Duhovni poticaj Živo vrelo od 23. do 28. kolovoza 2021. – fra Zlatko Ćorić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10 i 17:30. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovaj tjedan od 23. do 28. kolovoza, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Zlatko Ćorić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, trenutno na službi u Širokom Brijegu. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova duhovna promišljanja pročitajte/poslušajte i ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 28. kolovoza 2021.

Milost – Boga gledati na zemlji

„Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta“, riječi su koje svećenik izgovara za vrijeme euharistije i to pred sami čin svete pričesti dok u rukama drži živoga Krista Gospodina. Kako su samo te riječi snažne, a koliko često na njih ne skrećemo pozornost.

Kolika je samo milost dana čovjeku da već ovdje na zemlji može Boga gledati i okusiti, kolika je samo milost dana svećeniku da u svojim rukama drži Boga koji je te iste ruke stvorio. Jaganjac prolijeva krv, koja jedina ima snagu da odnese grijehe cijeloga svijeta, žrtvovan je da se nama daruje kao hrana za život vječni. Jednom jedinom svojom žrtvom Krist dokida sve životinjske žrtve Starog saveza. Jaganjac je ponizan i ne opire se pred onima koji ga prinose za žrtvu jer je Njegova žrtva čin vječne ljubavi.

Njegova žrtva skida zastor grijeha između neba i zemlje i otvara nam put vječnog spasenja. Blago tebi čovječe jer si pozvan na vječnu gozbu Jaganjčevu. Blaguj na toj gozbi kruh života, blaguj Jaganjca da ozdravi duša tvoja. Usmjeri svoj pogled prema Jaganjcu i nasljeduj Ga jer on nosi stijeg pobjede nad smrću i želi te uvesti u prostranstva života vječnoga.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 27. kolovoza 2021.

Tko ne oprašta, u svoje srce unosi nemir

„Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam“, riječi su našeg Gospodina Isusa koje nudi kao odgovor apostolu Petru kada ga pita kolika puta treba oprostiti svome bratu. Isus kroz svoj odgovor Petru želi i svima nama reći da oprost poput ljubavi nema mjeru jer i on sam je najveći čin ljubavi koji nekome mogu pružiti. Čin oprosta na koji na Isus poziva nije nimalo lagan zadatak, zapravo je i nemoguć ako u njemu ne sudjeluje Božja milost.

Prvi korak koji vodi oprostu je moj osobni odnos s Bogom koji je meni oprostio moje prijestupe i pogreške. Nepraštanje je pak put koji nema budućnosti, put bez cilja i rupa bez dna. Nepraštanjem se svaki dan sve više i više ruši odnos ljubavi koja je naš jedini poziv, Ljubiti Boga i ljubiti bližnjega svoga. Onaj koji ne oprašta u svoje srce unosi nemir koji ga trajno prati, stavlja na svoja leđa bespotrebni teret koji je pretežak za nositi. Noseći vreću srdžbe čovjek blokira djelovanje Božje milosti kroz svoj život.

Teret svaki novi dan postaje sve teži jer se čovjek sve više udaljava od Kristove ljubavi. Zato čovječe ne dopusti da sunce zađe nad tvojom srdžbom, traži mir i za njim idi, od srca uvijek oprosti svome bratu i izmiri se s njim prije nego prineseš dar na žrtvenik. Svaki svoj nemir i nepraštanje predaj u ruke svome Bogu da ti On koji je Ljubav dadne više ljubavi prema drugima. Tereti i okovi ti nisu potrebni, dopusti svome Bogu da te za oprost i ljubav oslobodi. Neka on skine lance koji vežu tvoje ruke da ne možeš drugome pružiti zagrljaj ljubavi, oprosta i mira.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 26. kolovoza 2021.

Sloboda i ljubav dobivaju smisao tek kada se daruju

Budi volja Tvoja. Riječi su ovo koje često nesvjesno ponavljamo kada molimo najljepšu molitvu koju nas je Krist naš Gospodin naučio, molitvu Očenaša. Izgovaranjem ovih riječi mi zapravo cijeli naš život predajemo u Božje ruke, dajemo Bogu slobodu da čini s nama što je Njegova volja, te mu se tako potpuno predajemo. Na svijetu ne postoji nijedna ljepša niti snažnija molitva od ove. Moleći za Božju volju mi kao da Bogu svom govorimo da ga volimo svim svojim bićem, te da smo mi potrebni jedino Njegove ljubavi. Mi Bogu zapravo vraćamo ono najveće što mu možemo dati, a on nam je to sam darovao, našu slobodnu volju. Sloboda  je najveći Božji dar i dokaz Njegove bezuvjetne ljubavi, ljubavi koja ne traži da bude uzvraćena već svoje ispunjenje pronalazi već u darivanju. Ako ljubav koja se dariva, za sobom pod ruku ne vodi slobodu onda njeno ime nije ljubav. Sloboda i ljubav dobivaju potpuni smisao tek kada se daruju drugima, inače brzo uvenu poput najljepšeg cvijeta koji se ljubomorno čuva u kutiji. Stoga čovječe prepusti Gospodinu putove svoje, u Njega se uzdaj i On će sve voditi. Svakodnevno  Kristu predaji svoj život jer on je za tebe svoj po Očevoj volji položio. Umro je na križu da te od ropstva grijeha oslobodi i otvori ti put u svoje kraljevstvo.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 25. kolovoza 2021.

Euharistija je najveći dar čovjeku

U trenutcima dok ovo slušaš i čitaš negdje daleko na čudesno stvorenom svijetu Krist silazi na oltar i daje se kao hrana za život vječni. Negdje se upravo u ovim trenutcima spajaju nebo i zemlja i kliču anđeli nebeski zajedno s pukom pjevajući, svet, svet, svet. Plodovi zemlje i trsa po sili i snazi Duha svetoga postaju nam kruh života i piće duhovno.

O kako je to veliko otajstvo, kada vrijeme stane, a čovjek se pokloni pred Bogom koji dolazi kao dar s neba da nahrani moju i tvoju dušu. Dolazi kao okrepa duši našoj umornoj od čežnje za Njim. Sveti Franjo Saleški nas poučava, „Kad pčela skupi rosu s neba i zemaljski najslađi nektar s cvijeća, pretvori je u med, a zatim požuri u svoju košnicu. Na isti način, svećenik, uzevši s oltara Sina Božjega (koji je poput rose s neba i istinski Marijin sin, cvijet našega čovječanstva), daje vam ga kao ukusnu hranu.”

Stoga razmišljaj često o Euharistiji jer je ona najveći dar čovjeku, osluškuj vapaje svoje duše koja čezne primiti Boga živoga u svetoj pričesti. Idi često, što češće na svetu misu, jer ona je predokus neba koje iščekuješ. Operi se od grijeha i u bijeloj haljini pristupi oltaru Gospodnjem blagovati kruh života vječnoga. Tvoja duša disati će tako Krista, iščekujući trenutak kada će biti i trajno ostati s Njim u Njegovu kraljevstvu.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 24. kolovoza 2021.

Bitno je oku nevidljivo

„Sve prolazi samo Bog ostaje isti“, ističe nam sv. Terezija Avilska. Prolaznost i promjenjivost su obilježja smrtnog čovjeka. Poput daška je čovjek i dani njegovi kao sjena nestaju, jutrom cvate i sav se zeleni, a uvečer već se suši i vene. Tisuću godina u očima Gospodnjim je poput dana što već minu.

Sjeti se čovječe da si prah, sjeti se da je propadljivo sve što vidiš svojim očima i da je bitno samo oku nevidljivo. Sloboda je u neimaštini, a ne u posjedovanju zemaljskog blaga, sloboda je prostor gdje se susreće Božja bezuvjetna ljubav.

Izdigni svoj pogled iznad nebeskog svoda koji zastire tvoju vječnost, jer nisi stvoren da propadneš nego da vječno živiš, tvoja duša jednom stvorena nikad ne umire.

Usmjeri svoje srce prema bezvremenskom i vječnom gdje te tvoj Bog čeka s vječnom nagradom.

Ne utrkuj se s vremenom, nije važno trčati brzo, nego ići pravim putem koji vodi u vječnost, putem kojim je tvoj Učitelj hodio.

Ne osvrći se natrag, na ono što je prošlo da opet ne žališ za onim što te tek čeka. Gledaj naprijed prema svome cilju gdje te tvoj Bog čeka, gledaj naprijed prema mjestu gdje ne postoji vrijeme, prema mjestu gdje te ništa neće odvući od ljubavi Božje.

Ne navezuj se na ovaj svijet, jer tu si samo prolaznik, s njega ćeš zasigurno jednom otići.

Razmišljaj radije o vječnoj radosti za kojom čezne duša tvoja, o radosti koja nije ograničena vremenom trajanja, jer tamo gdje se ona nalazi vrijeme ne postoji. Tu ćete se jednom naći licem u lice, ti i Bog tvoj.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 23. kolovoza 2021.

Grijeh je najgora guba naše duše

“Primite Duha Svetoga! Kome oprostite grijehe opraštaju im se, kome zadržite zadržani su im” (Iv 20,22-23). Riječi su ovo našeg Gospodina Isusa kojima uspostavlja sakrament sv. ispovijedi. Isus daje vlast svojim učenicima da u njegovo ime opraštaju grijehe narodu, a to i danas čini preko svojih svećenika.

Isus poznaje naše slabosti i sklonost grijehu koji kalja našu dušu te nam nudi svoju milost i ozdravljenje. Grijeh je najgora guba naše duše, on je prašina koja zastire svu njenu ljepotu i sjaj. Ispovijed je milost kojom naši grijesi bivaju oprani snagom i ljubavlju Duha Svetoga. Ta milost je prisutna u svim svetim sakramentima i ona nas preporađa da iz stare grešnosti prijeđemo u novi život.

Onaj tko se ne pere od grijeha u kupelji svete ispovijedi ubrzo biva sve više sklon grijesima koji ne dopuštaju prolazak Božje milosti u čovjekov nutarnji život. Čovječe probudi se i redovito peri svoju dušu na izvoru Božje ljubavi bez koje ne možeš živjeti i baštiniti život vječni. Na svadbenu Gozbu Jaganjčevu moći ćeš ući samo u čistoj bijeloj haljini svoje duše. Budi uvijek pripravan i svečano odjeven jer blago onima koji su pozvani na Gozbu Jaganjčevu.

 

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne