12.6 C
Međugorje
28.02.2121.

Biblijska poruka 10. 2. 2021. i tumačenje fra Tomislava Pervana – Što izlazi iz srca – Čisto srce stvori mi Bože

Kroz rado slušanu svakodnevnu rubriku ”Biblijska poruka dana” u programu Radiopostaje Mir Međugorje, kojom mnogi započinju dan, fra Tomislav Pervan već godinama tumači evanđelje.

Mk 7, 14-23          

Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje.

Tko ima uši da čuje, neka čuje!«

I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela.

Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.

Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«


 

Prijepor oko čista i nečista nastavlja se svom žestinom. Zbiljski ‘nečiste’ nisu stvari koje se nalaze izvan čovjeka, nego je nečista čovjekova nutrina, srce, ne stanuje li tu Bog, mir, ljubav, ugnijezdi li se i izleže u čovjeku egoizam, sebeljublje, gaji li u srcu gujinje leglo svih zala i pokvarenosti. Tu je izvor svih nutarnjih i vanjskih onečišćenja. Što se odvija u srcu, koji motivi vode čovjeka, koji osjećaji su pogonska sila u nama, kako živim s ljudima. Je li moje srce u skladu s Božjim riječima i vlastitom savješću koja je nutarnji korektiv i kompas ponašanja?

Dobro i zlo rađaju se u srcu

Ono što nas onečišćuje i opterećuje nije ono što ulazi na usta, nego ono što dolazi iz usta i srca. Slušatelji moraju sami znati što dolazi iz usta, što prelazi preko naših usana. Riječ i riječi! One su ubojite, one vode ratove, one unose nered u svijet. “Udarac bičem ostavlja masnicu, udarac jezikom lomi kosti. Mnogi su pali od mača, ali ne toliki kao od jezika” (Sir 28,18.18). Dovoljna mudrost koja održava ubojitu snagu čovjekova jezika i govora.

Ono što ulazi u čovjeka nema snage onečistiti ga. Ne ulazi u srce, ne prianja uz njega nego ide u želudac i izlazi na određenom mjestu.

Razorna je snaga u čovjekovu srcu i time Isus usmjeruje naš pogled na mjesto koje je izvor svih naših ugroza, osobnih i zajedničkih. U nama je neprijatelj koji nama uzima mir, koji nas dovodi u zavadu i s Bogom i s ljudima. Što nosimo u srcu, koje misli gajimo, kakve želje i požude u sebi imamo – to je ona izravna opasnost po čovjeka i čovječanstvo.

Čovjekov se karakter najbolje prepoznaje po tome što mu je bitno a što nebitno u životu. A na religijskom planu prepoznaje se prema tome, koliko je čovjek sposoban svakodnevne stvari, pa čak i najobičnije, dignuti na višu, Božju razinu, i učiniti ih prozračnima, transparentnima prema Bogu, odnosno učiniti da u njima Bog prosijava. Pismoznancima i farizejima je važno, pere li čovjek prije jela ruke ili ne pere, a ne pitaju se, koliko je udaljen najbliži zdenac za vodu, koliko se vremena mora potrošiti da bi se došlo do vode te koliko energije mora upotrijebiti vodonoša da bi namirio kuću tako potrebnom vodom.

Voda je naime preča za kuhanje i piće nego za pranje. Znamo da je Palestina vodom oskudna. Jesti prljavih ruku ne prlja čovjeka, pa su ti siromasi vjerojatno Bogu bliži od svih učenih pismoznanaca. Što je dobro a što zlo – prema Isusu – nije u vanjštini, nego u čovjeku srcu. Što se tu zbiva, kakvi se procesi tu odvijaju? Prema Isusovu poimanju Bog gleda jedino na naše srce, i daleko je važnije što u njemu vrije, što se u njemu kuha, koji i kakvi osjećaji, misli, nakane, motivi, što čovjeka kao osobu određuje, nego ono što čovjekove čiste ili prljave ruke čine.

Ekologija srca – pa onda okoliša

Važnija je osoba od njezinih čina. Osoba mora biti uvijek u prednjem planu. Koja korist ako je u kući sve kao u ljekarni, bez trunka prašine? Savršeno uređeno, čisto. Fasada iza koje se krije trulež! Vrijeme je napustiti svu vanjsku fasadnu kozmetiku te čistoću posuđa i zdjela, a zapitati se, što je sa srcem. Potrebno je povratiti čovjeku čistoću njegova srca. Očistiti od svih ekoloških onečišćenja. Ekologija srca, a tek onda vanjska ekologija ima učinka.

Isusa je moguće ukloniti. Smaknuti. Ubiti. To su njegovi suvremenici i učinili, čini se to kroz cijelu povijest, ponavlja se to i svednevice. Ali, jedno je nepobitno: Svakodnevno iskustvo i praksa daju Isusu za pravo. Isus živi. U svojoj riječi, u onima koji njegovu riječ slijede, kojima je njegova riječ postala pravilom života. U čistoći srca i nakana. Jer Isusov je glas uvijek glas za čovjeka i Boga, i za Isusa nema većih svetinja od tih dviju. Sve drugo su predaje i uredbe ljudske. Isus stvara pravi Božji nasad koji ostaje. On je na Očevu djelu u svijetu.

Budite savršeni, cjeloviti – kao Otac

Kako pomiriti u sebi podvojenosti, nutrinu i vanjštinu, srce i razum, vjeru i moral, kako biti cjelovita osoba u Isusovim očima? Isus nam jasno govori: „Budite savršeni!“ Ne poput stroja koji u određenom vremenu predstavlja u sebi savršenstvo tehnike i čovjekovih izuma i sposobnosti, nego Isus želi reći: Budite cijeli, cjeloviti, integralne osobe. Potpuni. Budite iznutra i izvana slike svoga Oca nebeskog. Ne budite poput razbijena zrcala u kome komadići nedostaju, a drugi, porazbijeni zrcale krivu sliku i odaju krivotvorinu onoga tko se u njemu ogleda. Ispunite svoje poslanje i određenje, otkrijte Božju sliku u sebi.

Isus zna da nije moguće sve one neravni u našemu osobom liku izbrisati, da se komadići ne mogu tako lako posložiti u mozaik. Isus nas ne zatrpava nemogućim zahtjevima, ne puni nam glavu idealima, nego nas poziva da dijelimo terete svojih muka i patnja s njime, da nosimo križ svoje ranjene naravi u njegovu društvu.

Isus jest i ostaje savršeni primjer kako ljubav, svejedno, prema Bogu ili prema čovjeku, ne može biti neutjelovljena. Ona se mora utjeloviti u nama. Ona iziskuje tijelo, a iskustvo utijeljenja ljubavi, iskustvo nježnosti i blagosti dar je našoj stvorenosti, dan za iscjeljenje naših rana te obnovu svega života prema slici Stvoritelja.

Isus – uzor življena života

Neporecivo je da sada tako jasno shvaćamo da postoji samo jedan način kako živjeti i kako se ponašati u životu. Naime, na način Isusa Krista. Živjeti kako je on živio, ponašati se u životu kako se on ponašao, u savršenoj slobodi prema svemu i svakomu. I slijediti ga ustopice, doslovce, riječ za riječju, u svakoj pojedinosti. Nemoguće se oteti zahvatu njegove osobe, jer se sve drugo zapravo i ne može zvati životom.

Jednom odapeta strjelica nužno pogađa svoj cilj, pa tako i Isusova riječ, jednom izrečena, nužno pogađa čovjekovo srce. I onda a i danas. Ne ćemo se lako osloboditi ove osobe, i ne će nas pustiti na miru dok jednom ne spoznamo da nam je živjeti kako je on živio, riječ po riječ.

Tek tada ćemo moći istinski živjeti punim životom i spoznati kako sve drugo zapravo i nije život, nego puko preživljavanje, životarenje. On zna u čemu je smisao i sreća našega života, naša sloboda i konačni cilj – uzdignuti se do Boga srcem i dušom.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Mit o kreativnom neredu

Sjećam se da sam u sjemeništu, u srednjoj školi, kod jednog kolege na radnom stolu vidio ispisanu latinsku poslovicu: „Serva ordinem et ordo servabit...

Dan ružičastih majica

Kada je Chuck McNeill iz Kanade, za prvi dan nastave devetoga razreda odjenuo ružičastu majicu, sigurno nije znao da će pokrenuti inicijativu za borbu...

Hoće li s Porfirijem i papa Franjo u Srbiju?

Izbor donedavnog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića za 46. po redu patrijarha Srpske pravoslavne crkve svojevrsno je iznenađenje jer se očekivalo da će umjesto bivšeg...

Zar se ne sjećate?

U ono vrijeme; učenici zaboraviše sa sobom ponijeti kruha, imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: -„Pazite, čuvajte se kvasca farizejskoga i...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...