PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Marin Karačić o blagoslovu polja

”Što je najbitnije kazati o blagoslovu polja, koliko je taj blagoslov bitan, koje se  milosti kriju iza toga? ”, pitala je naša slušateljica, a odgovor joj je, o ovih dana aktualnom blagoslovu polja u župama, ponudio fra Marin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji trenutno službuje na Humcu kod Ljubuškog.

”Blagoslov polja pripada blagoslovinama, ne sakramentima. Blagoslovine su vrlo stare u kršćanstvu. Nastavljaju se na starozavjetne tradicije, a ustanovljuje ih Crkva za razliku od sakramenata, koje je ustanovio Krist. Blagoslov polja ima dugu povijest u Crkvi. Spominje se u povijesti papa Grgur Veliki i 590. godina kao početak, a stoljećima je prisutan i kod nas u Hercegovini. Sastoji se od zaziva, litanija, molimo se svim svetima da zajedno s nama prikazuju Gospodinu naše molitve, a zatim ide evanđelje i onaj klasični blagoslov polja, križem, jednom svijećom, trima svijećama i blagoslovljenom vodom, kao što smo svi i navikli”, kazao je fra Marin, naglašavajući kako je, kao i u Kristovo vrijeme, preduvjet vjera.

”Tako i mi tražimo blagoslov, ali uvijek je preduvjet vjera da bi taj blagoslov mogao i djelovati na ono što činimo. Blagoslovom polja molimo za rad naših ruku, za sve ono čime se bavimo, za sve naše poslove…  da uistinu Gospodin blagoslovi ono što radimo, a da bi Gospodin nešto blagoslovio, znači da bismo trebali nešto i raditi. Često, nažalost, čujemo kako su te molitve zastarjele, ali smo se u zadnje vrijeme uvjerili kako su itekako aktualno, ako pogledamo zazive. Svjedoci smo da imamo ratove, kugu, viruse, glad… Sve je to još uvijek prisutno u svijetu i itekako se imamo zbog čega utjecati Gospodinu”, kazao je fra Marin Karačić u ovotjednoj emisiji ‘Pitajte svećenika’. Cijeli njegov odgovor poslušajte u audiozapisu, a i vi ako imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati i 20 minuta. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne