Duhovni poticaj Živo vrelo od 27. 5. do 1. 6. 2024. – fra Ivan Hrkać

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 27. svibnja do 1. lipnja 2024. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Ivan Hrkać, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, koji je na službi župnog vikara župe sv. Jakova u Međugorju.

 

Duhovni poticaj Živo vrelo 1. lipnja 2024.

Isus je prošao zemljom čineći dobro!

U Djelima apostolskim čitamo Petrove riječi u kojima je sažeo sav Isusov život, a one glase: Isus je prošao zemljom čineći dobro! Pred sami kraj ovoga tjedna, ali i svakoga dana bilo bi poželjno kao jedan mali ispit savjesti staviti samoga sebe, svoje misli, riječi i djela baš pred ovu rečenicu. I uvidjeti prolazim li kroz darovane dane i sate, kroz tjedne i mjesece ovom zemljom čineći dobro? Nastojim li tako hoditi ovim hodočašćem što ga životom zovemo?

Zazovimo danas Isusa, družimo se s Radosnom viješću koju nam je ostavio, te uložimo truda u nasljedovanju Isusovih stopa i vidljivih tragova ljubavi koje je utisnuo kročeći ovom zemljom.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 31. svibnja 2024.

Gdje idem, za čim čeznem?

Ovoga dana kao Crkva častimo Marijin pohod Elizabeti. Možda je danas prigoda promisliti o našem hodu. Životnom hodu. Gdje točno idem, za čim čeznem? Kojim ljudima idem u pohod ili sam onaj koji očekuje da drugi dođu k meni u pohod?

Ako već sada slušam ovaj duhovni poticaj, dobro bi i lijepo bilo otići danas u jedan pohod. Ne mora to biti daleki pohod. Nekada mi se čini da su oni koji su nam jako blizu zapravo najudaljeniji za pohod. Nekada je najteže pohoditi nekoga nemoćnoga tko se krije baš uz naš svakodnevni životni hod.

Molimo danas našu Majku Mariju da nas potakne ići u pohod!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 30. svibnja 2024.

Tajna utjelovljenja

Na današnju se svetkovinu sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Svetkovina Tijelova želi nam osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog. ‘Nama u svemu jednak, osim u grijehu’, reći će nam sveti Pavao. Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće.

Danas se zato u zahvalnosti srca poklonimo Isusu živo prisutnom u presvetom oltarskom sakramentu. Iziđimo na svoje ulice i mjesta u procesiji te molimo Gospodina našega da posveti naše gradove i sela, naše obitelji, naš rad i trud.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 29. svibnja 2024.

Plodovi Božje milosti

Poticaj sv. Pavla za današnji dan: „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti” (Ef 4,23).

Možda već dugo u svom srcu i na duši nosimo srdžbu, neki gnjev i gorčinu jer smo doživjeli nepravdu u životu. Zato bi nam ovaj ulomak mogao olakšati ovozemni hod. Što imam od toga ako takvo što nosim sa sobom kroz dane i sate, kroz susrete i međuljudske osobe? Što ako svakodnevno molim, i idem na svetu misu, i ispovijedam se, a i dalje držim i ne puštam otrov koji je u meni? Zar se milost Božja na takav način može očitovati po mom životu? Božja milost se očituje po plodovima Duha, a to su: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost!

Ima li ih na vidiku moga i tvoga života?


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 28. svibnja 2024.

Besplatno primiste, besplatno dajte

Kako bi dobro bilo na početku ovoga dana pročitati oglas:

Traži se doživotni volonter s ovim radnim odlikama: svjestan Isusove riječi ‘besplatno primiste, besplatno dajte’! Poželjno je iskustvo dobrote, vedrine, blagosti, strpljivosti, mira i ljubavi. Volonter bi trebao na različitim mjestima, s različitim skupinama ljudi biti primjer bratoljublja, sebedarja te poticanja na dobro. Nedostaje nam dosta volontera koji potiču, koji podižu, koji su podrška, na koje se s povjerenjem može osloniti. Oglas je otvoren neprestano jer nikad nam dosta ovakvih volontera!

I kako bi bilo moćno odazvati se na ovaj oglas!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 27. svibnja 2024.

Budni budimo jedni s drugima

U poslanici Hebrejima čitamo: “Pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela” (10, 24)!

Ovaj ponedjeljak koji je pred nama kao i ovaj cijeli tjedan u kojem se opraštamo od Gospinog mjeseca, želimo započeti na ispravan način. Zato nam ovaj novozavjetni ulomak može i treba biti na poticaj i izgradnju, na opomenu i uputu uz naš ovozemni hod.

Poziv je to da pazimo, da otvorimo svoje oči, da budni budemo jedni s drugima. Poziv da potičemo jedni druge na ljubav i dobra djela. Tako je plodonosno odazvati se na taj zov! Ja sam onaj koji se trebam prvi odazvati da bih mogao izići u susret, čuvati i ljubiti bližnjega svoga djelima, ako je potrebno i riječima!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne