Duhovni poticaj Živo vrelo od 2. do 7. svibnja 2022. – s. Mira Majić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 2. do 7. svibnja 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ priprema i kazuje sestra Mira Majić, školska sestra franjevka Krista Kralja, provincije Svete obitelji u Hercegovini, koja je trenutno na službi predstojnice samostana Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu. Ako ste ih propustili u našem programu, sve ih možete poslušati ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. svibnja 2022.

Provjerimo svoje srce

KOMU DA IDEMO?
TI IMAŠ RIJEČI ŽIVOTA VJEČNOGA.

Riječi su Šimuna Petra u današnjem evanđelju.

Kad je Duh Sveti sišao na Mariju: utjelovila se RIJEČ. A ona se Duhom Svetim predaje ljudima. U ovom mjesecu, koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji, molimo se i stavljamo se pod njen majčinski plašt, molimo se utjelovljenoj RIJEČI po njenom zagovoru. Marija se nije pitala, nije tražila odgovore na svoje nepoznanice… Na sve nejasnoće odgovorila je VJEROM I POVJERENJEM U BOGA.

Šimun Petar, iz dugogodišnjeg života i iskustva s Isusom zna da nema puta, da nema života mimo Isusa.

Zna Isus da je i tada bilo onih koji ne vjeruju… Kao i danas.

Pitam sebe i vas u kojoj se grupi nalazimo, vjerujemo ili ne vjerujemo… Isusovoj riječi.

Koliko Isusova riječ nas mijenja.

Isus je zahtjevan, izvješće spominje kako su ga napustili i neki njegovi učenici, a to se događa i danas.

Provjerimo svoje srce, gdje smo, jesmo li svjetina koja ga razapinje svojim ispraznim načinom života. Ako je i tako bilo do danas, izdignimo se, znamo da nas on uvijek čeka, da nas toliko ljubi i da mu je stalo da se spasimo.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. svibnja 2022.

Mi kršćani imamo svoju utjehu

TIJELO JE MOJE JELO ISTINSKO,
KRV JE MOJA PIĆE ISTINSKO…

Crkva nam donosi, naviješta Riječ Božju …

Kako moli psalmist: Silna je prema nama ljubav njegova i vjernost Gospodnja ostaje dovijeka…

Ostaje među nama, s nama u nama pod prilikama KRUHA i VINA.

Ovih dana u mnogim župama, djeca pristupaju prvi put k stolu Gospodnjem s kojeg se hrane, da se primijetiti da su danima uzbuđeni, nestrpljivi, ne mogu dočekati taj dan, taj trenutak susreta i kad se to dogodi, znaju reći da su bili radosni kao nikada do tada… Znamo da je Isus posebno volio djecu, njihove čiste i nevine duše… Koliko god bili stari i opterećeni i grješni, uvijek smo Njegova djeca.

Svjesni smo da živimo u svijetu nemira i ratova. Kad čitamo dijelove Biblije uvijek je toga bilo. Ovozemaljski hod je hod kroz dolinu suza. Mi kršćani imamo svoju utjehu.

Isus je uvijek tu i nudi nam se kao izvor RADOSTI… Pronađimo dijete Božje u sebi,  smjestimo se u krilo njegovo, jedino sigurno mjesto.

Naš BOG JE BOG LJUBAVI.

Gospodine, pomozi nam da te više ljubimo.

Gospodine, pomozi nam se više ljubimo.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. svibnja 2022.

Dođimo za taj stol ljubavi

JA SAM KRUH ŽIVI KOJI JE S NEBA SIŠAO…

Misao je iz Evanđelja dana, vjerujem da ju je svatko od nas puno puta čuo, o njoj  razmišljao… Isus nastavlja dalje…  DA TKO OD NJEGA JEDE, NE UMIRE. Jesmo li svjesni, težine i važnosti obećanja Isusova. Zapitajmo se jutros koliko se brinemo pa i tjeskobno za ovaj tjelesni život, ulazimo i u grješne prigode iz kojih uvijek izlazimo… ako iziđemo… ranjeni, poniženi pred vlastitom savješću prazni s osjećajem samoće. Ovakav način života je smrtan na tjelesnoj a i na duhovnom razini.

Ovo novo jutro, darovana je prilika, obnoviti svoje prijateljstvo s Bogom. Božja blizina nema rok trajanja, vječna je od trenutka kad nas je stvorio.

Bez svega i svakoga u životu jednoga dana ćemo ostati. Kao ljudi imamo pravo plakati za onima koji nas napuštaju svojom nazočnošću i Isus je bio i žalostan i ostavljen od svojih najbližih, apostola. Ali nikad od Oca nebeskoga.

Mi kršćani imamo mjesto susreta s Isusom, sv. misu na kojoj nam se daruje i hrani nas. HRANA od koje se živi.

Dođimo za taj stol ljubavi, sjednimo do nogu svoga Gospodina, kao nekoć Marija Magdalena.

Mir vam i dobro !


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. svibnja 2022.

Prihvatimo Isusov poziv i pustimo ga u svoje srce

VOLJA JE OCA MOJEGA DA TKO GOD VIDI SINA, IMA ŽIVOT VJEČNI…

Ovaj svijet nam zna donijeti dosta briga i životnih križeva, koji nas toliko opterete da pomislimo da je nemoguće ići naprijed. Uglavnom se to događa kad svojom snagom želimo zadovoljiti svoje ovozemaljske potrebe, brzinom  življenja, nedostatkom  vremena za Boga, a i za sebe.

Čovjekova odvojenost od Boga je plodno tlo za oholost života. Udaljenost, odvojenost od Boga i samoga sebe, to je osnovna misao zloga. Danas smo svjedoci da naši razgovori počinju, nemam vremena, nerijetko čujemo da i djeca kažu, nemam vremena. Tko bolje pozna zamke zloga od njega samoga. Zato nam Isus trajno nudi svoje zajedništvo u molitvi, nudi nam svoju zaštitu…

Okrenimo danas, novu stranicu u svome životu, prihvatimo Isusov poziv i pustimo ga u svoje srce… Odrecimo se svojih planova sa samima sobom. Ogolimo se pred onim koji nas voli takvim kakvi jesmo. Otpustimo iz svoga srca sve one za koje mislimo da su nas povrijedili, da možemo primiti ljubav koja će u nama sve uskrsnuti.

Kažu duhovni oci, kad čovjek počne Bogu zahvaljivati, tada počinje i živjeti.

Zahvaljujmo, vidjet ćemo Isusa i imat ćemo život u vječnosti.

Mir vam i dobro!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 3. svibnja 2022.

Upoznajmo Isusa, koji je u meni i u tebi

TOLIKO SAM VREMENA S VAMA I JOŠ ME NE POZNATE

Ovu su riječi koje Isus upućuje svojim učenicima.

Svaki od nas vjernika zna da je Isus dolazak poveznica neba i zemlje.

ON JE TAJ, PUT ISTINA I ŽIVOT.

On je taj most po kojem se dolazi k Ocu, za nas današnje kršćane pomalo je i  utješno, da i najbliži Isusovi učenici nisu ga razumjeli. Isus je beskrajno strpljiv i poučava ih. Isusova strpljivost je i danas na djelu, očituje se u sakramentu ispovijedi i darežljivoj ljubavi, svetoj pričesti i trajnoj otvorenosti u molitvi.

Stavimo Isusa na prvo mjesto u svome srcu. Osnažimo svoju želju da ga bolje upoznamo, kako bi ga mogli više voljeti i slijediti. Možda ćemo reći poput onoga mladića iz Evanđelja, sve sam to činio od mladosti…

Možda? Možda kao tradicionalni vjernik bez posebnoga angažmana.

Možda? Možda, kao onaj koji se boji Božje kazne.

Možda? Možda, kao onaj koji ne želi biti mimo druge… Možda samo i ja i vi jedan od oni koji na ovakav način živimo i zapravo ne živimo …

Lijepo je biti potaknut… I današnji sveci Filip i Jakov neka nam budu poticaj. I oni su prošli svoj put s Isusom, ali su nakon njegove smrti nastavili širiti i živjeti Radosnu vijest. Posvjedočili su svoju vjeru i pod cijenu života.

U poniznoj kršćanskoj ljubavi prihvaćamo jedni druge, samo je jedan Učitelj.

Volja je Gospodnja da jedni drugima budemo sluge, a ne gospodari.

Želim i vama i sebi da upoznamo Isusa, koji je u meni i u tebi, brate i sestro.

S Kristom živimo!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 2. svibnja 2022.

Samo u Božjoj ljubavi naše postojanje ima smisla

RADITE, ALI NE ZA HRANU PROPADLJIVU NEGO
ZA HRANU KOJA OSTAJE ZA ŽIVOT…

Temeljna je misao iz današnjega evanđelja.

Nalazimo se na početku još jednoga radnoga tjedna,jučer smo proslavili sv. Josipa ,radnika…onoga koji je svojim marnim radom i tihim življenjem prošao ovom zemljom i ostavio nam primjer kao se živi ovozemaljski život s trajnom zagledanosti u vječno.

Teško nam je biti samima na takvom putu,ali znamo da nas Isus i nije ostavio same,dao nam je sebe,svoju prisutnost u neprolaznim dobrima,u hrani koja ostaje za život vječni. I današnji svetac sv. Anastazije  bio  je duhovna veličina živeći u teškim progonima prve crkve za vrijeme kralja Dioklecijana.

Čitav njegov život bio je u kušnji i ispovijedanju vjere ,šuteći i podnoseći kušnje, obučen u snagu odozgor.

Mi današnji kršćani, trebali bi provjeriti kojim putem koracamo, jer nekada u najboljoj volji skrenemo s pravoga puta… jer se hranimo propadljivom hranom, a to se da primijetiti po našem ponašanju, našem rječniku, našem nezadovoljstvu, našim djelima…

Dragi vjernici, ljubljena smo djeca Božja, prihvatimo svoj život  kao DAR. Ne pripadamo sebi, jer smo djelo Božje i zato  Ljubimo sve što je Bog stvorio…

Zazovimo jutros Duha Svetoga i otvorimo svoju nutrinu da se u nama nastani. Kad se obučemo u to ruho, hodit ćemo zemljom a živjeti na nebesima, jer samo u Božjoj ljubavi naše postojanje ima smisla.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne