Duhovni poticaj Živo vrelo od. 7. do 12. studenog 2022. – fra Ivan Hrkać

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 7. do 12. studenog 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Ivan Hrkać, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, koji je na službi župnog vikara Župe sv. Jakova u Međugorju.

Duhovni poticaj Živo vrelo 12. studenog 2022.

Gospodin – temelj i oslonac života

Što će nas danas pokrenuti, što će nam danas biti oslonac, na što ćemo položiti nadu ovog dana? Da bismo hrabro krenuli naprijed potreban je temelj, potreban je čvrst oslonac, potrebno je znati koga slijedimo i tko nam čuva leđa. Neka nas ovog dana dotakne i potakne ova rečenica: “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.

Od nas se traži vjera, djelatna vjera koja se očituje po našem životu. Prihvatiti u život Gospodinovu tvrdnju da je s nama u sve dane, da je s nama i u ovome danu, znak je naše vjere, našeg pouzdanja i ljubavi prema Bogu. Tako snažno zvuči ta tvrdnja- Ja sam s vama, ne ostavljam vas, svaki dan sam s tobom!

Zapitajmo se: jesam li ja svaki dan uz Gospodina? Želim li biti svakog dana u njegovoj prisutnosti? Danas odaberi Gospodina za svoj životni temelj, za svoj životni oslonac, za svoju životnu nadu! Odvaži se!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. studenog 2022.

Post

Ima li u sebi post

Kakvu nutarnju ili vanjsku vrijednost

Nadam se da ću kroz post

Izbaciti nepotrebnu napetost

Čemu teži post

Ruši li ili gradi most

Za kvalitetan post

Trebaju mi volja, vjernost i ustrajnost

Sigurno će se kroz post

Izraziti moja (ne)postojanost

Provest će me post

I kroz vjere prokušanost

Može li post

Usavršiti koju krepost

Pokazuje li post

Moju životnu (ne)spremnost

Hoće li me post

Naučiti osluhnuti tuđu nijemost

Prstom upire post

Na svaku navezanost

Koliko puta mi je post

Trubila i upozoravala na opasnost

Potiče li me post

Na kršćansku milosrdnost

Vjeruj da ćeš kroz post

Skinuti maske za licemjernost

Moli ustrajno kroz post

Za budnost i mudrost

Nauči da post

Upućuje na ljubaznost i darovanost

Zazovi kroz post

Da ti Bog udijeli hrabrost

Molitva, pokora i post

Lijek za duhovnost

Molitva, pokora i post

Ključ za svetost


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. studenog 2022.

Čini dobro najmanjima

Započinjući još jedan novi dan sa svojim kršćanskim poslanjem, potrebni smo duhovnog poticaja. A gdje danas potražiti neiscrpno živo vrelo Božje prisutnosti? Odgovor je jednostavan-na svetoj misi. Tu sigurno nećemo pogriješiti. Greška se može dogoditi samo ako nakon svete mise ne uvidimo Božje lice na ulicama svoga grada, u onima odbačenima, siromašnima, napuštenima, gladnima i žednima.. Neka nas ovog dana dotakne i potakne ova rečenica:  `Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!` (Mt 25,40)

Da bismo činili ono što Gospodin od nas traži trebamo imati otvorene oči, otvoreno srce, otvorene ruke na pomoć onima najmanjima, onima najpotrebnijima. Za toliku i takvu otvorenost moje oči trebaju vidjeti drugoga, a ne gledati samo svoja posla; moje srce treba otvoriti vrata onima koji nemaju dom, a ne zakapijati svoje srce svim mogućim ogradama da nam se nitko ne primiče; te moje ruke trebaju biti otvorene da nekoga prime u zagrljaj, a ne prekrižiti ih ili staviti iza leđa jer to se mene ne tiče i ja tu ne mogu pomoći.

Odvaži se činiti dobro najmanjima!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. studenog 2022.

Budi čuvar

Svakog dana u nekome ili nečemu tražimo motivaciju. Potrebna nam je motivacija kako bismo lakše izdržali sve nalete koje nam život neminovno donosi. Dopustimo, stoga, da nas Božja riječ i danas motivira, kako bismo u svoj posao i dnevne dužnosti ostali povezani s Božjom prisutnošću. Neka nas ovog dana dotakne, potakne i motivira ova rečenica: Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi! (Iv 14,21)

Toliko dobro znamo Božje zapovijedi, toliko ih često i drugima iznosimo kada se ogriješe o njih. Isus nas poziva da imamo otvoreno srce koje je spremno biti čuvar, srce koje je spremno biti čuvar Božjih zapovijedi, i srce koje je spremno biti čuvar brata svoga. Pozvani smo čuvati, brinuti se i živjeti Božje zapovijedi u svojoj svakodnevici. Tek tada smo oni koji su spremni ljubiti Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim te ljubiti bližnje svoje kao same sebe.

Odvažimo se danas biti čuvari, biti budni čuvari Božjih zapovjedi a samim time ljubiti čistim srcem Boga i svoje bližnje!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. studenog 2022.

Otvorenost uha i duha

Da bismo i danas bili dotaknuti i potaknuti, potrebno je imati otvorenost uha da bi Božja riječ doprijela do našeg duha. Zato je važno razvijati osjetljivost svog sluha od svake buke, galame, vike, suvišnih i nepotrebnih riječi koje nas svakodnevno okružuju. Neka nas ovog dana dotakne i potakne ova rečenica: “Ne boj se! Samo vjeruj! (Mk 5,36)

Koji je tvoj najveći strah? Čega se i koga bojiš? Otkuda dolazi tvoj strah, sumnja, nevjera? Koliko je zaista teško uvjeriti se u rečenicu: Samo vjeruj! Zar je to zaista samo? Vjerujem da smo toliko puta čuli da se u Bibliji nalazi točno 365 puta zapisana rečenica: Ne boj se! .. I da bismo svaki dan trebali ponoviti sebi tu rečenicu, taj uskličnik našeg života!

Nakon pažljivo poslušane Božje riječi, koja nas je dotakla preko našeg uha i doprijela do našeg duha spremni smo je prenijeti u našu svakodnevicu. Odvaži se povjerovati toj živoj riječi i budi njenim živim svjedokom!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. studenog 2022.

Božji doticaj i poticaj

Svima nam je potreban poticaj, potrebno nam je svakog dana doći u Božji doticaj. Da bismo bili potaknuti, potrebno je prvo biti dotaknut, dopustiti da nas Netko dotakne, a tko će nas bolje dotaknuti ako ne Božja riječ koja ima takvu moć potaknuti nas i poticati uvijek na dobro. Zato neka nas ovog dana dotakne i potakne ova rečenica: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. (Mt 11,28)

Kome odlaziš kada si izmoren, kada si opterećen, gdje ideš na odmor od svakodnevice, od užurbanosti, od svega što te opterećuje? Gdje ideš u zaklon i kome ideš u zaklon? Odgovori sebi iskreno.. Dođi i vrati se svom Gospodinu, njemu idi u zaklon, odmori se u tihoj Božjoj prisutnosti.

Nakon Gospodnjeg doticaja, nakon takvog zaklona i odmora, spreman si biti svojim bližnjima poticaj, spreman si druge dotaknuti i na dobro potaknuti. Odvaži se i danas budi Božji doticaj i poticaj u ovom svijetu!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne