Duhovni poticaj Živo vrelo od 10. do 15. lipnja 2024. – fra Zlatko Ćorić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovaj tjedan od 10. do 15. lipnja ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Zlatko Ćorić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, trenutno na službi voditelja Hrvatske katoličke misije Graubűnden u Švicarskoj. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova duhovna promišljanja pročitajte/poslušajte i ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 15. lipnja 2024.

Ne sudimo druge

„Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili  kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem. A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!“ Draga braćo i sestre, u ovom kratkom ulomku prispodobe o farizeju i cariniku iz Lukina evanđelja vidimo dva različita odnosa čovjeka prema Bogu. Prvi odnos je onaj koji ima farizej, on je okorjela i tvrdokorna srca i ravna se po Zakonu ali ne onome koji je prožet ljubavlju i milosrđem.

Zauzet i zarobljen ohološću, gledajući i posmatrajući što drugi na izvana ne čine dobro, totalno je zaboravio na svoje vlastite mane i slabosti pa pred Bogom niti jednu ne ističe. Nasuprot Boga on se postavlja kao onaj koji je bez grijeha i kao onaj koji je zakonodavac i sudac da bi sudio i samom Bogu. Njegov uspravni stav već izražava i njegovo nutarnje stanje uzvišenosti i bahatosti. Na drugoj strani u odnosu s Bogom stoji carinik, omražen u društvu radi svoga posla, ali svjestan svoga grijeha i propusta težeći promjeni vlastitog života. Njegov izvanjski stav straha pred Bogom već pokazuje njegovu poniznost i svjesnost grešnosti i malenosti pred Bogom. Ne trateći vrijeme za osudu drugih, on ulazi u osobni odnos s Bogom i činom pokajanja biva ozdravljen i opravdan od grijeha.

Grijeh braćo i sestre nema vlast nad nama samo onda kada ga predamo našem Gospodinu da nas osnaži snagom svetih sakramenata. Svi smo grešni i slabi ljudi, gledajmo stoga uvijek samo na svoje vlastite grijehe da bi bili opravdani, ne sudimo druge da oholost i uzvišenost ne zarobi naše srce. Gospodin nam kaza, „Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.“


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 13. lipnja 2024.

Božja riječ oštrija je od mača

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.“ Draga braćo i sestre, Božja riječ oštrija je od dvosjekla mača, prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Stoga nije često lako slušati Božju riječ, ona dodiruje naše rane, mjesta koja bismo često željeli ne dirati jer su bolna.

Ipak taj dodir Božje riječi iako na prvu bolan, donosi našim ranama iscjeljenje, a našoj duši ozdravljenje. Mnogi Isusovi suvremenici nisu stoga mogli slušati njegovo propovijedanje jer sav njegov govor bio je istina, a s istinom se čovjek mora suočiti da bi pobijedio sve lažne ideale svoga života. Istina Božje riječi tjera nas na promjenu vlastitog života i iziskuje napor koji bismo često rado izbjegli. Svaka istina je potpuna, ako to nije onda je već njena protivnica i ime joj je laž. Isus nije došao dokinuti Zakon dan po Mojsiju nego dopuniti, mogli bi reći, jasno i istinito da svi razumiju ga protumačiti. Isus želi istaknuti i to da čovjek izvana može vršiti zakon, a da mu unutar njega namjere i misli bude zle i pokvarene i traži sklad naše nutrine i izvanjskog djelovanja.

Stoga i upozorava da se preljub može dogoditi već u srcu, da se on tu rađa, a da kasnije tek dolazi vanjsko očitovanje. Upozorava nas da grijeh moramo sasjeći već u korijenu da se ne bi razvijao u sve veće i veće stablo i rađao plodom grijeha. Gospodine Isuse Kriste, molimo te učini stoga srca naša po srcu svome.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 12. lipnja 2024.

Isus nam je obećao vječnu nagradu

Naš svakodnevni život prožet je Božjom riječju, bez obzira bili mi toga svjesni ili ne, okruženi smo njome. Božji duh svuda je prisutan jer on je Tvorac svega što nas okružuje, svaki je stvor djelo ruku njegovih. Stoga zasigurno sa psalmistom i mi možemo klicati, „Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem? Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u podzemlje legnem, i ondje si. Uzmem li krila zorina pa se naselim moru na kraj, i ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala.

Današnji svijet prepun je zla i nevjere, više možda nego ikad prisutna je, ne samo ravnodušnost i govor da Boga nema, nego snažni otpor prema svima onima koji vjeruju i žele svoju vjeru javno posvjedočiti i naviještati. Bez obzira na sve nevolje koje je sam Gospodin Isus upozorio da ćemo imati, On će biti s nama, i kršćanin se nikad ne treba bojati.

Zapamtimo da nam je kroz mnoge nevolje u kraljevstvo nebesko. Sjetimo se samo što su prolazili apostoli i kako su završili svoj ovozemaljski život, zar mislimo onda da će nama biti bolje ako govorimo istinu i naviještamo ime Božje. Ipak, ne dajmo da nas sile ovoga svijeta zaustave svojim vikanjem, jer one su već poražene, a za nas je pobjedu izvojevao naš Spasitelj Isus Krist i obećao nam vječnu nagradu u nebesima.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. lipnja 2024.

Sva snaga je u imenu Isus

Gospodin naš Isus Krist vječna je Riječ Očeva, savršena je žrtva pomirnica za grijehe naše, u njemu i po njemu Bog je sklopio konačni i vječni savez s čovjekom. On nam je pokazao Oca jer kaza svojim učenicima „Tko je vidio mene, vidio je i Oca“. On, trajni lik Božji nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe oplijeni uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan. Prošao je zemljom čineći dobro, navješćujući kraljevstvo Očevo, liječeći svaku bolest u narodu, i šireći ljubav, radost i mir da bi svako svoje stvorenje spasio od grijeha i jarma smrti.

Jedan od najvećih Isusovih govora je zasigurno „Govor na gori“ kada izriče svima nama dobro poznata blaženstva želeći podignuti glave naše klonule da gledaju u nebo, a ne u ovozemaljske prolazne stvari. Jer sve prolazi, samo Bog ostaje isti. U njega stoga trebamo stavljati sve svoje pouzdanje i nadu, jer On jedini liječi sve bolesne, tješi sve ožalošćene, nasićuje gladne, oslobađa sve zarobljene i donosi mir u sve naše životne oluje i poteškoće. Sva tvoja snaga je u imenu Isus, neka ono uvijek bude u tvom srcu pjesma i na usnama molitva.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. lipnja 2024.

Biti svjedok Isusove ljubavi

„Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora. Ne stidi se stoga svjedočanstva za Gospodina našega, ni mene, sužnja njegova. Nego zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Boga koji nas je spasio i pozvao pozivom svetim.“

Riječi su ovo svetog Pavla koje u svojoj poslanici upućuje Timoteju, želeći ga potaknuti na propovijedanje Evanđelja u svako doba, bilo to zgodno ili nezgodno. Pavlove riječi i danas trebaju odzvanjati u našim ušima, a još više u našim srcima koja trebaju biti obraćena i osnažena da navijeste svakom čovjeku radosnu vijest. Bog nam je dao svoga Duha, dao nam je najsnažnije „oružje“ koje nijedna sila ovoga svijeta pobijediti ne može.

Taj Duh nije duh bojažljivosti nego snage, a jedini propust koji možemo napraviti je da snaga koja nam je dana ostane u nama zakopana. Krist je za nas već odnio pobjedu, grijeh  i smrt su poraženi, a jedini zadatak svakog kršćanina je to naviještati i biti svjedok njegove ljubavi u svijetu. Za to nam ne treba velik napor, niti borba protiv, nego borba za. Dovoljno je poput Krista ljubiti, opraštati, ne suditi, ali govoriti i naviještati istinu nasuprot laži i izopačenosti koje žele ovladati čovjekom. Naša je snaga u Bogu, i ne bojmo se, ako je Krist za nas, tko će protiv nas?

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne