4.4 C
Međugorje
28.11.2323.

PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Nikola Rosančić o razlici između crkve i bazilike

U današnjoj emisiji ‘Pitajte svećenika’ gostovao je fra Nikola Rosančić, a zanimalo vas je što je crkva, a što bazilika, odnosno koja je razlika između crkve i bazilike?

Na početku je fra Nikola kazao kako je svaka bazilika ujedno i crkva.

Neke od bazilika u Hrvatskoj su: bazilika Srca Isusova u Zagrebu, bazilika Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici, bazilika Presvetog Trojstva u Ludbregu, đakovačka katedrala…, a u BiH poznata je bazilika u Tomislavgradu

”Danas se u Katoličkoj crkvi bazilikom nazivaju liturgijski privilegirane crkve, znači one crkve koje nešto posebno znače. U velike (basilicae maiores) spada pet patrijahalnih crkvi u Rimu, a to su: bazilika sv. Petra, sv. Ivana Lateranskog, sv. Pavla (izvan zidina), sv. Marije Velike i bazilika svetog Lovre (izvan zidina).

Također imamo i basilicae minores, a to su važne crkve i u Rimu i drugdje po svijetu. U Europi najviše bazilika ima Italija (571), zatim Francuska (171) Poljska (146), u SAD-u imamo 83 bazilike u Brazilu 67, u Argentini 47 bazilika…

Neke od bazilika u Hrvatskoj su: bazilika Srca Isusova u Zagrebu, bazilika Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici, bazilika Presvetog Trojstva u Ludbregu, đakovačka katedrala…, a u BiH poznata je bazilika u Tomislavgradu”, kazao je fra Nikola Rosančić, a njegov cijeli i detaljan odgovor poslušajte u audiozapisu jutrošnje emisije ‘Pitajte svećenika’ u kojoj je gostovao.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne