7.4 C
Međugorje
09.12.2222.

Duhovni poticaj Živo vrelo 31. 5. do 5. 6. 2021. – fra Renato Galić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 31. svibnja do 5. lipnja 2021. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Renato Galić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije i župni vikar u Međugorju. Ako ste ih propustili u našem programu, donosimo ih i na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. lipnja 2021.

Bitno je neprestano hoditi iza Učitelja

Mi ljudi smo stalno u pokretu. Svakodnevno se nalazimo na putu prema određenom mjestu i cilju. Uvijek iznova. Slika puta, mogli bismo kazati, predstavlja jedinim dijelom cijeli naš život. Osim toga, cijeli naš kršćanski život se predstavlja kao putovanje prema konačnom cilju, prema vječnoj domovini, gdje se nadamo biti u zajedništvu s Gospodinom i njegovim svetima. Međutim, svjesni smo da taj put nije nimalo jednostavan, pun je poteškoća koje moramo svladati.

Svakodnevno je potrebno suočiti se s mnoštvom nimalo laganih izazova; potrebno je donositi odluke, birati između dobra i zla te birati između onoga što smatramo da je dobro i kršćanski ispravno i onoga što nam drugi prikazuje kao poželjno. Kako bismo uspjeli stići do konačnog odredišta, potrebno je da prema njemu hodimo s našim Učiteljem, uz njegovu pomoć i blizinu. Svjesni smo da smo često slabi, da padamo i da uvijek ne donosimo prave odluke i skrećemo s pravoga puta. Stoga je bitno neprestano hoditi iza Učitelja, slijediti njegove korake i ići putom kojim nam je On pokazao. Slijedeći taj put, sasvim sigurno ćemo doći do konačnog puta.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. lipnja 2021.

Tek u povezanosti s Kristom, donosimo obilan plod u svom životu

Crkva, odnosno svaki krštenik, je pozvan nastaviti Kristovo djelo u današnjem svijetu. Kako bismo uspjeli u toj zadaći naviještanja Gospodina drugima, nužan je jedan preduvjet. Moramo biti trajno povezani sa svojim Gospodinom i Učiteljem. Tek u svakodnevnom odnosu s Gospodinom kroz molitvu, kroz nedjeljno slavljenje svete euharistije, mi pronalazimo snagu za djelovanje, za svjedočenje te za vjerodostojan kršćanski život. Kao što loza tek u povezanosti s trsom može donositi obilan plod, tako je i sa svima nama. Nužno je ostati povezan sa svojim trsom, s Isusom. Pokušamo li se odvojiti od Njega, crpiti energiju na drugim izvorima i na drugim mjestima, nećemo uspjeti u svojoj zadaći.

Postat ćemo poput loze odvojene od trsa koja vene i na kraju pada na zemlju. Stoga je potrebno svakodnevno jačati svoju vezu i učvršćivati svoj odnos s Gospodinom. Nemojmo dopustiti da prođe i jedan dan, a da nismo bili povezani s Kristom, da mu se nismo u molitvi obratili, zahvalili mu za djelo otkupljenja. Tek u povezanosti s Njim, možemo donositi obilan plod u svom životu.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 3. lipnja 2021.

Prepoznajmo Ga i mi u lomljenju kruha

Gospodin Isus Krist trajno ostaje prisutan uz svoju Crkvu i prisutan sa svakim svojim učenikom. Svoga Učitelja možemo prepoznati na razne načine: u molitvi, u čitanju Svetoga Pisma, u braći i sestrama u potrebi. Možemo nabrajati i dalje. No najizvrsnije mjesto gdje ćemo Ga prepoznati je sveta euharistija i blagovanju njegova Tijela. Kaže evanđelist Ivan kako su dvojica učenika na putu prema Emausu, prepoznali uskrslog Gospodina u lomljenju kruha. Zanimljivo je to kako se Bog očituje svojim učenicima u jednoj takvoj jednostavnoj i svakodnevnoj gesti, u kruhu. Uskrsli Gospodin na taj je način svaki put stvarno prisutan sa svojim učenicama kada se okupe zajedno kako bi slavili svetu euharistiju i lomili zajedno kruh.

Neka i nama ovo bude poticaj da svoga Gospodina iznad svega tražimo prepoznajemo u lomljenju kruha, u euharistiji, u pričešćivanju. Iskoristimo taj veliki dar koji nam Bog nudi da se hranimo Tijelom njegova Sina; suobličujmo mu se svake nedjelje u zajedništvu s braćom i sestrama. Dopustimo mu da i nas preobrazi svojom prisutnošću i zahvati nas svojom ljubavlju kako bismo i mogli koračati njegovim stopama u ovom svijetu punom izazova.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 2. lipnja 2021.

Svaki dan hvalimo Gospodina

Često nismo niti svjesni onoga što imamo i što već sada ovdje na zemlji posjedujemo. Vjerujem da svakodnevno susrećemo naše bližnje, činimo određene stvari i geste na koje smo se jednostavno naviknuli te nismo niti svjesni dara kojeg nam je Gospodin darujući nam te ljude ili stvari. Tek kada se dogodi neki lom, ili kada u jednom povijesnom trenutku sve stane, kao što je to bio slučaj s pandemijom, počinjemo nekako drugačije gledati na te stvari, na naše bližnje. Počinjemo drugačije percipirati cjelokupno stvarnost i sve stvoreno, sve što imamo. Tada postajemo zahvalni Gospodinu na tim ljudima i životnim stvarima. Stoga je vrlo važno biti zahvalan u životu.

Potrebno je zastati na trenutak i postati svjestan onoga što već sada imam i posjedujem, što mi je darovano u životu. Nemoj dozvoliti da bude prekasno za to. Iskoristimo svaki dan za iskazivanje hvale prvenstveno Gospodinu, što nam je darovao život. Svakoga jutra zahvalimo Mu na dragim ljudima koje susrećemo i s kojima živimo. Izrecimo Mu hvalu za one jednostavne životne stvari kojih često nismo niti svjesni. Budimo zahvalni.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 1. lipnja 2021.

Radosni kršćani imaju Božjega Duha

Svaki krštenik, zahvaljujući sakramentu krštenja, a posebno sakramentu potvrde, već posjeduje Duha Svetoga i njegove darove. Međutim, toga velikoga dara, koji u nama nastavlja Kristovo djelo, ponekada nismo niti svjesni ili ponovno tražimo ono što zapravo već imamo. Potrebno je stoga u sebi otkriti snagu Božjega Duha i prepoznati ga u svom životu po njegovim plodovima. A njega otkrivamo, kako to lijepo kaže sveti Pavao, u ljubavi, radosti, miru, dobroti, blagosti, vjernosti i tako dalje.

Moćno djelovanje Duha Božjega otkrivamo u onim običnim i svakodnevnim životnim trenutcima. Nije potrebno ići daleko, prevaljivati toliko i tolike kilometre kako bismo osjetili njegovo djelovanje. Već sada, ovdje, na mjestu gdje živim, imam sve potrebno za to. U ljubavi prema bližnjem, u vjernosti svojim poslovima, svojim bračnim obećanjima, u blagosti prema onom tko nas nešto moli, u dobroti i uslužnosti prema potrebnima prepoznajemo Božje djelovanje i snagu njegova Duha.  Stoga smo pozvani surađivati s Božjim Duhom u svom životu u onim svakodnevnim trenutcima i moliti mu se. Stoga ako smo radosni kršćani, ako posjedujemo Duha ljubavi, mira i tako dalje, tek tada možemo reći da imamo Božjega Duha.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 31. svibnja 2021.

Iskoristimo svaki dan za dobro djelo

Mi ponekada u svom svakodnevnom ili u vjerničkom životu težimo za nečim izvanrednim, neobičnim i spektakularnim; za nečim što se jednostavno razlikuje od onoga svagdanjeg jer se na te svakodnevne stvari brzo naviknemo te nam one s vremenom postane dosadne. Obične, svakodnevne stvari nam više ne predstavljaju nikakvo zadovoljstvo i ne ispunjaju nas. Često smo u zabludi te jednim dijelom smatramo nevažnim takve životne trenutke; žudimo za nečim drugačijim.

Međutim nismo ni svjesni da se ljepota kršćanskoga života i poziva ne krije u ničem posebnom i spektakularnom, već u našoj svakodnevnici. Ona je savršeno mjesto u kojem mogu susresti svog Gospodina na toliko mjesta; nudi nam se prilika prepoznati ga u našoj braći i sestrama. Stoga smo svi pozvani težiti za jednostavnošću i otkrivati ljepotu života u malim životnim stvarima kojima možda i ne predajemo toliku važnost. Iskoristimo svaki dan za neko dobro djelo; darujmo osmijeh onomu tko je tužan; pozdravimo onoga tko je potišten. Iskoristimo svaki dan za dobro.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne