Pitajte svećenika: Fra Nikola Jurišić o kvatrama

Kvatre su bile tema ovotjedne rubrike ”Pitajte svećenika” Radiopostaje Mir Međugorje u kojoj gostovao je fra Nikola Jurišić, župni vikar u Tomislavgradu. On je na početku objasnio što su to kvatre?

”Kvatre su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvom, djelima pokore i ljubavi. Ti dani uvijek su posvećeni točno određenoj nakani i u njima sudjeluje cijela Crkva. Dani su to koji u sebi kriju pokornički element obraćenja jer u svojoj biti čovjeka vraćaju u Božju blizinu. Okrijepljen tom blizinom i kroz post oslobođen svega što nije potrebno, čovjek može slobodna srca moliti Gospodina na velike nakane. Kroz ove dane Crkva poziva vjernike na zajedničko obraćenje. Kvatre prate godišnji ciklus te se nazivaju prema godišnjim dobima. Tako imamo proljetne, ljetne, jesenske i zimske kvatre”, kazao je fra Nikola, a potom objasnio i nakane kvatre kroz četiri godišnja doba.

Proljetne kvatre su posvećene pokori i obraćenju srca i započinju u prvom korizmenom tjednu. Na taj način se pojačava korizmeni poziv da se obratimo i vjerujemo evanđelju, kako slušamo na Pepelnicu.

Ljetne kvatre kao svoju nakanu imaju posvećenje ljudskog rada i urod zemlje. Započinju u tjednu nakon Pedesetnice. U prošlosti su bile cijenjenje posebice u zemljoradničkim obiteljima. Upravo ovi dani nam svima dozivaju u pamet činjenicu da bez Boga ne možemo učiniti ništa, kako i On sam kaže. Dani su ovo kada smo učinili sve što smo mogli, predajemo ostalo u Božje ruke te na kraju iz Njegove ruke primamo sve što nam daruje.

Jesenske kvatre mijenjaju lice Crkve svake godine. Posvećene su molitvi za mladež, njihovo izgrađivanje ali i za nova duhovna zvanja. Upravo zato se Crkva, u tjednu nakon blagdana Uzvišenja svetog križa tri dana posvećuje postu, molitvi i djelima pokore kako bi Gospodin i dalje slao radnike u žetvu svoju. Ovo su dani kada se oni, koji su Bogu već posvetili svoje živote, mole za mlade da steknu hrabrosti i odazovu se Božjem pozivu, dok mladi zauzvrat mole za njih.

Zimske kvatre uranjaju vjernika u otajstvo zahvalnosti za sva dobročinstva koja nam je Bog darovao u prethodnoj godini. Smještene su u drugi tjedan Došašća. Na osobit način Crkva svoje vjernike, kroz prigodnu Riječ Božju, potiče na dobrotvornost prema bližnjima i potrebitima. To je jedan od načina kako se možemo odužiti Bogu za sve udijeljene darove i milosti koje smo primili”, pojasnio je fra Nikola Jurišić, a onda se osvrnuo i na povijest kvatri.

”Iako u svom korijenu kvatre nisu kršćanska praksa, u četvrtom stoljeću bivaju prihvaćene od strane vjernika kao jedan pobožan običaj. U početku se radilo samo o tri tjedna godišnje, a u šestom stoljeću papa Grgur Veliki dodaje četvrti tjedan, onaj kojeg danas nazivamo proljetnim kvatrama. U početku se proslava ovih dana u Rimu vezala za posjećivanje određenih bazilika. Srijedom bi se, tako, vjernici okupljali u bazilici Svete Marije Velike, petkom u bazilici Svetih dvanaest apostola, a subotom u bazilici svetog Petra. Do nedavno su se čak u to vrijeme obavljala i svećenička ređenja kandidata. Srijedom bi se objavila njihova imena, petkom bi ih se predstavilo zajednici a subotom, za vrijeme bdijenja, bilo bi samo ređenje. Taj se običaj kasnije izgubio”, priča fra Nikola naglašavajući na kraju kako kvatre traju cijeli tjedan.

”Slavlju kvatri pripada cijeli tjedan. U našem narodu srijeda, petak i subota su dani preporučenog posta na nakane kvatrenog tjedna dok smo cijeli tjedan pozvani na molitvu i djela ljubavi i milosrđa. Kvatre završavaju svečanim slavljem liturgije kvatri u subotu kvatrenog tjedna”, zaključio je fra Nikola Jurišić, a cijela emisija ”Pitajte svećenika” dostupna je i u audiozapisu.

Ako i vi imate neka pitanja, dvojbe i nejasnoće iz područja vjere, duhovnosti… javite nam se porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne