PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Nikola Jurišić o skrbi za bolesne roditelje

Naša slušateljica brine se o starijim i bolesnim roditeljima. Iako ima i brata i sestru, oni se ne brinu za roditelje. Zbog toga, kako je rekla, ispašta i njezina obitelj pa se pita što treba napraviti? Treba li ostaviti roditelje jer je, kaže, to ju je previše iscrpilo i fizički, i psihički, i financijski… Odgovor je odlučila potražiti u emisiji Radiopostaje Mir Međugorje ‘Pitajte svećenika’, a objašnjenje joj je da fra Nikola Jurišić.

”Kad razmišljam o tom pitanju, neke stvari se nameću same od sebe.

Prva od njih je zapovijed dana Mojsiju na Sinaju a glasi: Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji! Nije bez razloga te riječi Bog darovao ljudima još dok smo bili na početku odnosa s Njim. Vrlo dobro pozna naše srce. Na vrijeme nam, zato, dariva ovu riječ kako bismo znali oblikovati svoj odnos prema roditeljima. Njih ne možemo birati. Odabrao ih je Bog za nas. Djecu daruje roditeljima, a roditeljima djecu. Jedni drugima su Njegova brižna ljubav. Kao što se roditelj brine za dijete dok je slabo i nejako, potpuno ovisno o roditelju, tako bi se i djeca trebala brinuti o svojim roditeljima kada postanu ovisni o njihovoj pomoći. Česta je slika koju danas možemo vidjeti to da je briga o roditeljima prepuštena samo jednom članu obitelji. Drugi se rijetko ili tek ponekad jave da bi nešto pomogli”, kazao ej fra Nikola naglašavajući kako se ”mnogi pitaju imaju li onda i oni pravo zanemariti brigu i ljubav prema roditeljima?”

”Vjerujem kako bi opravdavanje vlastite nebrige prema roditeljima tuđom nebrigom bio znak da ne prepoznajemo kakve vjernike Bog treba. Ne one koji će zlo opravdavati zlom koje svi čine. Upravo suprotno, Bog treba one koji će na zlo odgovarati dobrom, ljubavlju, brigom. Ako su prve kršćane prepoznavali po tome što su se međusobno ljubili, po čemu bi onda tu ljubav prepoznali kod nas danas?”, pita se fra Nikola i naglašava kako je ”briga prema roditeljima uvijek je izvor blagoslova, koliko god nekada bilo teško i tražilo veliku žrtvu”.

”Možda je dobro staviti se na njihovo mjesto i upitati se kako bi bilo da mene napuste moja djeca. Vjerujem da nitko to za sebe ne bi htio. Ljudski život je ograničen i o roditeljima se možemo brinuti, iskazivati im ljubav i zahvalnost za svu njihovu žrtvu samo dok su s nama. Kasnije je prekasno”, kazao je fra Nikola i na kraju pozvao da ”iskoristimo darovano vrijeme da im zahvalimo za sve besane noći provedene u brizi samo kako bi nama bilo bolje, za svako njihovo odvajanje od sebe kako bismo mi imali nešto što oni nisu imali”.

Ako i vi imate neka pitanja, dvojbe i nejasnoće iz područja vjere, duhovnosti… javite nam se porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati i 15 minuta. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne