Pitajte svećenika: Fra Augustin Čordaš govori o drugačijem izgledu BDM u ukazanjima

U današnjoj emisiji ‘Pitajte svećenika’ gostovao je fra Augustin Čordaš, a pitanje na koje ste tražili odgovor glasilo je: ”Zašto Blažena Djevica Marija kod ukazanja uvijek ima drugačiji izgled, primjerice, Lourdes, Fatima, Međugorje, Guadalupe…?”

Fra Augustin je kazao kako se kroz čitavu povijest spasenja Bog objavljuje ljudima na način na koji ljudi to mogu razumjeti pa je tako i u ukazanjima koja su u sferi privatnih objava, pa to načelo možemo preuzeti pa i kada govorimo o temi Gospinog odjevanja i zašto se drugačije prikazuje u ukazanjima?

”Jendim dijelom to ostaje neprotumačivo, budući da je to nadnaravno, a u drugom dijelu prepoznajemo to prilagođavanje, možemo reći da se u tim privatnim objavama događa Marijno prilagođavanje dotičnoj osobi, odnosno ona se objavljuje određenoj kulturi, određenom prostoru i vremenu i na neki način tome se prilagođava”, kazao je fra Augustin Čordaš, objasnivši to na primjeru Gospe Guadalupske.

”U ukazanjima Gospe Guadalupske, koja su priznata od Crkve, vidimo da je Gospa iza sebe ostavila sliku na kojoj je ostao njezin trag i samo proučavati tu sliku je cijela jedna teologija. Gospa je tu prikazana u tipičnoj odjeći civilizacije Azteca i sve ono što se na njoj nalazi mnogo nam govori jedino ako razumijemo civilizaciju Azteca. Njezina odjeća, vanjski ogrtač koji ima po sebi zvijezde i boju simbol je za nebesko, a unutarnja boja tunike oznaka je za zemlju, što je teološka poruka da Gospa u sebi spaja Nebo i zemlju. Na dnu slike se vidi anđeo koji jednim dijelom drži vanjski ogrtač, a drugom rukom unutarnju odjeću što je simbol da je u Gospi spojeno nebo sa zemljom. Vidimo i da Gospa ima razdijeljenu kosu po sredinu, što je u njihovoj civilizaciji znak za djevice, a ima sklopljene ruke i crnu vrpcu koja označava trudnu ženu i to je u njihovoj civilizaciji poruka da je Djevica, ali i da je trudna i u sebi nosi u samoga Boga – Isusa Krista”, kazao je fra Augustin naglašavajući kako je to je samo jedan primjer kako se Gospa prilagođava vremenu u kojem se ukazuje, ljudima i da šalje određenu poruku.

Cijeli odgovor fra Augustina Čordaša poslušajte u audiozapisu rubrike ‘Pitajte svećenika’.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne