Na svim svetim misama je obred blagoslova soli i vode. U 11 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju svetu misu predslavio međugorski župni vikar fra Jure Barišić. On je na početku svete mise blagoslovio sol i vodu, kazavši tijekom obreda kako „ovaj blagoslov vode sjeća nas Krista, vode žive. Sjeća nas i sakramenta krsta po kojem smo se preporodili iz vode i Duha Svetoga. Kad god dakle budemo ovom vodom škropljeni ili se njome ulazeći u crkvu ili boraveći kod kuće, poslužimo sa znakom križa, Bogu zahvaljujemo za njegov neizreciv dar. I molimo njegov blagoslov da sakrament krsta koji smo primili s vjerom svetim životom posvjedočimo”. U svojoj prigodnoj propovijedi fra Jure Barišić osvrnuo se na današnje evanđelje, kazavši na početku kako mnogi postavljaju pitanje kako pronaći Boga, da li Bog postoji i da li je moguće do njega?

„I ovo pitanje o Bogu i potraga za Bogom je utkana u svakog čovjeka. Svatko od nas, htjeli mi to priznati ili ne, ćemo se u životu bar jednom zapitati postoji li Bog i kako do njega doći. Nažalost, ovo pitanje netko će postaviti tek kada ga zadesi nekakva tragedija kao bolesti ili druge životne nesreće. Međutim, bilo kako bilo naša čežnja za Bogom je uvijek u nama zato što nas je sami Bog stvorio na svoju sliku i priliku i usadio je u nas čežnju da ga tražimo. Kao što postoji ona prelijepa izreka da svi putevi vode do Rima, tako i sva naša potraga za istinom, za dobrim i plemenitim vodi prema Bogu. Upravo o jednom takvom putu i pronalasku Boga nam govori današnja svetkovina Bogojavljenja – Tri kralja ili kako mi to u našem narodu kažemo vodokršće”, kazao je fra Jure Barišić kazavši kako je u slici mudraca ili kraljeva koji dolaze s istoka pokloniti se novorođenom kralju prikazan hod čovječanstva, odnosno hod pojedinog čovjeka prema Bogu.

„Razlika između mudraca i kralja Heroda je ta da su mudraci željeli naći dijete da mu se poklone i da ga darivaju, dok Herod želi saznati gdje je dijete kako bi ga uklonio, ubio i sebi sačuvao kraljevsko prijestolje. Heroda vodi oholost i pohlepa, što rađa strahom i nasiljem, a mudrace vodi želja za istinom, jer se kaže kako se mudrost uvijek nalazi u istini… Mudraci su puni darova, Herod je u kraljevskoj palači u svojoj raskoši, a Isus je u jaslama. Isus je okružen Marijom, Josipom, nekolicinom prolaznika, pastira i životinja. I ako sagledamo cijeli Isusov život vidjet ćemo kako je živio jednim poniznim životom, u skromnosti, kako čak ni pod križem nije bio silan narod, tek poneki – žene, njegova majka i ljubljeni učenik Ivan. To nam govori da oko Isusa nema gužve, da je malo onih koji istinski žele doći i pokloniti se Isusu. Malo je onih koji će ostaviti svoje poslove, svoje hobije, svoja uživanja kako bi došli i kako bi mu se poklonili. Mi se kršćani moramo uvijek pitati mogu li ostaviti sve i poći za Isusom? Je li mi Isus važniji od svega? Mudraci nam ovdje otkrivaju kako je u Isusu pravo blago, pravi dar, kako je u njemu prava mudrost i kako nema ničeg važnijeg od njega”, kazao je fra Jure Barišić te na kraju propovijedi kazao kako su se mudraci nakon susreta s Isusom odlučili vratiti kući drugim putem, ne istim putem.

„U ovome se krije možda i najljepša poruka današnje svetkovine, a ta je kada se istinski susretne Boga i kada ga se doista primi u svoje srce, kada mu predamo svoj život, onda više ništa ne može biti isto, i zato se ne može ići starim putevima, niti se možemo vraćati starim stazama. Najbolji znak da smo susreli Isusa jest naše obraćenje, naša promjena života, a to znači promjena svih naših stavova, pogleda, misli, riječi i djela. Jer tada pazimo da živimo ne na svoj način, nego na način kako to Isus od nas očekuje”, kazao je fra Jure Barišić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne