Svečanom misom kardinal Puljić proslavio obljetnice života, svećeništva, biskupstva i kardinalstva

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić svečanom svetom misom u katedrali Srca Isusova u Sarajevu u četvrtak, 8. listopada obilježio je 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od 25 kardinalske službe.

Nakon procesije uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predslavio kardinal Puljić, a propovijed je uputio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. U koncelebraciji je bilo devet biskupa: apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, nadbiskup zadarski i predsjednik HBK-a mons. Želimir Puljić, apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser, nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, pomoćni banjolučki biskup dr. mons. Marko Semren, pomoćni biskup đakovačko-osječki dr. mons. Ivan Ćurić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski u miru mons. Ratko Perić. Suslavili su također provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo te još pedesetak svećenika. Okupio se i velik broj redovnica i vjernika.

Na samom početku kardinal Puljić od srca je pozdravio biskupe, provincijale, subraću misnike, redovnike, redovnice, kandidate i kandidatice, bogoslove i sve vjernike, kao i one koji su pratili misu putem medija. Zahvalio je i na svim pristiglim čestitkama.

Na početku prigodne homilije, mons. Palić podsjetio je da su se nazočni okupili kako bi euharistijom Gospodinu zahvalili za divna djela Njegova koja je učinio po kardinalu Puljiću i dodao kako ipak u središte promišljanja i riječi treba staviti Onoga od kojeg dolazi svaki dobar dar.

Osvrćući se na misna čitanja (Jr 1,4-9), podsjetio je kako je prorok Jeremija, koji je neumorno naviještao Božju riječ, opominjao narod, zbog tog bio bičevan, zatvaran i prognan,  jedan od najtragičnijih likova Sv. pisma.

”Da je prorok Jeremija znao, kakva ga zadaća i posljedice njegova poslanja čekaju, možda bi odmah na početku odustao. Postavši svećenikom, prihvativši biti čovjek za druge, kardinal Vinko je, kao i svi svećenici, odlučio služiti Gospodinu, ostvarujući poslanje koje mu povjerava Crkva. A život i poslanje koje mu je povjereno neće se previše razlikovati od onog Jeremijinog i drugih Božjih ljudi. Drugi svjetski rat, odgoj, školovanje i djelovanje u neprijateljskom komunističkom sustavu, rat i boravak u opkoljenom Sarajevu, promatranje ubijanja i protjerivanja mnogih vjernika iz njihovih domova, preživljeni pokušaj atentata, mnogi napadi svakovrsnih oblika koji, nažalost, traju i danas – sve su to okolnosti u kojima je trebalo ostati ‘trijezan u svemu’, pribran, u strahu hrabar, ljudski i Božji, bez trunke mržnje i ustrajan, kako bi se ‘izvršilo djelo blagovjesničko i ispunilo služenje’ (2 Tim 4,5)”, istaknuo je biskup Palić i dodao kako je Jeremija unatoč svemu, prorok nade te da je nadbiskupa Vinka u mnogim okolnostima jedino nada i mogla nositi.

U nastavku propovijedi protumačio je kako poslanje koje povjerava Gospodin mnogo puta nije lako: ono traži napuštanje svojih želja za uspjehom, rezultatima, priznanjima; traži nijekanje sebe i u svojoj ranjivosti, u žrtvovanju istine o sebi, nasljedovati Krista.

Osvrćući se na evanđeoske riječi: „Žetva je velika, radnika malo. Molite, dakle, gospodara žetve da radnika pošalje u žetvu svoju!“ (Lk 10,2), biskup je kazao kako su mnogo puta i drugi pomagali u vrijeme žetve, pa nije baš nedostajalo radnika.

”Ali, vrijeme žetve je i vrijeme nesigurnosti. Imamo li dovoljno pomoćnika? Kakvo će biti vrijeme? A bilo je i pitanja: hoćemo li uopće smjeti žeti zbog različitih okolnosti i nesigurnosti?!”, naveo je na razmišljanje mons. Palić.

”Upravo po Vašem životu otkrivamo da smo jedino u vjeri sigurni, u nadi nepobjedivi, a bez ljubavi smo ništa; prazna jeka i nepotrebni zveket. Bez ljubavi smo beživotni, osuđeni na smrt, jer jedino ljubav ostaje i onkraj nade i vjere. Živjeti u ljubavi znači živjeti u Bogu i živjeti Boga, njegovu dobrotu, njegovo milosrđe, njegovo suosjećanje”, zaključio je biskup Petar homiliju na misi zahvalnici obraćajući se nazočnima, a na poseban način kardinalu Puljiću.

Na kraju svete mise uslijedile su čestitke prigodom proslave jubileja vrhbosanskog nadbiskupa Puljića.

Na samome kraju misnoga slavlja generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Slađan Ćosić, uručio je kardinalu prigodni dar u ime svih svećenika ove dijeceze. Riječ je o kaležu kojega je izradio akademski kipar iz Tomislavgrada Ilija Skočibušić. Budući da je biskupsko geslo kardinala Vinka: Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi na kaležu su simbolično prikazane četiri marijanske dogme: Marija bogorodica, Marija vazda djevica, njezino Bezgrešno začeće i slavno Uznesenje na nebo.

Kratko se obratio i nadbiskup Puljić i pritome još jednom zahvalio svima na lijepim čestitkama i željama te zajedno s biskupima blagoslovio narod.

Dana ranije u srijedu, 7. listopada, uz proslavu jubileja upriličeno i predstavljanje zbornika radova Vrhbosanska mjesna Crkva i njezin kardinal.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne