U drugoj župnoj katehezi kroz došašće govorio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić

U srijedu, 13. prosinca, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju je održana druga po redu župna kateheza kroz došašće koju međugorski fratri organiziraju i ove godine. Nakon što je u prvoj katehezi predavanje održao fra Jure Barišić na temu svetih misa zornica, u drugoj župnoj katehezi predavanje je održao međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić koji je govorio na temu potpunog oprosta u franjevačkim crkvama povodom 800. obljetnice uprizorenja živih jaslica sv. Franje u Grecciu. Večer je započela molitvom, nakon čega je fra Zvonimir kazao da će ova večer biti podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu tako je održao katehezu na temu potpunog oprosta, a u drugom dijelu večeri župljanima je govorio o iskustvima na svom nedavnom posjetu Južnoj Americi, točnije Paragvaju, Urugvaju i Boliviji gdje je tamošnjim vjernicima govorio o Međugorju i o Kraljici Mira.

Na početku je fra Zvonimir pojasnio što je to potpuni oprost citirajući Katekizam Katoličke crkve: „Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana… Svaki vjernik može oproste dobiti za se ili ih namijeniti za pokojne.“ Župnik je zatim pojasnio kako svaki grijeh ima dvostruku posljedicu. Tako nas teški grijeh udaljava od Boga, prekida naše zajedništvo s Bogom čineći nas time nesposobnima da postignemo vječni život. I to se zove „vječna kazna“ za grijeh. A isto tako postoji i „vremenita kazna“ za grijeh jer svaki grijeh sa sobom donosi prljavštinu i nezdrave odnose od kojih se treba čistiti bilo ovdje na zemlji bilo poslije smrti u stanju koje nazivamo čistilištem. Potpuni oprost nas čisti od te vremenite kazne, a od vječne kazne smo očišćeni odrješenjem grijeha u sakramentu ispovijedi.

U svojoj katehezi župnik je napomenuo kako postoji više prilika i mjesta za potpuni oprost, primjerice Porcijunkulski oprost ili onaj oko Dušnoga dana koji uglavnom namijenimo za svoje pokojne. A sada je velika franjevačka obitelj zatražila potpuni oprost prigodom obilježavanja 800. obljetnice uprizorenja živih jaslica u Grecciu, koje je osmislio i priredio sv. Franjo Asiški. Odgovoreno je pozitivno na njihov upit i dobivena je mogućnost potpunog oprosta od 8. prosinca do 2. veljače. Oprost se dobije tako što se vjernik ispovijedi, pričesti, a onda zastane kod jaslica u molitvi, zatim izmoli Vjerovanje, Očenaš i Zdravomariju na odluku Svetog Oca. Može se dodati još koja molitva po izboru vjernika. Oprost se može dobiti u svim crkvama gdje djeluju franjevci, bilo fratri, bilo časne sestre franjevke.

„Kod nekih potpunih oprosta je veoma jasno, primjerice Porcijunkulski oprost koji se daje 2. kolovoza se može dobiti samo jedanput, ali ta prilika traje od 1. kolovoza u podne, pa sve do 2. kolovoza do ponoći. Čovjek se mora ispovjediti, pričestiti se, izmoliti Vjerovanje, Očenaš, Zdravomariju na čast Svetog Oca i time zadobiva potpuni oprost i može ga dobiti samo jedanput u tom zadanom periodu. Sada se dogodila ta situacija da su dali potpuni oprost od 8. prosinca do 2. veljače i nekoliko ljudi je već kazalo da želi učiniti potpuni oprost svaki dan za nekog pokojnog. Svi kažu da ne treba pretjerivati s potpunim oprostom, jer što se radi kod ovog franjevačkog oprosta kada se treba moliti kod jaslica? Za njega vrijedi samo jedna ispovijed. Vjernik može zatražiti potpuni oprost za sebe ili svoje pokojnike, ali može biti samo jedna ispovijed. Na primjer, vjernik se danas ispovijedi, pričesti, zastane kod jaslica i izmoli sve što je potrebno. I to je namijenio za sebe. Drugi dan može potpuni oprost namijeniti za nekoga od svojih pokojnika, ali tako što će izostaviti ispovijed, a izvršiti onaj drugi dio: pričest i molitvu kod jaslica te molitvu za odluku Svetoga Oca. Dakle, za ovaj potpuni oprost veže se samo jedna ispovijed. Naravno da je onda moguće zadobiti potpuni oprost dok je vjernik u stanju milosti.“ Župnik je napomenuo da ne treba pretjerivati s ovim oprostom i praviti neke velike liste pokojnika, nego treba biti razborit u tome. Možda izabrati nekoliko pokojnika za koje će se pomoliti svaki drugi dan po zadanim normama.

Nakon kratke kateheze o potpunom oprostu, fra Zvonimir je sa župljanima podijelio svoje iskustvo boravka u Latinskoj Americi, gdje se susreo s vjernicima u Paragvaju, Urugvaju i Boliviji. Bilo je zanimljivo vidjeti sve fotografije i videozapise koje je župnik podijelio sa svojim župljanima, kojima je bilo jako drago vidjeti plodove Međugorja u tako dalekim zemljama.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne