Duhovni poticaj Živo vrelo od 5. do 10. lipnja 2023. – don Ivan Bijakšić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 5. do 10. lipnja 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao don Ivan Bijakšić, koji je na službi župnika u župi Ravno te župnog upravitelja župe Trebinja u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova svakodnevna promišljanja donosimo i na web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. lipnja 2023.

Marija Posrednica milosti

U životima onih koji Isusa slijede, čak i u životu njegove Majke, postoje trenuci kada nas Bog iznenadi, kao da nas želi podsjetiti da uvijek ima nešto veće na umu od naših vlastitih planova.

Znajući da je Božja ruka iza svega, to ne znači da odmah moramo  razumjeti, stoga je vjera tu da nas podigne i izgradi, a Gospodin traži naše povjerenje, za zrelu vjeru koja će osvijetliti svaku našu nedoumicu, tamu tj. našu kušnju.

Marija je ipak znala da Duh Sveti prebiva u njenom biću, koje je bilo pravo mjesto za čuvanje čiste ljubavi, ispunjena milošću Božjom, iako ponekad s čuđenjem, prihvatila je okolnosti koje će s vremenom bolje razumjeti, a sve to u svom Bezgrešnom srcu čuvajući.

Slijedeći primjer i uz pomoć naše Majke, možemo učiniti isto.

Prihvatila je Božji poziv da bude Majka našeg Spasitelja, Isusa Krista. Njezina vjera i povjerenje u Boga veliki su nam primjer.

Kako bi se pripremila za tu ulogu, milošću Božjom, rođena je bez grijeha. Marija je primjer vjere za nas, postojane, nepokolebljive vjere i vjerne službenice Božje, od svih žena u povijesti cijelog svijeta, ona je jedina izabrana.

Ljubav i briga koju Isus pokazuje Mariji primjer je kako možemo i moliti Mariju, Majku, za milost uslišanja naših molitava baš kao što tražimo od obitelji i prijatelja da se mole za nas. Marija toliko ljubi svoga Sina i želi da ga svi upoznaju i ljube.

Svjesna svih naših poteškoća, naše grešnosti, Marija nam dolazi u pomoć kao naša Majka kako bi nam pomogla i ukazala put svome Sinu. Samo se prisjeti što je u Kani izmolila od svoga Sina?  “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2,5)

Njezine poruke danas, iako privatna objava, tako glasno viču i pozivaju na obraćenje. Šalje poruku ljubavi moleći za spas ovoga čovječanstva, poziva ljude da se okrenu od grijeha, ljube Isusa iznad svega, da mole krunicu, mole za grešnike i da mole za MIR, jer je Isus jako uvrijeđen grijesima ljudi, te traži od nas da se pokajemo za sve ono što gasi milost Božju u srcima ljudi, proseći za nas obraćenje.

Bog joj je dopustio da dođe k nama te nam ostavi ove poruke. Nije morao to učiniti, ali ipak nemojmo nikada smetnuti, Bog nas voli i On voli svoju Majku, pa joj dopušta i da nam pomaže.

Čisti pogled Gospin vodi je do i mi koji smo često zalutali sinovi otkrivamo Božju ruku iza svih velikih i malih događaja u našim životima. Pomoći čovjeku i približiti ga Bogu, to je bio izvor njezine stalne radosti.

Čistoća srca omogućuje osobi da jasno vidi, da prodre u samu dubinu stvari, jer čovjek ipak može spoznati da sve ima svoj cilj u Bogu.

Nasuprot tome, kada u čovjekovim očima nedostaje nevinosti, kada se netko ne uspijeva otvoriti ovom Božjem daru, lako se uhvatiti u stanje izgubljenosti, beznađa. Stoga slijedi Marijin primjer i potpuno se predajmo Gospodinu a On će sve na dobro izvući.

Za svu ljubav, Majko draga,
što je ovdje na nas izli,
dajemo ti obećanje,
biti bolji neg` smo bili!

Pogledaj nas, utješi nas,
svoje ruke stavi na nas;
Svome Sinu preporuči,
Majko mira, moli za nas!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. lipnja 2023.

Srce Isusovo

Mi smo već zakoračili u mjesec lipanj, a mnogi od nas slave toplo vrijeme i vedro nebo, priželjkujemo odmor, i želimo biti na otvorenom promatrajući kako je sva priroda prekrivena cvijećem i ljepotom.

No, postoji još jedan aspekt ovog mjeseca koji se često stavlja po strani: Sveta Crkva posvetila je lipanj štovanju Presvetog Srca Isusova.

Nažalost, odanost Svetom Srcu je bila napuštena posljednjih desetljeća. No odanost Svetom Srcu nije pobožnost specifična za jedno vrijeme ili mjesto. Isusovo srce je tu za nas, a sada više nego ikad, kada živimo u vremenu oboljela čovjekovog duhovnoga srca, ranjenog grijesima i zlom ovoga svijeta.

U ovo  vrijeme ravnodušnosti, kada su žar i ljubav postali hladni, Isus prikazuje svijetu svoje Presveto Srce kao simbol Božje beskonačne ljubavi, simbol svoje velikodušne požrtvovne ljubavi prema nama ljudima, kao peć čije goruće zrake ljubavi mogu oživjeti vjeru i ponovno zapaliti ljubav u srcima koja su hladna i nezahvalna.

Veliko ohrabrenje za sve nas je da nas Krist neizmjerno voli i da je spreman svakoga trenutka ponovno svoj život darovati na našim Oltarima u žrtvi Svete Mise.

Stoga Presveto Srce Isusovo podsjetnik i obećanje da je “Bog toliko ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenca” i da je Bog poslao Sina na svijet, ne da osudi svijet, nego da bi svijet mogao biti spašen po njemu!

Nama ljudima teško je shvatiti Božji volju i ljubav prema nama prihvaćajući postati čovjekom, biti nama sličan, naravno, osim u grijehu. To je središnja tajna naše vjere. Svevišnji Bog, Neizrecivi, Gospodin komu se anđeli, nebo i zemlja klanjaju… postao čovjekom, prigrlio našu slabost i našu krhkost. On koji je zbog naših grijeha znojio krvavim znojem, ponižavan, trpio na Križu, osjetio strah bijes čovjeka, iscrpljen i ostavljen od sviju.

U Svetom Srcu vidimo srce ljudsko a nadasve Božansko.

U našim trenucima slabosti i neuspjeha, lako se obeshrabriti i izgubiti nadu. Tako je lako povjerovati da nas je Bog ostavio, odbacio ili pak osudio. Ipak u takvim trenucima trebamo gledati u Presveto Srce, jer tamo nećemo vidjeti sud i ljutnju, nego ćemo vidjeti neiscrpnu ljubav našeg Boga i Spasitelja koji nas ljubi te se potpuno daje za nas.

Tijekom ovog mjeseca lipnja potaknuo bih vas da razmišljate o Kristovom Srcu, o njegovoj dobroti, njegovoj milosti, njegovoj pravdi, njegovoj hrabrosti i patnjama.

Ponizno ga zamolite da vaše srce učini po svom.

Dragi moj Isuse, iako ovako krhko i slabo stvorenje želim reći koliko te volim i želim predati svoje ranjeno srce, srce od kamena, Tebi koji ga jedini možeš oživjeti. Molim te da me uvijek ispuniš gorućom željom da te tražim u svemu. Zahvaljujem ti na tvojoj milosti i tvom srcu, srcu dobroga pastira, srcu koje kuca za svakoga čovjeka.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. lipnja 2023.

Euharistijski narod

Euharistija je izvor i svrha naših života!

Zato ne možemo živjeti autentičnim katoličkim živom bez Euharistije, tj. živjeti potpuno predani u ljubavi kao što nas Isus ljubi.

Euharistijom, kruhom života, Isus je svojim učenicima i svakome od nas dao snagu ljubavi koja ne poznaje granice i koja je djelotvorna u svakom ljudskom životu. Sve što jesmo i sve što što će biti On je utjelovio je u svojoj žrtvi ljubavi.

Euharistija je i dar i zapovijed!

Ona počiva u samom srcu našeg duhovnog života a kao Isusovi učenici, trebamo se posve predati poniznoj Gospodinovoj ljubavi, žrtvenoj ljubavi gdje on živi samo za nas.

Koliko smo samo privilegirani da nas iz tjedna u tjedan, zapravo, svakoga dana na Svetoj Misi hrani, krijepi, uzdiže naš živi Gospodin Isus i nudi nam hranu za vječnost.

Naj prije se hranimo Božjom riječi, koja, kako kaže sv. Jakov: “Zato odložite svaku prljavštinu i preostalu zloću i sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše!” (Jak 1. 21)

Stoga u Božjoj riječi tražimo dobre primjere, jer možemo uistinu izvući nešto tako vrijedno i ohrabrujuće.

Drugo, naj važnije… Isus ne ostavlja samo neki simbol, znak… On ostavlja samoga sebe!  To treba biti glavni trenutak našega dana, naš susret s Gospodinom, Isus predaje sebe, a ti brate i sestro također trebaš učiniti isto.

Naš dar je u trenutku Svete Mise skrušeno i ponizno srce.

Tako, predajući sebe Isusu, a Majka Marija ti je naj bolji primjer, donosimo plodove koji u sebi sadrže hranu spasenja.

Euharistija je zapravo lijek, da ne umremo grijehom… djeluje kao protuotrov zloći, zlu, grijehu…

Mi smo euharistijski narod.

Nemojmo ovo nikada zaboraviti, te proširimo milosti Euharistije u svijet tako da se ujedinimo uz Gospodinovu žrtvu i prinosimo se za druge u molitvi i liturgiji baš kao što se Krist žrtvovao na križu.

Nijedan veći dar nam nije dan!

Ako živjeli kao Euharistijski narod i imali žar svetaca koji su tražili Krista u svemu, onda će Sveta Pričest usaditi plodno sjeme vjere duboko u nama. Ovo sjeme će rasti, tiho ali sigurno, sve dok ne nikne i ne donese plod života vječnoga. Upamti! Ako Isusa primamo u svoja usta, na izvanjski način, imat ćemo ga i u srcu tj. duhovni način.

Sav tvoj Gospodine!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. lipnja 2023.

Kako razumjeti Kristovu patnju i patnju ljudi

Jedan od najboljih načina za razumjeti patnju Kristovu i patnju čovječanstava jest stati pred križ. Meditirajući pred križem može nam pomoći shvatiti smisao patnje.

Sami apostoli nisu mogli u potpunosti razumjeti zašto Gospodin mora na križ, zašto mora trpjeti, zašto umrijeti… zašto…???

Istina je da Isus nije bio toliko iznenađen njihovim nedostatkom razumijevanja patnje, njihovom slabom vjerom. Znao je da neće odmah razumjeti i da tako zbunjeni mogu samo slušati. Ali to ga nije spriječilo da im svejedno kaže.

Zašto?

Jer je znao da će doći do razumijevanja na vrijeme.

Kada su apostoli shvatili?

Shvatili su kada se Duh Sveti spustio na njih otkrivajući im svu Istinu. Trebalo je uistinu jako djelovanje Duha Svetoga da razumiju tako duboka otajstva. Isto vrijedi i za nas!

Kada se suočimo s otajstvom Isusovih patnji i kada se suočimo sa stvarnošću patnje u vlastitom životu ili životima onih koje volimo, često možemo biti zbunjeni u početku. Potreban je dar Duha Svetoga da bismo otvorili naše umove da bismo mogli bar donekle razumjeti.

Patnja je najčešće neizbježna, svi mi moramo proći trpljenje i razne kušnje koje će nas na kraju preoblikovati u ljude čvrste i stamene u vjeri.

No ako ne dopustimo Duhu Svetom da djeluje u našem životu, patnja, sva trpljenja i kušnje će nas dovesti do zbrke i očaja. Stoga dopustimo Duhu Svetom da otvori naš um, i počet ćemo shvaćati kako Bog može djelovati u nama kroz naše patnje i boli, baš kao što je donio spasenje svijetu kroz žrtvu na križu.

Kristove patnje i dalje su prisutne u našem svijetu kroz ljubav i žrtvu njegovih sinova i kćeri. Kada kršćani pate zbog svoje vjere, to možemo jedino vidjeti kroz Božji pogled, a ne iz očiju ljudi. Samo tada možemo vidjeti zapravo blagoslove koji prate takve patnje i moramo ih prihvatiti u skladu s velikim otajstvom Božjeg nauma s nama ljudima.

Razmislimo danas o tome koliko ja mogu razumjeti smisao Isusovog trpljenja, patnje i žrtve kao i svoje osobne.

Molimo se Duhu Svetom tražeći ovu milost i neka nas Gospodin uvede u ovo duboko otajstvo naše vjere.

Danas stojim podno križa moj Isuse, poput Marije tvoje i naše Majke, Ivana i Marije Magdalene. Tiho u srcu razmišljajući  i divim se velikom otajstvo naše vjere. Vidim Tebe moj Isuse, pretučena, u modricama, izrugana, popljuvana i odbačena od ovog strašnog svijeta. Ali isto tako vidim svu milost i milosrđe kako teku iz Tvoga ranjenog Srca.

Okupaj ovaj svijet u svojoj milosti, dragi Gospodine, jer samo jedna kapljica tvoje Presvete Krvi može cijeli svijet spasiti!

Izlij svoje milosrđe na mene i cijeli ovaj svijet.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. lipnja 2023.

Anđeli čuvari

Naš anđeo čuvar nam svakodnevno pomaže, ali prečesto im zaboravimo zahvaliti za ono što rade!

Prema Katekizmu Katoličke Crkve, prisjetimo se koliko je bila divna namjera Božje Providnosti kad je povjerio anđelima misiju čuvanja nad cijelim čovječanstvom, i nad ljudskim bićima, da ne bi postali žrtve teške opasnosti s kojima se susreću.

U ovom zemaljskom životu, kada djeca krenu putem stranputica, prepreka i zamka, njihovi roditelji vode računa da pozovu pomoć na vrijeme od onih koji se mogu pobrinuti o njima i priskočiti im u pomoć u njihovoj nevolji.

Na isti način je i naš Otac na nebu zapovjedio svojim anđelima da bdiju nad nama i priteknu nam u pomoć, tako da, zaštićeni anđeoskom pomoći i brigom, možemo izbjeći zamke na našem putu, pokoriti naše strasti i, pod anđeoskim vodstvom, slijediti uvijek ravnu i sigurnu cestu koja vodi u Raj…

Svatko od nas je povjeren na brigu o anđelu.

Zato moramo imati živahnu i duboku pobožnost prema vlastitom Anđelu Čuvaru i trebali bismo često s povjerenjem ponavljati dragu nam molitvu koju smo učili u danima našeg djetinjstva, a svi ju znamo: Anđele čuvaru, mili…!

Tijekom našeg zemaljskog hodočašća često možemo biti kušani da se suočimo s pravim zlom, ili pak gnjevom ljudi koji nam mogu nastojati nanijeti štetu, ali naš anđeo čuvar je uvijek prisutan, nikad ga ne zaboravimo i uvijek se sjetimo obratiti molitvom njemu, jer je postavljen da nas prati na putu vjere i da nas zaštiti od duhovne i fizičke štete.

MOLITVA ANĐELU ČUVARU

O najvjerniji suputniče, kojeg je Bog odredio da pazi na mene, kao mog vodiča i mog zaštitnika, uvijek uz mene. Kakvu zahvalnost mogu ponuditi za tvoju ljubav, postojanost i zaštitu?

Pazi na mene u snu; tješi me u tuzi; podigni me kad padnem; otjeraj opasnost; pripremi me za budućnost; tjeraj me od grijeha; potiči me da činim dobro; da činim pravu pokoru i pomirim se s mojim Bogom.

Hvala ti na pomoći moj vjerni pratitelju i daj da nikada ne zaboravim na tvoju prisutnost.

Molim te, hrabri u nevolji; zaštiti me u opasnostima; i pomozi mi u iskušenjima, da im se ni u jednom trenutku ne predam i ne pokleknem.

Prinesi u Svetoj Misi Božanskom Veličanstvu sve moje molitve, riječi i djela, i isprosi za mene milost da umrem u Božjem prijateljstvu, i da tako da uđem u život vječni. Amen.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. lipnja 2023.

Konteplativna molitva

Vjera je ključna za naš molitveni život!

Trebamo ući u svaki trenutak molitve prepoznajući našu potrebu za produbljivanjem naše vjere i priznavanjem da je Bog onaj komu mogu sve predati. Dobro je svojim riječima ili mislima, reći iz svega srca:” Gospodine pomozi ukloniti moj nedostatak povjerenja, moj nedostatak vjere. Ako, Gospodine, još uvijek vidiš obeshrabrenje u meni, moju mlakost, onda neka svaka sumnja, nedostatak vjere i mlakost nestanu, otkloni od mene Isuse sve što priječi biti u tvojoj milosti i usadi u mene pravu i istinsku vjeru.”

Da bismo postali osoba molitve, moramo uložiti sve napore kako bismo uvijek živjeli u Božjoj prisutnosti. Ako tako živimo, postoji svaki razlog da vjerujemo da se naš život postupno može promijeniti na bolje, živjeti s Kristom i na ovom svijetu.

To nam Duh Sveti omogućuje, a takav način molitve postat će način života. Ako se Božja prisutnost nastani kroz stalni duh unutarnje molitve, trebali bismo se naći sve spremniji ući u ozbiljniji oblik molitve koji bi trebao biti dio svakog kršćanskog života. Duh Sveti nas poziva da se molimo svakog trenutka.

Svaki dan molitveni život svećenika sastoji se od četiri oblika molitve: Časoslova, osobne molitve i pobožnosti, svakodnevne krunice i meditativne molitve. Posebno se potrebno preporučiti Duhu Svetom, Presvetom Srcu Isusovu, i Mariji Bezgrešnoj.

Naša svrha za ući u takvu molitvu jest iskoristiti potrebno vrijeme za ljude koji su me zamolili da se pomolim za njih, tako i za ljude za koje znam da trebaju molitvu. Naravno, potrebno se moliti i za sebe i za svoje potrebe.

Jednostavno, Bog želi da svi uzmemo vrlo osoban pristup molitvi; drugim riječima, želi da budemo sami kada razgovaramo s njim, izaći iz ovog svijeta i povezati se s Nebom.

Meditativna molitva traži od nas da damo sve od sebe da odaberemo odgovarajuće vrijeme i mjesto, osobito pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, kako bismo mogli iseliti iz tolike buke koja nas okružuje, naše svakodnevne rutine i dati trenutak isključivo Bogu.

Poziva nas da mirno sjedimo u ugodnom položaju koji nam još uvijek omogućuje da budemo svjesni svega.

Odaberite odgovarajuće vrijeme za meditativnu molitvu tako što ćete je zakazati kada se nađete spremni za predah i za provođenje smislenog vremena s Bogom bez ometanja i buke.

Zatim je potrebno razbistriti naše misli koje kada počnemo moliti koje jednostavno naviru. Naposljetku, uzimamo trenutak da otkrijemo Krista koji prebiva u nama. U Božjoj nazočnosti nema maski, skini onda masku sa svoga srca i duše, Krist nas želi susresti onakvima kakvi doista jesmo.

Pokušajte dati barem petnaest minuta ovom molitvenom iskustvu.

Duh Sveti nas uči moliti, prati nas kroz molitveno iskustvo, a također nam daje do znanja kada je vrijeme za kraj.

Osobno smatram da je pola sata tihe molitve pravo smisleno iskustvo. Međutim, budite otvoreni za molitvu za kraće ili duže vrijeme ovisno o vašoj potrebi.

Budite svjesni svog raspoloženja prilikom ulaska u molitvu. Važno je prepoznati naše raspoloženje, znajući da nas Bog vidi i prihvaća nas takve kakvi jesmo, no uvijek s ciljem da se obratimo.

Meditativna molitva naš je poziv Gospodinu da govori našem srcu kako bi on htio: “Govori, Gospodine, sluga tvoj sluga sluša.“

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne