2.4 C
Međugorje
07.02.2323.

Duhovni poticaj Živo vrelo od 6. do 11. lipnja 2022. – s. Kata Ostojić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 6. do 11. lipnja 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ priprema i kazuje dr. sc. s. Kata Ostojić, školska sestra franjevka Krista Kralja Provincije Svete Obitelji u Hercegovini. Sestra Kata je i ravnateljica ustanova za odgoj i obrazovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Ako ste ih propustili u našem programu, njezina duhovna promišljanja donosimo ih i u nastavku.

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. lipnja 2022.

Koliko sam propovjednik Božje riječi

U današnjem Svetopisamskom tekstu Matej evanđelist nam poručuje;

U ono vrijeme: Reče Isus apostolima: »Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte! Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa. Ta vrijedan je radnik hrane svoje. U koji god grad ili selo uđete, razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite sve dok ne odete. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju. Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati.
Riječ je Gospodnja.
(Mt 10, 7-13)

Isus i nas učenike učenike današnjice šalje propovijedati Radosnu vijest. Pitam se, koliko sam stvarni propovjednik Božje riječi? Propovjedam li nešto drugo? Moraliziram li ili sam oštri kritičari sadašnjih prilika u svijetu? Je li moja reakcija na pandemiju bila širenje straha, nepovjerenja ili je bila širenje Radosne vijesti? Je li Isusova poruka danas za meneRadosna vijest?

Svi smo mi pozvani biti nositelji kršćanske radosti. Samo istinski tražioci Krista koji u potpunosti ispunjava čovjekovu želju za srećom mogu biti i poslanici Radosne vijesti u ovom nemirnom svijetu.

Nažalost i mi koji smo Kristovi jako puno držimo se materijalnih dobara, trudimo se imati više. Svjedoci smo kako svoju osobnu kao i zajedničku  sreću stavljamo u materijalne stvari, a Isus nas podsjeća kako se trebamo odvojiti od materijalnog a držati se Njega i biti nositelji evanđeoske poruke u svijetu.

Ne dopustimo da susrećemo ljude slomljeni od patnje i boli, a da im ne pomognemo jer smo mi kršćani pozvani pomoći onoma čije smo križeve poslani pomoći nositi. Jer samo ćemo tako biti evangelizatori radosne vijesti.

Dragi prijatelji, besplatno primismo, besplatno dajimo!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. lipnja 2022.

Kad prepoznamo Boga, postajemo druge osobe

Stani u gori pred Gospodina.

Čitanje Prve knjige o Kraljevima:
U one dane: Dođe Ilija na Božje brdo Horeb, uđe u neku pećinu i prenoći u njoj. I gle, eto k njemu riječi Gospodnje. Glas mu reče: »Iziđi i stani u gori pred Gospodinom. Evo Gospodin upravo prolazi.« Pred Gospodinom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Gospodin nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Gospodin nije bio u potresu; a poslije potresa bio je oganj, ali Gospodin nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora. Kad je to čuo Ilija, zakri lice plaštem, iziđe, i stade na ulazu u pećinu. Tada mu progovori glas i reče: »Što ćeš ovdje, Ilija?« On odgovori: »Revnovao sam veoma gorljivo za Gospodina nad Vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i mačem poubijali tvoje proroke. Ostadoh sam, a oni traže da i meni oduzmu život.«

Gospodin mu reče: »Idi, vrati se istim putem u damaščansku pustinju. Kad dođeš, pomaži ondje Hazaela za kralja aramskog. Pomaži Jehuu, sina Nimsijeva, za kralja izraelskoga, i pomaži Elizeja, sina Šafatova, iz Abel Mehole, za proroka namjesto sebe.«

Riječ Gospodnja.

Poštovani i dragi slušatelji koliko smo se puta i mi sklonili u jednu špilju te se poput Ilije zapitali: Gdje je Bog? Zar nas je i on koji nas je stvorio ostavio? I pred našim očima nižu se slike rata, potresa, poplava, vihora, oluje te nam se često čini da Boga nema. Zapitajmo se kad mi u svojemu životu prepoznajemo Božju blizinu, čujemo li ga u blagom lahoru. Naš Bog je onaj koji nam je blizu u našim bližnjima, on govori srcu, nije nenasilan. Ilija prepoznaje Boga, osjeća da mu govori: Idi, vrati se! Ja sam s tobom!

Kad prepoznamo Boga u svom životu mi postajemo druge osobe. U nas ulazi Božja snaga, postajemo poput Ilije osobe  povjerenja puni poleta i snage. I mi trebamo kao Ilija shvatiti svoj poziv i svoj zadatak u ovomu svijetu. Nismo li i mi često pred krahom, a pozvani smo biti hrabri i neustrašivi poput Ilije. Naša vjera u živog Boga treba nas drži kako bi bili kadri suočiti se sa svim što nam Gospodin pošalje.

Dragi prijatelji, otvorimo uši svoga srca i čujmo Boga koji  nam najglasnije govori kad šapće, kad nježno kuca na vrata našega srca, kad nas želi izvesti iz vlastitoga mraka, iz potištenosti vraćajući nas na pravi put.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. lipnja 2022.

Isus želi korjenitu promjenu našega srca

Mt 5, 20-26

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu. Ako tko bratu rekne: ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. Ako tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu. Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.«
Riječ Gospodnja.

Dragi prijatelji, koliko god puta smo čuli ovaj Isusov govor on je uvijek nov i aktualan, upućen nama danas kao i nekoć učenicima…

Isus nam nudi novu perspektivu koja u prvi plan stavlja pravednost, a ne ispunjenje zakona; koja propitkuje ono što je nužno potrebno, a ne samo ono što je dopušteno.

Isusova nas poziva na obraćenje, On želi korjenitu promjenu našega srca.

Pravednost nas Isusovih učenika današnjice  treba nadmašiti pravednost pismoznanaca i farizeja koji su ne samo Isusovi nego i naši suvremenici.

Naš Isus je onaj koji poput brižnog oca savjetuje svoju djecu riječima “a ja vam kažem” što drugo želi nego da mi Njegova djeca budemo poput Njega…

I mi se često  bezrazložno srdimo, narušavamo harmoniju bratske i prijateljske ljubavi. I danas, kao i u Isusovo doba, riječ „glupan“ je bolna riječ prezira i pogrde. Oni koji su ovu riječ koristili bili su odgovorni Vijeću, komu mi danas odgovaramo kad vrijeđamo riječima, djelima….Kad vrijeđamo one koji su naši, koji nas vole, koje nazivamo luđacima …. Isus nas upravo očinski opominje da ovakav govor ne priliči njegovima.

Dragi prijatelji,
Neka naš život bude siguran put koji vodi u kraljestvo nebesko….


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. lipnja 2022.

Neka nas kao i Iliju Proroka Bog krijepi i uzdiže u vjeri

Čitanje Prve knjige o Kraljevima:
U one dane: Presuši potok gdje je bio sakriven Ilija, jer nije bilo kiše u svoj zemlji. Tada Iliji dođe riječ Gospodnja: »Ustani, idi u Sarfatu sidonsku i ondje ostani. Evo, ondje sam zapovjedio jednoj udovici da te hrani.«

Ustade on i krenu u Sarfatu. Kada je stigao do gradskih vrata, neka je udovica onuda skupljala drva; on je zazove i reče: »Donesi mi malo vode u vrču, da pijem!« Kad je pošla da donese, on viknu za njom i reče joj: »Donesi mi i malo kruha u ruci!« Ona odgovori: »Živoga mi Gospodina, tvoga Boga, ja nemam pečena kruha, nemam do pregršti brašna u ćupu i malo ulja u vrču. I evo kupim drva, pa ću otići i ono pripremiti sebi i svome sinu, da pojedemo i — umremo.«

Ali joj Ilija reče: »Ništa se ne boj. Idi i uradi kako si rekla; samo najprije umijesi meni kolačić, pa mi donesi; a onda zgotovi za sebe i za svog sina. Jer ovako govori Gospodin, Bog Izraelov:
U ćupu neće brašna nestati
ni vrč se s uljem neće isprazniti
sve dokle Gospodin ne pusti
da kiša padne na zemlju.«

Ode ona i učini kako je rekao Ilija; i za mnoge dane imadoše jela, ona, on i njen sin. Brašno se iz ćupa nije potrošilo i u vrču nije nestalo ulja, po riječi koju je Gospodin rekao preko svoga sluge Ilije.

Riječ Gospodnja.

On je asket kojega ime u hebrejskom jeziku znači „Jahve je moj Bog“. Za proroka Iliju možemo reći kako je on Svjedok je Boga živoga. Ilija čuje riječ i poslušan je istoj riječi to jeste Bogu koji nalazi načina i hrani.

Ali joj Ilija reče: »Ništa se ne boj. Idi i uradi kako si rekla; samo najprije umijesi meni kolačić, pa mi donesi; a onda zgotovi za sebe i za svog sina.

Kod ove udovice vidimo kako je imala vjeru koja je izgrađivala njen osobni odnos s Bogom, te je s povjerenjem u njega doživjela susret s Ilijom. Ova žena primjer je providonosne, vjerne Božje ljubavi jer se ne boji dijeliti s prorokom posljednje što ima.

Neka i nas u našoj današnjici kao i Iliju Proroka Bog krijepi i uzdiže u vjeri.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. lipnja 2022.

Blažena Djevica Marija čuje, razumje i prihvaća Božju volju

Kratki ulomak iz Knjige postanka:
Gospodin, Bog, zovne čovjeka: »Gdje si?« reče mu. On odgovori: »Čuo sam tvoj glas u vrtu, ali se pobojah jer sam gol pa se sakrih.« Nato mu reče: »Tko ti otkri da si gol? Da nisi jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti?« Čovjek odgovori: »Žena koju si mi dao — ona mi je dala sa stabla pa sam jeo.« Gospodin, Bog, reče ženi: »Što si to učinila?« »Zmija me prevarila, pa sam jela« odgovori žena.

Nato Gospodin, Bog, reče zmiji: »Jer si to učinila, prokleta bila među svim životinjama i svom zvjeradi! Po trbuhu svome puzat ćeš i zemlju jesti sveg života svog! Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene,između roda tvojega i roda njezina: On će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.« Svojoj ženi čovjek nadjene ime Eva, jer je majka svima živima.

Drugi vatikanski sabor, u svojoj konstituciji o Crkvi Lumen gentium veliki dio posvećuje Blaženoj Djevici Mariji čiji spomendan slavimo današnjom svetkovinom Marije Majke Crkve, nju je dobri Bog izabrao da bude ne samo Njemu nego svakomu  tko je Njegov Majka.

Blažena Djevica Marija je ona koja čuje, razumje te predano prihvaća Božju volju.

Kao i svaka Majka Marijina nenametljivo prihvaća svoju čvrstu i odgovrnu ulogu Majke. Ona se ne da prevarati, ona je ona koja bdije nad svojom djecom… Ona je ona koja ide za križom… Koja osluškuje i čuje… koja majčinskom nježnošću potiče i usmjerava.

Svedoci smo kako je i u našem Hrvatskom narodu Marija majka kojom se s punim pouzdanjem obraćamo, utječemo, kojoj hodočastimo u Međugorje, Olovo, Sinj kao i mnoga druga draga mjesta moleći  njen majčinski zagovor, zaštitu i pomoć…

Neka nam svima današnja svetkovina Marije Majke Crkve bude ispunjena ljubavlju i mirom.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne