Duhovni poticaj Živo vrelo od 5. do 10. prosinca 2022. – don Ivan Bijakšić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 5. do 10. prosinca 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao don Ivan Bijakšić, koji je na službi župnika u župi Ravno te župnog upravitelja župe Trebinja u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova svakodnevna promišljanja donosimo i na web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. prosinca 2022.

Biti zahvalan Isusu!

Kako se bližimo završetku svetog vremena došašća, osjećamo sve veću potrebu zahvaliti Isusu za sve. Nažalost, često smo nezahvalni, stoga nam primjer deset gubavaca može pomoći da promislimo o našoj osobnoj zahvalnosti.

Deset gubavaca je došlo Isusu, stajalo na daljinu, povikao: “Isuse, Učitelju! Smiluj nam se!”.

Gospodin je znao njihovu muku i stanje odbačenosti pa ih je sve izliječio. Ali bit ovog Isusovog čuda nije toliko samo iscjeljenje koliko je zahvalnost koju ispovijeda samo jedan od deset.

Ovaj događaj iz Evanđelja odnosi se i na nas.

Samo se jedan vratio, proslavio Boga, pao pred Isusove noge i zahvalio mu. Kakvo divno svjedočanstvo zahvalnosti!

Svu milost koju primamo od Gospodina ponekad shvaćamo na način kao da smo mi to zaslužili, a ne kao milosrdni dar. Kada se to dogodi, postajemo više poput ostalih devet koji nisu pravilno izrazili svoju zahvalnost Isusu.

Prije svega, valja napomenuti da izražavanje zahvalnosti Bogu nije učinjeno jer Bog treba naše priznanje. On ne ovisi o našoj zahvalnosti da potvrdimo njegovu Božansku moć i snagu.

Međutim, dati slavu Bogu je neophodno. To je bitno jer nam je potrebna ova vrlina/krepost zahvalnosti kako bismo se svakodnevno podsjećali da je sve što primamo od Boga nezaslužni dar. Ne možemo zaslužiti njegovu ljubav i milost. Ne zaslužujemo to. Ali on je izabrao da ga daruje svejedno iz milosti. A jedini odgovarajući odgovor na milost uslišanja te iscjeljenja jest zahvalnost, duboka zahvalnost.

I mi se trebamo vratiti našem Gospodinu. Trebamo ga slaviti s mnogo žara, trebamo doslovno pasti na koljena  pred njim i zahvaljivati mu, iznova i iznova i iznova. To će nam uvijek pomoći da se sjetimo istine da je sve što imamo i sve što jesmo dar od Boga. Nezasluženi dar Njegove milosti.

Razmislite, danas, o dubini zahvalnosti u vlastitom srcu. Ponašate li se često više kao razmaženo i sebično dijete ili redovito opažate milost Božju? Ako vam na bilo koji način nedostaje dar zahvalnosti, onda razmislite o ovom gubavcu. Njegova zahvalnost, najvažniji je dio ove priče. Na kraju je bio krašen daleko više od ostalih devet jer je njegovo iscjeljenje proizvelo vjeru i upravo ta ga je vjera i spasila, ne samo njegovo tijelo već i njegovu dušu. Nastojte spasiti svoju dušu oponašajući vjeru ovog svetog i izliječenog gubavca.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. prosinca 2022.

Marijin dar ovome svijetu!

U vremenu došašća pozvani smo razmišljati o Mariji, Isusovoj maci i našoj.

Razmišljati o Marijinoj vjeri tijekom ovog razdoblja došašća znači biti otvoren za primanje onoga što je primila, ona je Milosti puna, prvi tabernakul u kojem prebiva sam Bog.

Ona je primila dar kojega ne želi zadržati samo za sebe nego ga želi darovati cijelom svijetu.

Prvi dar bio je duboki osjećaj zahvalnosti za toplinu Božje ljubavi koja joj je dana u Kristu. Njegovo rođenje, njegov dolazak na ovaj svijet bio je otkriti puninu Božje ljubavi i Marija je prva vjerovala u tu ljubav i doživjela je u svom životu, „ neka mi bude po Tvojoj Riječi.“ dokaz je za to. Jedan važan dar vjere koji možemo i primiti u došašću i Božiću je duboki osjećaj zahvalnosti za njegovu prisutnost i time potreba da pripremimo svoja srca za moć takvog događaja u našem današnjem životu. Taj kršćanski stav i raspoloženje zahvalnosti najživopisnije se odražava u ulozi Marije – Majke našega Gospodina.

Drugi dar koji je Marija primila bila je milost biti spremna i pažljiva, biti otvorena Bogu. Da nije bila Milosti puna, da je išla po pravilima ovoga svijeta, Kristov dolazak bi zasigurno poremetio njezine planove, njezin život, odnose unutar obitelji i prijatelja, no ona je ipak vidjela kako je Bog preko nje odlučio otkriti svoga Sina, Spasitelja i otkupitelja, pravog Boga i čovjeka.

To je milost koju svatko od nas može primiti kako bi odgovorio u istini i slobodi Božjem zovu.

Dok iščekujemo Kristov dolazak u naše živote, naše obitelji i ovaj svijet,  razmišljajmo o darovima koje je Marija primila, oni mogu biti dio naše vlastite pripreme i odraza Kristova dolaska u naše živote: zahvalnost za našu vjeru i otvorenost da živimo naše zvanja u Kristu s većom vjernošću.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. prosinca 2022.

Biti svjestan Božjeg spasenja!

Svi znamo da je korizma pokorničko vrijeme, vrijeme kada kršćani posebno ulaze u bitku sa svojim grijesima, vrijeme obraćenja. No i došašće također ima pokorničku dimenziju. To je vrijeme u kojem se pripremamo za dolazak Spasitelja Isusa. Ako nismo duboko uvjereni da smo potrebni obraćenja i Njegova spasenja onda je sve uzalud.

„Tako svi postasmo nečisti, a sva pravda naša k`o haljine okaljane. Svi mi k`o lišće otpadosmo i opačine naše k`o vjetar nas odnose.”. (Iz 64, 5)

Kada postanemo duboko svjesni svog grijeha, znamo da ga se moramo osloboditi, jer u protivnom sve ono što nudimo sebi i drugima donekle je zaprljano i nečisto.

Ali onog trenutka kada shvatimo tu činjenicu, prelazimo u adventski duh, očajnički žudeći za Spasiteljem. Postajemo spremni za ono što slijedi: „Pa ipak, naš si otac, o Gospodine: mi smo glina, a ti si naš lončar – svi smo mi djelo ruku tvojih.” (Iz 64, 7)

Svijet je ispunjen divnim stvarima i iskustvima, dubokim radostima i zadovoljstvom. Ali svi znamo da nas ništa ovdje konačno ne može učiniti sretnim.

Primjerice: bez obzira koliko znamo, želimo znati više; bez obzira koliko volimo, želimo veću ljubav; bez obzira koliko ljepote postigli, osjećamo da postoji savršena ljepota koju nismo vidjeli.

Stavovi čekanja, očekivanja, nade i iščekivanja nekako govore o najdubljim željama našeg srca kao i potrebi za obraćenjem, obnovom. Onaj koji s Bogom gradi svoj život imat će mir, te će u svemu prepoznati Božje djelovanje, bit će spreman na obraćenje.

Upravo tako shvatimo i našu borbu sa grijehom i svakim zlom koje nas želi odvojiti od Isusove ljubavi, nisi sam, Isus je tu. On će poput najizvrsnijeg lončara oblikovati tvoj život.

Pripremi me Gospodine Isuse svojom milošću za budućnost, život s Tobom i za Tebe. Dok u sakramentu ispovijedi milostivo opraštaš moje grijehe, još me jače zaštiti od svake opasnosti i zla koje mi prijeti, želeći me odvojiti od tvoje ljubavi. Daj mi snage da se hrabro mogu suprostaviti zloći grijeha kako bi ti mogao služiti u čistoj savjesti i potpunoj predanosti. Amen!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. prosinca 2022.

Približiti se Gospodinu!

Bog nas želi približiti sebi, a najbolji način da i mi to učinimo jest  kroz Njegovu Riječ?

Razmislimo, danas, da Bog govori u dubini naše duše svaki dan. A ono što On kaže je sve što je stvarno važno u životu. Došašće je vrijeme, više od bilo kojeg, da obnovimo svoju predanost slušanju, pažljivom i odgovoru. Nemojmo spavati. Probudimo se i marljivo budimo pažljivi prema glasu našega Gospodina.

Unatoč našoj nedostojnosti da budemo dionici Njegove prisutnosti, On nas ipak poziva. Sjetite se svog grijeha i njegovih posljedica. Sve će ovisiti o dubini naše potpune i slobodne predaje Bogu i Njegovoj Božanskoj volji. Želiš li to ipak učiniti? Možeš li napraviti radikalnu i potpunu odluku da odabereš Boga i Njegovu volju bez oklijevanja?

Potrebno je čuti Božji poziv. Jedini način sudjelovanja u izgradnji Božjeg Kraljevstva jest slušati, razumjeti i odgovoriti.

U vašoj molitvi, u dubini vaše savjesti, Bog vam govori. On otkriva da je Njegova misija teška, ali ona koju vrijedi prihvatiti. On će vam pružiti sve što vam je potrebno da biste ga slijedili i ispunili svrhu vašeg života. Bit će s tobom na svakom koraku. Vodit će te, učiti, utješiti i biti s tobom kroz sve. Tvoje “Da” će te u konačnici dovesti do slavne pobjede nad smrću za sebe i za druge. Što ćeš reći?

Ako vas Bog pozove na veliku patnju, ismijavanje, fizičku patnju ili poniženje, odgovor je “Da”. Jeste li spremni prihvatiti bilo što iz ljubavi prema Kristu? Jeste li voljni slijediti Ga bez obzira kamo vodi?

Ponekad je kršćanski hod vrlo težak – nemojte se iznenaditi. Put do svetosti nije prvo radost, to tek dolazi na kraj. Početak puta je kroz križ, patnju i žrtvovanje.

Naravno da je to bolno te zahtijeva nepokolebljivu predanost, posebno tijekom teških i mračnih trenutaka u životu. Jeste li spremni ići sve do Kalvarije? Jeste li voljni voljeti Boga i druge čak i ako je vaš život ispunjen gorčinom i boli?

Razmislite o tim pitanjima i napravite radikalnu odluku da se potpuno predate volji Božjoj bez obzira što to znači. Nemojte se bojati križa. Usmjerite sada svoje oči na križ i recite Isusu “Da” svom snagom.

Postoji velika mudrost u izgovaranju “Da” Bogu.

Bilo bi glupo ignorirati njegov plan. On je Mudrost iznad svake ljudske mudrosti. Bilo bi jako neinteligentno odabrati bilo što drugo osim njegovog savršenog plana. On je ipak Bog savršene ljubavi!

Dođi, Gospodine Isuse, uđi u moj život dublje tijekom ove duhovne obnove u Došašću. Dođi, Gospode Isuse!

Neka ovo bude vrijeme u kojem ću svim srcem tražiti Tvoj glas. Daj mi milost, dragi Gospodine, da se odvratim od mnogih bučnih glasova ovoga svijeta koji žele preuzeti moj život, moju pažnju i daj da se okrenem samo Tebi i prihvatim ono što tražiš od mene.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. prosinca 2022.

Želim biti spreman, kada Isus dođe!

Započeli smo ovo adventsko putovanje, stoga pomalo pripremimo svoja srca i umove za Krista koji nam dolazi, Krista koji je sada prisutan, i koji želi da mu otvorimo vrata svoje duše. Gospodinov poziv u ovomu vremenu viče da budemo aktivni sudionici u životu i naviještanju Njegove Radosne vijesti!

Ono što možemo primijetiti u ovom svijetu jesu krize na svim područjima… ekonomska kriza, ratovi, kriza morala, kriza u vjeri.  Kako uopće možemo onda biti mirni i strpljivi? Kako se izboriti sa svim ovim krizama, a da ne spominjem nutarnju, moju, osobnu.

Ipak, došašće nas potiče da malo zastanemo, usporimo i prepoznamo Božji hod u našim životima.

To se neće dogoditi samo od sebe. Pokušajmo najprije izdvojiti vrijeme za molitvu, proučavanje Božje Riječi, otiđimo očistiti svoju dušu u sakramentu sv. Ispovjedi te aktivno sudjelujmo u sv. Misi,  ovo su prvi koraci da ostanemo budni i spremni za dolazak Gospodina. Neka u mome srcu odzvanja ova rečenica: “Želim biti spreman, kada Isus dođe.”

Evo nam razloga za nadu: Bog uvijek drži svoja obećanja!

Nije nas ostavio nego je došao na ovaj svijet želeći nam pomoći. Isus nije rođen u udobnosti i sigurnosti. Odlučio je podijeliti naša ljudska iskušenja, postajući jedno s nama. Ako slijedimo Kristovo svjetlo, spoznat ćemo i mir i radost iako još ne vidimo puninu njegovih obećanja.

Dođi, Gospodine Isuse, i snagom svoga Duha sve nas ohrabri da budemo budni i budni dočekamo tvoje rođenje i tvoj ponovni dolazak. Svjesni smo naše prolaznosti i kako nam vrijeme odmiče no s nadom da ćemo živjeti s tobom u vječnosti, stoga, daj nam Gospodine mudrosti i znanja da vršimo tvoju volju te ne protratimo dragocjeno vrijeme kao ni talente koje si nam povjerio.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. prosinca 2022.

Vjera u Presvetu euharistiju

“Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod moj krov; samo reci riječ i moj sluga će biti izliječen.” (Mt. 8; 8)

Ova nama poznata rečenica  preuzeta je iz vjere rimskog centuriona. Zamolio je Isusa da ozdravi svog slugu, Isus pristaje da ga izliječi, a satnik uzvikne tu duboku vjeru u Isusa navodeći dvije stvari:

1) On nije dostojan Isusove prisutnosti u svom domu.

2) Njegovo povjerenje da Isus može izliječiti svog slugu jednostavnim izgovorom riječi.

Isus je, naravno, prilično impresioniran vjerom ovog čovjeka i obvezuje ga fizičkim iscjeljenjem satnikova sluge iz daljine. Ali Isus čini mnogo više od iscjeljenja. On također drži ovog čovjeka kao uzor vjere za sve.

Ova lijepa izjava o vjeri satnika koristi se unutar mise da govori o dvama pitanjima vjere u odnosu na euharistiju:

1) Jesmo li dostojni primiti svetu pričest?

2) Želim li iskreno pozvati Isusa da dođe i ozdravi naše duše?

Advent je vrijeme kada posebno razmišljamo o velikoj tajni utjelovljenja. To je vrijeme kada posebno razmišljamo o otajstvu Boga koji dolazi i prebiva s nama i u fizičkom obliku. Iako se to dogodilo prije više od dvije tisuće godina, nastavlja se odvijati na svakoj sv. Misi. I na svakoj sv. Misi pozvani smo izraziti istu vjeru kao i ovaj rimski centurion.

Razmislite, danas, o svojoj vjeri u prisutnost Krista u Presvetoj Euharistiji. Svaka Misa je susret Bogo-čovjeka koji je došao živjeti među nama i živjeti u nama. Ako imamo vjeru ovog centuriona, i mi ćemo biti blagoslovljeni od strane našeg Spasitelja izvan svake mjere.

Gospodine Isuse, vjerujem. Pomozi mojoj nevjeri. Pomozi mi da vidim svoju nedostojnost svaki put kad želim primiti svetu pričest.

I u tom skromnom priznanju, mogu li pozvati tvoju iscjeliteljsku prisutnost u moh život. Isuse, vjerujem u tebe!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne