4.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Duhovni poticaj Živo vrelo 29. 11. do 4. 12. 2021. – fra Renato Galić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 29. studenog do 4. prosinca 2021. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ priprema i kazuje fra Renato Galić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije i župni vikar u Međugorju. Ako ste ih propustili u našem programu, donosimo ih i na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. prosinca 2021.

Vrijeme za iskorak u životu

Vrijeme došašća nas poziva i na obraćenje, na povratak svome Gospodinu kako bismo čista srca dočekali rođenje njegova Sina. No svjesni smo da je obraćenje dugotrajan proces te da je potrebno mnogo vremena. Također smo svjesni da mijenjati sebe i svoje navike nije nimalo lagano. Potrebno je mnogo truda, ustrajnosti, volje i molitve. I svi bi mi radije mijenjali druge, njihove živote nego se suočili sa samim sobom. No čovjek može mijenjati samo sebe i tek mijenjajući sebe može utjecati na druge.

Stoga umjesto da ne trošimo uzalud ovo dragocjeno i milosno vrijeme na komentiranje drugih i njihovih mana možemo ga iskoristiti na jedan kvalitetniji način, odnosno na rad na sebi i na svom odnosu s Gospodinom. Svoj život smo prvenstveno pozvani ogledati u Isusu Kristu jer je on mjerilo naših života. Čineći to vjerujem da će svatko od nas primijetiti da ima toliko toga što može promijeniti, ispraviti i poboljšati u svom životu. Iskoristimo ovo vrijeme za jedan iskorak u svom životu, za promjenu barem jedne navike koja nije u skladu s našim pozivom te za stvaranjem nečeg novog i kvalitetnijeg u svom životu. Budimo strpljivi i postojani.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 3. prosinca 2021.

Ne usmjeravamo svoj pogled samo na sebe

Jedna od osoba koja se najviše spominje u vremenu došašća je sveti Ivan Krstitelj. Njegova je veličina u njegovoj poniznosti, odnosno da nikada nije pozornost svraćao na sebe, iako je to mogao učiniti toliko puta kada mu je hrlilo mnoštvo, već je uvijek druge upućivao prema Isusu Kristu jer je znao da jedino On može ispuniti čovjekove najdublje želje i potrebe. Njegov izvrsni lik nam govori da zadaća i uloga čovjeka nije u okrenutosti prema samome sebi već prema drugima.

Čovjek svoje ispunjenje ostvaruje tek u odnosnu s Drugim. Taj Drugi za nas je prvenstveno naš Gospodin s kojim smo pozvani ostvariti što dublji odnos. To su isto tako i naši bližnji, na poseban način osobe koje se nalaze u potrebi. Stoga dok se spremamo za Božić, za trenutak kada je Bog, Emanuel postao jedan od nas, zar nema ljepše i dublje pripreme za Božić od te da i mi u ovom vremenu budemo jedni uz druge, da budemo jedni za druge; da svoj pogled ne usmjeravamo samo na sebe, na svoje potrebe i želje već da se osvrnemo i na druge. Pokušajmo iskoristiti ovo vrijeme da u njihove živote donesemo svijetlo i mir s kojima će nas Bog obasuti za Božić. Iskoristimo svaki dan za dobro djelo, za lijepu riječ drugome, za osmjeh, poticaj.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 2. prosinca 2021.

Bog je uvijek vjeran svojim obećanjima

Jedno od obilježja vremena došašća koje proizlazi iz liturgijskih molitava i čitanja je sjećanje na Božju vjernost te da će Gospodin ispuniti svoje obećanje o dolasku i doći. Otvorimo li Bibliju, primijetit ćemo da je Bog uvijek vjeran svojim obećanjima. Psalmist kaže: do neba je, Gospodine, dobrota tvoja, do oblaka vjernost tvoja.(Ps 57,11) Dok je Bog vjeran savezu, svojim obećanjima, izraelski narod je često kršio svoja obećanja Boga te se od njega udaljavao. Ova biblijska slika Božje vjernosti, odnosno čovjekove nevjere, nestalnosti i nepokolebljivosti se očituje i dan danas.

Svjesni smo kako je teško biti i ostati vjeran određenim idealima u životu. To zahtjeva neprestani napor, borbu te privrženost. Stoga je ovo vrijeme adventa dragocjena prilika da pokušamo iz dana u dan rasti u vjernosti prvenstveno prema Bogu. Učimo se potpunom i bezuvjetnom predanju Gospodinu.

Pokušajmo makar jednim dijelom, koliko god to teško bilo u ovom vremenu, slijediti Božju logiku djelovanja. Međutim, vjernost se ne tiče samo mog odnosa s Gospodinom. Učeći od njega, bit ćemo vjerni i u svom životu, pogotovo biti vjerni u malom, svojim obvezama, vjeran drugim ljudima; biti vjeran obećanjima u obiteljskom ili svećeničkom životu. Neka nas ovo dragocjeno vrijeme kroz molitvu utvrdi u vjernosti.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 1. prosinca 2021.

Krist nam svakodnevno dolazi u susret

Vrijeme adventa je vrijeme priprave za Kristov dolazak. Kroz ovo dragocjeno vrijeme ne pripremamo se samo za Božić već i za konačni Kristov dolazak i susret s njim. Mogli bismo reći da živimo u vremenu između njegova dva dolaska, prvoga i konačnoga. No ne smijemo nikada zaboraviti, kako su to isticali crkveni oci, da Krist svakodnevno i nama dolazi u susret te da svakoga dana imamo toliko mogućnosti da ga susretnemo i prepoznamo. Ti će nas svakodnevni susreti s njim u molitvi, u sakramentima, u čitanju svetoga Pisma pripremiti da što kvalitetnije dočekamo njegov dolazak, njegovo rođenje. Stoga je važno shvatiti da nam je svaki dan darovan da susretnemo svoga Gospodina i da moru svakodnevnih obveza ne propustimo ovu mogućnost.

Susret s njim uvijek nam pomaže da lakše podnesemo sve izazove i poteškoće s kojima se susrećemo; susret s njim nas obogaćuje; daruje nam mir te jedan drugačiji pogled na cjelokupno stvarnost. Iskoristimo ovo vrijeme adventa i upoznajmo bolje svoga Gospodina i Spasitelja.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 30. studenog 2021.

Ne dopustimo da nas zaslijepi blještavilo izvana

Vjerujem kako svi lako opažamo da smo u vremenu došašća izloženi blještavilu svjetala na ulicama i trgovima te raznim natpisima po trgovinama koji žele privući naše poglede i zadrže ih. Kao da nam žele zadržati poglede na onom što nije toliko bitno i važno i što nam nudi tek kratkotrajnu i prolaznu sreću.

U ovom vremenu iščekivanja Kristova dolaska mi smo prvenstveno pozvani još odlučnije usmjeriti svoj pogled prema njemu, svom Gospodinu i Bogu; neprestano ga iz dana u dan usmjeravati prema onom bitnom u životu što će dati pravi svemu ostalom. Jer kad je Gospodin na prvom mjestu, kad prema njemu smjeru naši pogledi, sve ostalo sjeda na svoje mjesto.

Stoga želimo Gospodine Isuse da ti budeš neiscrpno vrelo na kojem ćemo se napajati i hraniti u ovom vremenu i gdje će biti usmjerene naše najdublje čežnje, želje ali i pogledi. Pomozi nam u ovom vremenu tražiti ono bitno te da ne dopustimo da nas zaslijepi blještavilo izvana.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 29. studenog 2021.

Poziv na bdijenje i budnost

Pred nama u vremenu došašća koje smo započeli jučer stoji poziv na bdijenje i na budnost. Bdijenje na koje nas poziva naš Gospodin Isus ne znači puku pasivnost, čekanje dok On ponovno ne dođe odnosno to bdijenje nije odsutnost sna. Ono ne znači neprestano držati otvorene tjelesne oči, jer to je nemoguće te će naše oči od umora kad-tad pasti i utonuti u san. Bdijenje na koje smo pozvani je imati otvorene jedne druge oči, one duhovne oči, oči srca.

Budan je onaj čovjek koji svoj život živi s Isusom, slijedeći njegov primjer. Bdijenje je savjesno obavljanje povjerenih zadaća, počevši od malih svakodnevnih obveza. Ono je poziv da se trgnemo iz duhovne uspavanosti te da se aktivno zauzmemo u svom vjerničkom životu. Neka nam vrijeme došašća bude upravo prilika da se trznemo, da u svom životu ispunjavamo Kristovu zapovijed ljubavi jer tada nećemo imati straha kada Krist ponovno dođe.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne