11.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Pitajte svećenika: Fra Nikola Jurišić o tome zašto se molimo svecima i temelji li se to na Bibliji?

”Zašto se molimo svecima? Temelji li se molitva svecima na Bibliji?”, pitanja su za koja je naš slušatelj odgovore potražio u emisiji ‘Pitajte svećenika’ Radiopostaje Mir Međugorje, a dao mu ih je fra Nikola Jurišić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je na službi župnog vikara u Tomislavgradu.

Na samom početku svoga odgovora fra Nikola je istaknuo kako ”Katolička Crkva neprestano ističe jednu vrlo važno istinu – da je Isus jedini posrednik između Boga i ljudi”, ali je dodao i kako su ”kroz cijelu povijest kršćanstva, molitva svecima i njihovo štovanje neprestano prisutni”.

”U početku se to odnosilo samo na mučenike. Ne da bi time te ljude stavljali na mjesto Boga i molili se njima, njima prinosili darove, gradili oltare, već bi se utjecali njihovoj pomoći s neba. Duboko vjerujemo da su sveci u vječnom zajedništvu s Bogom u Njegovu kraljevstvu. Već od Staroga Zavjeta imamo prisutne razne svete Božje ljude koji su neprestano posredovali ispred Boga za Izraela: Mojsije i proroci. Zagovorna molitva svecima ne znači da od njih tražimo da nam pruže neku svoju milost ili slično, nego tražimo njihovo posredništvo kako bi nam od Boga isprosili milost koju tražimo. U Poslanici Hebrejima autor jasno razlikuje svete na Zemlji i svete u svjetlu. I upravo prema ovim svetima u svjetlu, što podrazumijeva Kraljevstvo Božje, vjernici kroz cijelu povijest Crkve iskazuju svoje štovanje. To ne znači da su Boga zamijenili ljudima, nego smo u te primjere zagledani kao one koji nam donose nadu da ćemo i mi jednoga dana biti u zajedništvu s njima, a do tada molimo njihovu pomoć za put koji je ispred nas. Odnos prema Bogu označava se čašćenjem, slavljenjem, dok za svece koristimo izraz štovanje”, kazao je fra Nikola te pojasnio i kako se ponekad zna čuti da se trebamo moliti ovom ili onom svecu za određene potrebe.

”Zapravo, to ne znači da je neki svetac specijaliziran za neke određene tipove problema ili molitvi, nego smo u njegovu životu pronašli onoga koji nas razumije u našim potrebama te zbog toga tražimo njegovu pomoć. Kao što kaže sveto Pismo: U čemu je iskušavan trpio, može iskušavanima pomoći.

Mnogi na ovu problematiku odgovaraju protupitanjem: Zar nam nije Isus sam dovoljan? Naravno. To nitko nikada nije doveo u pitanje. No, sam Isus ističe da je Crkva zajedništvo osoba koji zajedno grade Kraljevstvo Božje na zemlji, ne svaki pojedinac za sebe. A Crkva je jedna: u zajedništvu putujuća, ova na Zemlji, i ona proslavljena u Kraljevstvu Božjem. Možemo zaključiti da se svecima molimo zato što smo iskusili da nam njihov zagovor kod Boga pomaže u određenim životnim situacijama. Ne da bismo Boga zamijenili likom nekog čovjeka, nego da bismo veličali Boga koji je po tim pojedincima učinio velika djela još za njihova života. A da se molitva svecima temelji na Bibliji pokazali smo još od vremena Staroga Zavjeta pa do apostola Pavla”, kazao je fra Nikola, koji ej na kraju pred nas stavio i riječi sv. Augustina: ”Istina je da kršćani iskazuju religijsko poštovanje spomenu mučenika, da bi nas potakli na nasljedovanje i da bismo stekli udjela u njihovim zaslugama i pomoć u molitvama. Ali mi ipak ne gradimo oltare niti jednom mučeniku, već na spomen mučenika. Nikada se nije desilo da je onaj tko predsjeda oltaru na grobu svetaca rekao: ‘Donosimo prinos tebi, o Petre’ ili ‘tebi, Pavle” ili ‘tebi, Ciprijane’. Prinosi se daju Bogu, koji je dao krunu mučeništva, a na spomen onih koji su njome okrunjeni…

Mučenike poštujemo jednakom prisnošću koju osjećamo prema svetim Božjim ljudima u ovom životu kada znamo da su njihova srca spremna podnijeti istu patnju za istinu Evanđelja. Više je prisnosti u našim osjećajima prema mučenicima zato što znamo da je njihova bitka završena, stoga možemo s većom sigurnošću slaviti one koji su već pobjednici u nebu nego one koji se ovdje još bore. Istinsko božansko slavljenje mi i u nauku i u praksi iskazujemo jedino Bogu. Ovom slavljenju pripada prinos darova i žrtvi, kao što vidimo u riječi ‘idolatrija’ koja označava davanje hvale idolima. Prema tome, mi nikada ne prinosimo niti tražimo od ikoga da prinosi žrtvu mučenicima, svecima ili anđelima. Svatko tko upadne u ovakvu pogrešku biva naukom poučen, bilo putem ispravka bilo putem upozorenja.”

Ako i vi imate neka pitanja, dvojbe i nejasnoće iz područja vjere, duhovnosti… javite nam se porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne