U trećoj korizmenoj katehezi srijedom fra Jure Barišić govorio o molitvi

U srijedu, 15. ožujka, u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju održana je treća po redu korizmena kateheza srijedom. Međugorski fratri ove godine održavaju župne kateheze svake srijede kroz korizmu nakon večernje svete mise u 19:30 sati. Tako je treću župnu katehezu na temu molitve održao fra Jure Barišić, župni vikar u Međugorju. Večer je započela zajedničkom molitvom, a nakon uvodnih riječi fra Jure je kazao da će u katehezi govoriti o molitvi kao o sastavnom dijelu korizme.

„Molitva se najjednostavnije može definirati kao komunikacija s Gospodinom Isusom Kristom. Iz svakodnevnog života, a posebno ovdje u Brotnju, vi znate što su trs i loza i kako jedno o drugome ovise. Jedno bez drugoga ne može, ako se samo jedno isključi tada nema ni grožđa ni roda. Kao što su trs i loza ovisni, tako smo i mi ovisni o Isusu Kristu, ne možemo bez njega. Molitva je jednostavno prijanjanje u Gospodinu. U grubom smislu molitvu možemo podijeliti na osobnu molitvu i zajedničku molitvu. Osobna je kada smo sami i kada molimo, bilo da čitamo Bibliju, molimo krunicu, razmatramo neki tekst iz Biblije, meditiramo nad Kristovim križem… a zajednička je kada zajedno molimo krunicu, devetnicu, idemo na Podbrdo moliti krunicu, put križa na Križevcu i slično. S ovom zajedničkom više manje nemamo problema, međutim problem nastaje s ovom osobnom, pojedinačnom”, kazao je fra Jure navevši okupljenima nekoliko načina kako poboljšati svoju osobnu molitvu.

„Prvo pravilo ili prvi savjet da bi vaša osobna molitva bila uspješna je taj da mi molitvu moramo vremenski odrediti, ograničiti. Bilo bi dobro da i vi u svom svakodnevnom životu odredite kada je vrijeme molitve. Najbolje bi bilo u jutarnjim satima, jer kako se kaže po jutru se dan poznaje. Ako započnem jutro ranije s molitvom meni je dan obilježen molitvom. Kada mi je određeno vrijeme za molitvu točno onda znam da tada ništa ne radim, samo molim. Ako ustajem u 7h, ustat ću u 6:20h i imat ću pola sata za svoju osobnu molitvu i toga se pridržavati svaki dan. Kada smo molitvu vremenski odredili, poželjno je da se napravi i molitveni prostor. Neki dio sobe, kuće koji će me podsjećati da tu treba moliti. Taj prostor bi trebalo napraviti u svome domu. Vi kada radite za stolom to vam je radni stol, radni prostor, tu se brinete i živcirate i kad bi sjeli za taj stol ne bi se mogli skrušiti jer čim sjednete na tu stolicu odmah vas na to podsjeća. Jedan naš subrat u našoj kući, kada uđete u njegovu sobu on ima policu na kojem je Gospin kip, stalak za Bibliju i svijeća, te kada moli on zna da mu je tu molitveni prostor, upalit će svijeću i moliti krunicu, čitati Bibliju i taj prostor njega podsjeća na molitvu”, kazao je fra Jure kazavši da bi naša molitva morala biti jednostavna, bez puno kompliciranja.

„Isus kaže „Ištite i dat će vam se”, a ako je molitva razgovor s Bogom, a Bog je netko tko nas je stvorio i najbolji prijatelj, onda s Bogom razgovaram jednostavno. Trebao bih razgovarati kao što dijete razgovara s majkom. Jedna od najljepših molitvi koje možete tijekom dana reći je samo ime Isus, tu je sve sadržano. Ili „Isuse, uzdam se u Tebe” ili „Isuse, Sine Božji, smiluj mi se,”. Gospa nije u porukama rekla „molite to, to, to i to”, ne. Gospa je probudila u nama onu molitvu koja je već živjela u narodu, to je molitva krunice ili molitva sedam očenaša. Gospa kaže molite srcem. Srce je centar cijeloga čovjeka, u srcu su nam pohranjeni i problemi i sve ono što osjećamo. Kada se kaže moliti srcem znači iz srca reći ono što bih rekao najboljem prijatelju, konkretno Bogu. Ja sam uvjeren kada ste u šutnji na klanjanju i kada molite da je ta molitva puno, puno bolja i iskrenija nego kada smo negdje pa nabrajamo i molimo”, kazao je fra Jure Barišić, dodavši kako je tijekom molitve važan i položaj našega tijela jer on pokazuje kako na nas utječe molitva, naglasivši da je najljepši način molitve moliti na koljenima.

„Molitva treba postepeno rasti. Znači ako molim dnevno 15 minuta, sljedeći mjesec ću povećati na 20 minuta i još ću ići četvrtkom na klanjanje. I tako čovjek postepeno raste u molitvi. Tko i šta treba moliti to svatko od nas najbolje zna. Svi smo različiti i to je predobro. Budući da nas je Bog sve stvorio različite, ne možemo biti isti, tako će i svatko u osobnoj molitvi moliti na svoj način. Ja i netko drugi ne možemo isto osobno moliti. Meni odgovara jedna molitva, nekome odgovara druga molitva. Netko će se pronaći kada se glasno moli krunica i to ga smiruje, netko će se pronaći u klanjanju, netko će se pronaći u meditiranju pred križem, ali kako bilo da bilo zadaća nam je da budemo molitelji. I zato, ako želite poboljšati svoju molitvu probajte bar jedan od ovih savjeta poslušati. Ljudi smo koji volimo sve organizirati i odrediti, pa mislim da je dobro da i u svom životu nekada organiziramo i svoju molitvu”, kazao je fra Jure Barišić.

Do kraja kateheze fra Jure je još govorio i o velikim problemima koji se događaju mnogima tijekom molitve, a to su rastresenost, lutanje misli, suhoća u molitvi, prisilne misli i slično, naglasivši kako je unatoč svim tim problemima najvažnije ne prestati moliti i biti ustrajan u molitvi, te da se ne bojimo tih trenutaka koji svakome dođu. Večer je završila zajedničkom molitvom, a fra Jure je najavio da će se iduća kateheza održati u srijedu 22. ožujka, vodit će je fra Ivan Hrkać koji će govoriti o djelima milosrđa.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne