Duhovni poticaj Živo vrelo od 24. do 29. travnja 2023. – s. Mira Majić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 24. do 29. travnja 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala sestra Mira Majić, školska sestra franjevka Krista Kralja, Provincije Svete obitelji u Hercegovini, koja je trenutno na službi predstojnice samostana Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu. Ako ste ih propustili u našem programu, sve ih možete poslušati ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 29. travnja 2023.

Odazovimo se Isusovom pozivu

Evo nas u još jednom jutarnjem razmišljanju, promišljanju i zajedništvu jednih s drugima, i ako se ne vidimo, ne poznamo, ali imamo nešto što nam je zajedničko to je naš Bog. U njemu ćemo se jednoga dana svi prepoznati kao njegova ljubljena djeca.

Kao djeca jednoga Oca, stvorena njegovom voljom iz njegove ljubavi darovani našim roditeljima. Danas se crkva spominje sv. Katarine Sijenska djevice, uz Tereziju  Avilsku prve žene, proglašene naučiteljicom Crkve.

U 19. godini postala je zaručnica Kristova koja je izvanredno živjela ljubav prema Kristu i Crkvi, borila se za obnovu Crkve.

Katarina pažljivo promatra Isusovo srce da se nauči živjeti u skladu s Božjim planovima. Isusu joj je rekao… Shvatite da vas ljubim mnogo više nego to vidite u mojim privremenim patnjama…

O, velike li ljubavi Isusove prema nama.

Poziva nas sve izmorene, opterećene… Želi nas odmoriti. Odazovimo se, ne kad nam se izbroje godine, nego danas. Obucimo se u krotkost i poniznost srca i svaki naš teret bit će podnošljiv, svaka naša bol imat će smisla i naći ćemo spokoj dušama svojim. Ljubav Gospodnja razlit će se u srcima našim.

Mir vam i dobro !


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 28. travnja 2023.

Odgovorimo Gospodinu: Evo me!

U današnjoj liturgiji slušat ćemo iz Djela Apostolskih o Pavlovu obraćenju.

Gorljivi progonitelj kršćana postaje gorljivi Isusov sljedbenik.

Savao, sijač straha odlaže sa sebe staro ruho i svojim: “Evo me, Gospodine!“ oblači se u  novo ruho i dobiva i novo ime Pavao, a samim tim i novo poslanje – da među narode i kraljeve pronese ime onoga koji ga svojom krvlju otkupio.

Puno trenutaka u našim životima je življenje Savlovo, to su ti trenuci kad se ne osjećamo dobro, kad tražimo krivca i razloge za naše mučno stanje, počinjemo  progoniti druge, a rješenje je jednostavno, otvoriti svoje srce i čuti Gospodinov poziv i odgovoriti Mu: „Evo me ,Gospodine!“ U ovoj rečenici je ključ naše radosti. Tada će onaj ja Savao, postati Pavao. Čovjek do nas bit će naša prilika za ljubiti Boga i brata čovjeka…

Gospodin nas zove imenom… Ne odgađajmo dati odgovor Gospodinu: Evo me!

Trebaš mu ti, trebam mu ja, trebaju mu naše radne kolege ma kako mi  na njih gledali…

Treba nas sve, ne za sluge, nego za svoje prijatelje.

Prijatelji smo njegovi, sjednimo za stol i blagujmo njegovo tijelo i pijmo njegovu krv i živjet ćemo sad i uvijek.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 27. travnja 2023.

Otvorimo se Duhu Svetomu

U ovim jutarnjim satima, na samom početku dana provjerimo u svome srcu tko je to u njemu na prvome mjestu?

I po kojem vrijednosnom sustavu je netko tu, gdje je?

Za ovu nam provjeru ne treba stručna naobrazba, nego samo jedno znanje, da prvo mjesto pripada BOGU, a on je LJUBAV.

Blago nama ako je u nama tako, ako i nije nema mjesta strahu. Bog koji je sama LJUBAV uvijek je tu za nas. To je ta ljubav koja se ne vraća nazad, nego uvijek gleda naprijed, koja nas hrani i u sebi ima  život vječni, besmrtni.

Tko to od nas ne čini sve da svojem bolesno tijelu nađe lijeka, tražeći vrsne liječnike. Bog je dao tijelo da se za njega brinemo i ono je sredstvo kojim činimo dobra dijela.  Hram Duha Svetoga je. Zato smo dužni voditi brigu o njemu. Ali ne zaboravimo da smo jedna cjelina, duh, duša i tijelo. Samo u ovom skladu naš ovozemaljski život ima smisla i može osjetiti puninu. Otvorimo se Duhu Svetomu koji nosi, donosi mir duše. Što god nam donosi nemir… Sve  što nije dobro, plemenito, za dobrobit čovjeka budimo odvažni reći: NE.

Ako smo danas ti i ja bolji ljudi, cijeli svemir se pokrenuo na bolje.

Kliči Bogu, sva zemljo. Aleluja, Aleluja!

Mir vam i dobro !


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 26. travnja 2023.

Živimo u zajedništvu s Gospodinom

”Kliči Bogu sva zemljo!”, kliče psalmist.

Čovječe, kliči, raduj se i klanjaj svome Bogu!

Jutro je novi dan, možda nemamo snage, volje, dovoljno motivacije da bi mogli klicati Bogu. Možda smo u teškim životnim brigama, neimaštini, bolesti, ne ide nam život po našim planovima i tko zna što sve još stoji na našem putu kao zapreka za radost… Ali ima jedan, SVEMOGUĆ i OTAC nam je…

Koji nam darova izvor radosti ,svoga SINA ,koji sam kaže: „Ja sam kruh života .Tko dolazi k meni sigurno neće ogladnjeti. Tko vjeruje u  me, sigurno neće nikada ožednjeti …“

Vjerujmo mu…

Mi koji smo danas siti, a gladni, pijemo, a žedni… povezani sa cijelim svijetom i  osamljeni, slobodni, a okovani vlastitim željama. Bog je istinit u svojoj riječi. Otvorimo se toj ISTINI jer volja OCA nebeskoga je da svaki koji vidi Sina i vjeruje u Njega dobije život vječni

Zar ima veće ljubavi od ove koju nam Otac dade u SINU .

Dragi prijatelji!

Živimo u prisnom zajedništvu s Gospodinom, sve svoje  padove i letove iskoristimo  za zahvaljivanje njemu i naš će život imati smisla. Naša radost bit će poput Magdalenine kad je ugledala uskrsloga Isusa.

Mir vam i dobro !


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 25. travnja 2023.

Put poniznosti je Božji put

Danas se Crkva spominje sv. Marka, evanđelista koji je pratio Isusu od prvog javnog nastupa pa sve do smrti. Bio je učenik apostola Petra i Pavla.

Sv. Marko nam ostavlja pisani trag vjere u Isusa i Isusove ljubavi prema svakom čovjeku.

Sv. Petar apostol u svojoj poslanici piše: Predragi! Svi se jedni prema drugima pripašite poniznošću jer Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost!

Biti KRŠĆANIN, Isusuov učenik, slijediti ga… Znači, zapravo biti na putu poniznosti, ulazak je to u novi život, biti u Duhu samoga Isusa.

Put poniznosti je Božji put, a ne naš. Često puta, kad čujem riječ poniznost.

Para nam uši, donosi nelagodu u nama, zbog naše grješne i nesavršene naravi.

I počinjemo  se uspoređivati s drugim u čemu smo sve bolji…

Isus danas poziva mene i tebe da se vratimo na njegov put, put poniznosti. Zahtjevan je to put, bolje reći težak, ali jedini koji vodi u SLOBODU, to je jedini put milosti, to je jedini put na kojem se ne umire, nego ŽIVI.

Zastanimo na trenutak i sebi recimo: Uskrsli Kriste, danas ti otvaram svoje srce, ispuni ga svojom milošću da mogu biti tvoj svjedok ljubavi, svima onima koje si mi dao na mome životnom putu u duhu PONIZNOSTI.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 24. travnja 2023.

Budimo iskreni sebi

…Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni…

Upravo smo čuli rečenicu iz današnjega Evanđelja po Ivanu. Neka nam ona bude vodilja u današnjim koracima, na putu s Gospodinom.

Prvo, poziv na RAD…

Drugo, HRANA…

Treće, ŽIVOT VJEČNI…

Mi ljudi često puta svoj rad doživljavamo kao MORANJE, i  takav stav nam u startu oduzima nutarnje zadovoljstvo, a samim tim izostaje ono bitno – ZAHVALA BOGU

Za darovani život i talente kojima nas obdario za naše ruku koje priskrbljuju za ovo zemaljski život.

Preispitajmo se:
Koje su naše misli?
O, čemu govorimo?
Kakva su naša djela?
Što možemo, a ne činimo?

I dobit ćemo jasno, čime se hranimo… Je li to hrana propadljiva ili ostaje za život vječni. Budimo iskreni sebi. Ne tražimo krivca u drugome, u životnim okolnostima… Samo je ŽIVOT hod s Isusom,koji je sve osim lagan, po ljudsku puno puta pretežak, ali za onoga koji se pouzdaje i vjeruje, koji čisti svoju dušu u sakramentu sv. ispovijedi, hrani se ŽIVIM ISUSOM sa stola Gospodnjega, taj nosi u sebi klicu besmrtnosti i život mu ostaje za život vječni.

Ova milost nam je svima darovana Kristovim uskrsnućem.

Zato, dragi slušatelji i prijatelji!

Želim da se svi hranimo tom hranom, i da pijemo s izvora, iza kojega se nikad ne žedni.

Mir vam i dobro!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne