PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Marin Karačić o simbolici šutnje u svetoj misi

”Jedan poznati pisac rekao je: ‘Čovjeku treba oko dvije godine da nauči govoriti i oko pedeset godina da nauči šutjeti’”, riječi su o šutnji kojima je fra Marin Karačić počeo odgovor na vaše pitanje u rubrici ‘Pitajte svećenika’.

”Je li u liturgiji šutnja oblik zajedništva, je li ona dio liturgijskog slavlja? Što je zapravo simbolika šutnja”, pitanje je koje nam je poslao naš slušatelje, a odgovor smo potražili kod franjevca s Humca fra Marina Karačića.

”Svi smo svjedoci neugodnih tišina. Riječi možemo poklanjati svima, ali tišine ne možemo. Rijetki su oni s kojima možemo šutjeti, ali da to bude kvalitetna šutnja, ona šutnja u kojoj možeš ostati miran, a ne ona koja te guši i tjera da izustiš bilo kakvu riječ, samo da prekineš tu bezglasnu agoniju. Blagoslovljen je onaj koji ima kome pokloniti svoje tišine. Toliko je buke oko nas koja zaglušuje i oduzima nam dragocjene trenutke tišine.

I kada dođemo na svetu misu i kada svećenik ostavi nekoliko trenutaka tišine kako nam postane odjednom nelagodno, često ne znamo što bismo u tom trenu i molili i činili, a ponekad i mi s druge strane bježimo od tišine u obredima. I kao da želimo da se stalno nešto događa da ne bismo zaronili u tišine susreta s Bogom. Potreban nam je uvijek neki aktivizam”, kazao je fra Marin uz napomenu kako je ”Šutnja prostor u kojem se rađa riječ”.

”Danas nam toga uvelike nedostaje zato nam riječ i nema neki veliki značaj, a šutnja nije nedostatak riječi, nego je novi način govora. Šutnja nas odgaja za život. Po šutnji očitujemo svoju zrelost. Čuti drugoga može se samo, ako se zašuti. Zato i bogoslužje zahtijeva šutnju. Ona nije samo prilika za sabranost, ona je prilika da se u naše srce spusti riječ koja nam je naviještena”, objašnjava fra Marin Karačić te ističe kako fra Ante Vučković govori o vrstama šutnje u liturgiji.

U liturgijskoj šutnji izdvaja se tako pripremna šutnja, molitvena šutnja, sabrana šutnja slušanja te šutnja klanjanja. O ovim šutnjama više ćete doznati ako poslušate jutrošnju emisiju ‘Pitajte svećenika’, koju donosimo i u audiozapisu.

”U liturgijskoj se šutnji otvara uho za svijet i bližnjega i stvara snaga tišine koja može izići iz buke svijeta i brbljavosti znatiželje. Nema boljeg preduvjeta za međusobnu komunikaciju od šutnje koja je izvježbana upravo u susretu s Bogom”, zaključio je fra Marin Karačić u ovotjednoj emisiji ‘Pitajte svećenika’, a i vi ako imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati i 20 minuta. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne