2.4 C
Međugorje
07.02.2323.

Duhovni poticaj Živo vrelo od 8. do 13. kolovoza 2022. – fra Josip Mioč

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 8. do 13. kolovoza 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Josip Mioč, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije i župnik u Drinovcima. Ako ste ih propustili u našem programu, možete pročitati i poslušati ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 12. kolovoza 2022.

Dobar čovjek prije zamijeti nečiju bijedu, nego nečije zlato

Američki pastor se prerušio u beskućnika te otišao u crkvu od 10.000 članova u kojoj je tog jutra trebao biti predstavljen kao njihov budući pastor.

Prolazio je crkvom punom ljudi, a samo troje njih ga je pozdravilo. Tražio je sitniš da može kupiti nešto hrane, no nitko mu ništa nije dao. Čak su mu savjetovali da ne sjedi naprijed, nego da se makne iza.

Pozdravljao je ljude, no oni su mu uzvraćali s ružnim pogledima punim prijezira. Dok je sjedio na kraju crkve, slušao je crkvene obavijesti. Kada je sve završilo, crkvene starješine su izašle te uzbuđeno predstavili novog pastora: ”Želimo vas upoznati s novim pastorom.” Zajednica je gledala okolo te oduševljeno pljeskala očekujući njegov dolazak.

Beskućnik koji je sjedio otraga, ustao se te se zaputio prema pozornici. Zajednica je usredotočena na njega prestala pljeskati. Otišao je za propovjedaonicu te uzeo mikrofon od starješina, uzeo kratak predah te citirao:

“Nakon toga će kralj reći onima s desne strane: ‘ Dođite blagoslovljeni Oca mog, i primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od postanka svijeta! Jer bijah gladan, i dadoste mi jesti; bijah žedan, i napojiste me; bijah putnik, i primiste me; bijah go, i obukoste me; bijah u tamnici, i dođoste k meni.’”

“Tada će mu reći pravednici:’ Gospodine, kad te vidjesmo gladna pa ti dadosmo jesti, ili žedna pa ti dadosmo piti? Kad li te vidjesmo kao putnika i primismo te? Ili gola pa te obukosmo? Kad li te vidjesmo bolesna ili u tamnici te dođosmo k tebi?’ Kralj će im odgovoriti: Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće.” (Mt 25,34-40)

Nakon ovog biblijskog citata, pogledao je prema zajednici te im ispričao sve što je iskusio toga jutra. Mnogi su zaplakali, dok su mnogi pognuli glave od sramote.

Tada je nastavio: “Danas vidim sastanak ljudi, ali ne i Crkve Isusa Krista. Svijet ima previše ljudi, ali nedovoljno učenika. Kada ćete vi napokon odlučiti postati učenici?” Nakon ove izjave raspustio je bogoslužje do sljedećeg tjedna.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 12. kolovoza 2022.

Mudar čovjek pobjeđuje teškoće, ne one njega

Svi mi nailazimo na razne izazove, poteškoće i prepreke na životnom putu. Pitanje je kako reagiramo, odgovaramo na njih, kako se nosimo s padovima, neuspjesima, kako mijenjamo okolnosti i kako te okolnosti mijenjaju nas.

Jednom, djevojka je otišla posjetiti oca. Bila je tužna i rekla mu je:“Tata, toliko sam umorna od svega, sve je krenulo po zlu na poslu, i u mom privatnom životu, nemam više snage boriti se. Što da radim?”

Njezin otac je odgovorio: “Pokazat ću ti.”

Stavio je tri posude s vodom na vrele ringle – u jednu je ubacio mrkvu, u drugu jaje, a u treću kavu. Nakon nekoliko minuta isključio je štednjak i pitao kćer:

“Što se dogodilo sa svakom od njih?”

– “Mrkva i jaje su skuhali, a kava se rastvorila,” odgovorila je djevojka.

“Naravno,” odgovorio je otac, “ali ako pažljivije razmotrimo, možemo vidjeti da je mrkva, koja je bila tvrda, postala meka. Ali jaje koje je bilo lomljivo i tečnije, sada postalo tvrdo. Oni i dalje izgledaju isto kao i prije, ali iznutra su potpuno drugačiji i to zbog utjecaja iste neprijateljske “sile”.

Isto se događa i s ljudima. Oni koji su djelovali da su jaki izvana, pod pritiskom mogu to izgubiti, ali postoje i oni koji djeluju “lomljivo”, slabašno i nježno, ali su jači i snažniji kada se suočavaju s istim teškim okolnostima. ”

– “A što je s kavom?”

– “Eh, kava je najzanimljivija. Potpuno se rastvorila u novoj, agresivnoj sredini, i – promijenila je. Pretvorila je kipuću vodu u divan, osvježavajući napitak. Kava je kao čovjek koga ne mogu promijeniti različite okolnosti, i umjesto da se mijenja pod pritiskom, on ih pretvara u nešto novo, pronalazi način kako izvući korist i steći nova znanja …

Poanta je u tome da kako reagiraš na teške situacije – u potpunosti ovisi od tebe. To je tvoj izbor.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. kolovoza 2022.

Siromah je onaj koji posjeduje samo novac

Današnji svijet previše je zaokupljen materijalnim dobrima. Sve se mjeri kroz materijalno pa čak i nematerijalne stvari kao što su primjerice dobrota, velikodušnost ili čovjekoljublje. Jedna lijpa izreka veli da je najsiromašniji onaj koji može dati nekome samo novac. Što to možemo darovati, a vrednije je od novca poslušajmo u sljedećoj priči.

Ako uvijek kukate da nemate novaca i kako ste siromašni, zastanite na tren i zapitajte se to opet nakon što pročitate ovu priču. Jer zaista nije sve u novcu i konačno je vrijeme da neki to shvate i primjene na svoj život.

Siromah upita mudraca: “Zašto sam toliko siromašan?”
Mudrac: “Nisi naučio davati.”
Siromah: “Kako mogu kada kad nemam ništa?
Mudrac: “Imaš nekoliko stvari:
LICE kojim možeš dati OSMIJEH,
USTA kojima možeš dati MUDROST I UTJEHU drugima,
SRCE koje možeš OTVORITI za DRUGE,
OČI kojima možeš PROMATRATI DOBRO u drugima,
TIJELO koje možeš koristiti da POMOGNEŠ drugima.
Ti, zapravo, uopće nisi siromašan,
SIROMAŠTVO DUHA je pravo siromaštvo!”

Ako nismo u mogućnsoti nekome darovati novce ne trebamo se uzrujavati. Puno korisnijih i vrijednijih stvari možemo darovati, a ne koštaju ništa. Tvoje bogatstvo nalazi se u srcu, a ne u banci.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. kolovoza 2022.

Dar bliske osobe uvijek je sladak

Jedna lijepa izreka kaže da će naše sutra otkriti kakvo nam je bilo jučer. Najčešće to tako i biva. Budućnost otkrije kakva nam je bila prošlost. Tako i djeca kad odrastaju otkrivaju kakv im je bio odgoj u roditelja. Roditelj nekada osjeća ponos, a nekada razočaranje. Zato ćemo poslušati jednu priču koja nam otkriva da neka nije sve onako kako nam izgleda na prvi pogled.

Slušao sam nedavno jednu prekrasnu meni poučnu priču za koju ne želim da ostane u mom srcu, jer se bojim da ju s vremenom ne zatrpam drugim sadržajem, a da prije toga ne urodi rodom.

Zato, dijelim ju s vama, jer mislim da će i vas dotaknuti dosjetljivost, ljubav i darivanje, baš kao što je i mene dotaknula ova priča svojim ishodom.

Radi se o jednoj djevojčici koja je izlazeći iz vrtića držala u svakoj ručici po jednu jabuku. Majka djevojčice, kada je ugledala  jabuke u rukama svoje djevojčice, sagnula se prema njoj i šapćući je zatražila jednu jabuku. Što se dogodilo?

Curica je podigla svoj pogled prema majci, pogledala ju svojim prodornim plavim okicama, a zatim je brzo zagrizla jednu pa drugu jabuku. Majka je začuđeno pogledala i u jednom trenutku se razočarala pa u sebi pomislila, gdje i kada sam ja to pogriješila u odgoju prema mojoj kćerki? Zamislila se i pogledom kružila oko svojega djeteta. Osmijeh na licu majke se smrznuo i na trenutak nestao.

Međutim, curica koja nije pratila što je majka proživljavala, prišla je bliže k svojoj majci, podigla svoje rukice prema ustima majke, pružila joj jednu od zagriženih jabuka s popratnim riječima; „Majčice, ova je najslađa“!

Ljubav je pobijedila! Djevojčica je majci pružila onu najslađu jabuku.

Suze u očima majke rekle su sve! Zar je potrebno za kraj još nešto reći? Curica je sve rekla!

Zalogaj ljubavi je najslađi zalogaj kojeg možemo pojesti.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. kolovoza 2022.

Mjerom kojom mjerimo nama će se mjeriti

Jedna od češćih tema u našim razgovora su međuljudski odnosi. Mjeri se  sve pa i koliko se ljubavi daruje, a koliko dobije natrag. Najčešće smo zadovoljni svojom količinom ljubavi prema drugima, ali nezadovoljni količinom ljubavi drugih prema nama. Možda će nam pravu istinu o našem zadovoljstvu ili nezadovoljstvu otkriti i sljedeća priča:

Bio jednom jedan seljak koji je prodavao maslac pekaru. Jednoga dana, pekar posumnja u seljaka i odluči izmjeriti maslac kako bi vidio je li mu seljak dao točno jedan kilogram.

Imao je što i vidjeti – bilo je manje maslaca nego što mu je seljak rekao. Toliko se razbjesnio da je tužio seljaka.

Sudac upita seljaka koristi li vagu za mjerenje. Seljak odgovori:

“Poštovani sudac, ja sam jednostavan čovjek. Ne koristim ove moderne vage, ali imam običan kantar.”

Sudac ga onda upita da objasni kako mjeri maslac. Seljak odgovori:

“Poštovani sudac, puno prije nego što je pekar počeo kupovati maslac od mene, ja sam svakoga dana kupovao kilu kruha od njega. Svakoga dana kada pekar donese kruh, ja ga stavim na jedan kraj kantara i odmjerim mu točno toliko maslaca na drugoj strani. Ako je netko kriv, onda je to pekar.”

U životu nam se uvijek sve vrati istom mjerom. Nekim ljudima je nepoštenje prešlo u naviku, tako da više i ne znaju što je istina. Ali koga oni to zavaravaju? Samo sami sebe.

Istina i poštenje su dva dijela jedne cjeline a to je istinski život. Pokušajmo ih ugraditi i u svoje osobne živote.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. kolovoza 2022.

Dopusti da te Bog pronađe

Svaki čovjek u životu traži vrednote, duhovnost, ljubav i sve ono dobro i lijepo što život može ponuditi. Nekada nam to mogu dati i ljudi. Zato čeznemo i tražimo za stvarima što smo izgubili ili za dragim ljudima od kojih smo se rastali. No, naša čežnja je samo polovica onoga što jesmo, trebamo se upitati jel netko i za nama čezne? Jesmo li rješenje nečijih čežnji može nam odgovoriti i sljedeća priča.

Kada je navršila dvadeset jednu godinu, Tammy Harris iz Roanoke u državi Virginiji započela je potragu za svojom biološkom majkom. Nakon godinu dana još uvijek nije bilo uspjeha. Ali nije znala da njezina majka, Joyce Schultz, već dvadeset godina pokušava pronaći nju.

Prema priči koja je objavljena u novinama po cijeloj zemlji, Tammy još nešto nije znala. Njezina majka bila je jedna od njezinih kolegica u trgovini u kojoj je radila!

Jednoga dana Joyce je čula razgovor između Tammy i njezine kolegice o nastojanju da pronađe majku. Uskoro nakon tog usporedile su rodne listove.

Kada je Tammy shvatila da je njezina kolegica koju je poznavala zapravo njezina majka, čvrsto ju je zagrlila. “Bio je to najdulji zagrljaj”, rekla je Tammy i dodala: “To je bio najljepši dan u mom životu!”

Možda ste poput Tammy Harris. Tragate za nekim ili nečim što vam nedostaje u životu. Pokušavate naći nekoga ili nešto da vam da značenje i svrhu, osjećaj pripadnosti ili sreću i ljubav.

Možda niste shvatili da netko također traga za vama i da vam je bliži nego što mislite. Bog je blizu vas cijelo vrijeme i čeka da otkrijete da je On vaš nebeski Otac koji vas voli i želi imati blisku vezu s vama. Sve što trebate učiniti jest pasti u Njegov zagrljaj. Kada to učinite – bit će to najljepši dan vašeg života!

Mudrost života je da što manje ljudi za tobom čezne, a to može značiti da te često vide i da im posvećuješ što je moguće više vremena. Ne zaboravimo da i Bog čezne za vremenom kojeg ćemo posvetiti Njemu.

Jedino kad se nađe u Božjem zagrljaju čovjek ostvari sve želje i čežnje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne