11.4 C
Međugorje
30.11.2323.

PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Goran Azinović o pokori i kajanju nakon ispovijedi

”Što znači kada svećenik na ispovijedi kaže vjerniku da se za neke teže grijehe, poput psovki, treba posebno pokajati?”, pitanje je za koje je naš slušatelj odgovor potražio u rubrici ‘Pitajte svećenika’, a s valova Radiopostaje Mir Međugorje ovoga ponedjeljak dao mu ga je fra Goran Azinović, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je na službi misIonara u Zürichu.

Na početku je kazao kako se mi samim dolaskom na ispovijed kod svećenika, koji je u službi Krista i Crkve, i priznanjem svojih grijeha već kajemo.

”Čovjek se za svaki grijeh jednako kaje, a sigurno ga teži grijesi teže bole, više ga pritisnu. Nije sve samo u činu grijehu. Opiranje Gospodinu i njegovoj ljubavi također može biti grijeh. Danas smo previše svoj život sveli samo na čine – ovo sam učinio ovo nisam, onda mi je lako. Postoji puno grijeha, koji nisu samo nazvani teški grijesi, ali itekako opterećuju čovjekov život i njegov odnos prema Bogu. Postoje i teški grijesi koji su vrlo opasni za čovjeka i normalno je da se čovjek na ispovjedi kaje za svaki svoj grijeh. Svećenik na kraju daje odrješenje i pokoru. Može razgovarati s čovjekom i reći mu da se pokuša popraviti. Jednaka je pokora za sve grijehe. Svećenik uvijek daje jednu pokoru, koja obuhvaća sve grijehe. Ne može svećenik kad ispovijeda dati različite pokore za različite grijehe. Jedna je pokora. Nema posebne pokore za psovku, pokore za laž… Jedna je pokora koju svećenik daje, ali može dati i savjet kako pripaziti kod nekih grijeha i prekinuti s nekim grijesima”, kazao je fra Goran posebno naglašavajući kako je ”važno je naše kajanje”.

”Čovjek kad se dođe ispovjediti kaje se jednako i za teški i za laki grijeh. Ne ispovijeda se samo nešto, nego sve. Čovjek cijelo svoje srce otvara pred Isusom i za Isusa da ga Isus očisti preko svećenika”, kazao je fra Goran ističući i bogopsovku koja spada u teške grijehe, a o kojoj se naš slušatelj zanimao.

”To je vrijeđanje Božjeg imena. To je i prokletstvo za naš život. Zato dodatna pokora može pomoći čovjeku da lakše prestane psovati, ali naše je da se uvijek otvorimo u ispovijedi i potpuno priznamo svoje grijehe, a svećenik će ovisno i o Božjoj milosti i otvorenosti Duhu Svetome znati dati dobar savjet za svakog čovjeka”, kazao je fra Goran Azinović, a cijeli njegov odgovor poslušajte u emisiji koja je u audiozapisu.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne