PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Renato Galić o Božjoj riječi u euharistiji

”Crkva je uvijek častila božanska Pisma kao i samo Gospodinovo Tijelo jer ona – iznad svega u svetom bogoslužju – ne prestaje uzimati i vjernicima pružati kruh života sa stola kako Božje riječi tako i Kristova Tijela”, riječi su kojima je svoj odgovor u emisiji ‘Pitajte svećenika’, citirajući dokument II. Vatikanskog sabora Dei verbum broj 21, počeo fra Renato Galić, naglašavajući kako ”važnost pojedine stvari u liturgiji možemo najbolje razumjeti po simbolima i po počastima koje dajemo tim istima stvarima”, pa je za današnji primjer, kako bi odgovorio na vaše pitanje ”Kako prepoznati važnost Božje riječi u svetoj euharistiji?”, uzeo knjigu svetih evanđelja odnosno evanđelistar.

”Od svih liturgijskih knjiga koje se upotrebljavaju za vrijeme svete euharistije, evanđelistar je najsvečanija i najvažnija knjiga. Vjerojatno vjernici u svojim župama nemaju često mogućnost vidjeti procesije s ovom knjigom. No ako malo pogledamo prijenos euharistijskih slavlja iz nekih velikih crkava ili katedrala diljem svijeta, vrlo lako se može primijetiti kako je evanđelistar svečano urešen, te je on sav u zlatu ili srebru.

Ta knjiga se na početku nosi u procesiji, malo uzdignuta, te se ona također svečano nosi u ophod prije samoga navještaja evanđelja u pratnji svijeća i kadionice. Svećenik ili đakon kadi knjigu s kadionicom, čini naklon knjizi u znak poštovanja te po svršetku čitanja ljubi knjigu. U slavljima koja predvodi biskup, on nakon čitanja evanđelja, udjeljuje blagoslov s tom knjigom. Vidimo i neke sličnosti u usporedbi s oltarom, jer su oltar i knjiga evanđelja jedine dvije stvari u liturgiji kojima svećenik izražava počast poljupcem u slavlju svete euharistije”, objasnio je fra Renato dodajući kako se iz ovih znakova i simbola može vrlo lako zaključiti koju važnost Crkva predaje navještaju Božje riječi za vrijeme euharistije, a na poseban način čitanju svetoga evanđelja.

Fra Renato Galić pojašnjavajući kako se sve ovo može odnositi i na naše živote, kazao je kako ”vrlo često težimo prema nekim drugim oblicima duhovnosti a zanemarujemo Sveto Pismo koje ne tako rijetko stoji i pod prašinom”, a citirao je i poznatu rečenicu svetog Jeronima: „Nepoznavanje Pisma jest nepoznavanje Krista.“

”U Pismu nam se nudi izvrsna prilika da, posebno preko svetih evanđelja, upoznamo život našega Gospodina te da ogledamo svoj život u svim tim događajima kojih ima napretek”, zaključio je fra Renato, a cijelu emisiju ‘Pitajte svećenika’ poslušajte u audiozapisu, i naravno javite nam se sa svojim pitanjima i dvojbama.

Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne